Deputații au aprobat LEGEA PENSIILOR, după ce au admis un amendament al UDMR: Cei care suferă de handicap GRAV se pot pensiona la realizarea unei TREIMI a stagiului complet de cotizare

Publicat: 19/12/2018, 13:37
Actualizat: 26/03/2019, 07:22

Camera Deputaților a aprobat, miercuri,Legeapensiilor, după ce deputații au admis, în plenul de marți un amendament al UDMR, inițial respins de Comisia de muncă, care prevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.

Proiectul a fost votat cu 193 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 14 abțineri. Patru deputați nu și-au exercitat dreptul de a vota.

Deputații au adoptat în plenul de marți un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

„Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legiipensiilor.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera arăta astfel: „Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 și articolul 52 litera a s-a modificat astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Deputatul Eva-Andrea Csep a anunțat, în plenul de marți, că restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilități vor fi cuprinse într-o lege specială care va fi depusă în curând în Parlament.

„O să susținem în continuare amendamentele formulate în privințapensiilorde invaliditate, în ciuda faptului că s-a promis că va ajunge într-un timp cât mai scurt în Parlamentlegeaindemnizațiilor sociale care va acoperi această categorie de beneficiari. Nu putem să impunem un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru pensie de invalidate. Nu este corect față de ei. Ne angajăm că vom lucra noi pe un proiect de lege prin care să oferim protecție acestei categorii de persoane dacă nu apare urgent această lege a indemnizației sociale promise”, a declarat deputatul UDMR Andrea Csep.

Aceasta a susținut căLegeapensiilore, în final, „o lege acceptabilă”.

„Trebuie să recunoaștem că proiectul de lege care se află azi în plen este elaborat într-o formă mult mai acceptabilă față de forma depusă în Parlament. Este inacceptabil și inadmisibil ca acordarea unui pachet de privilegii pentru o categorie de pensionari să fie în dezavantajul pensionarilor dintr-o altă categorie. Mai exact, dacă majoritatea pensionarilor vor beneficia de o creștere semnificativă apensiilorpentru limită de vârstă, acesta nu poate rezilta din diminuareapensiilorde invaliditate. Da, pensiile vor crește, dar ce se va întâmpla cu persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă ca urmare a unui accident sau boli și nu au putut realiza un stagiu minim de cotizare de 15 ani? Vă spun eu, o nenorocire. Nimeni nu s-a gândit la acești oameni până când grupul UDMR nu a impus această problemă. Se spune că va exista, nu știm când, o lege a indemnizației sociale, în care vor fi cuprinse toate acele persoane și toate acele situații în care nu s-a reușit realizarea stagiului minim de cotizare, o lege care va prevede anumite indemnizații sociale pentru aceste categorii de persoane. Totuși, putem spune că avem în față un proiect acceptabil”, a afirmat deputatul UDMR.

Deputatul Uniunii a adăugat că majoritarea parlamentară a promis că amendamentul UDMR privind includerea în stagiul asimilat concediului de acomodare oferit mamelor adoptive va fi preluat într-o lege a adopțiilor.

De asemenea, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reiterat, în plenul de marți, că punctul de pensie se dublează în perioada mandatului PSD-ALDE, și nu după 2021, așa cum a fost vehiculat în spațiul public.

„Ne aflăm în fața a celui mai important proiect de lege din anul 2018 care privește nu doar peste 5 milioane de pensionari dar și generațiile următoare. Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit și excludera unor inechități cum ar fi pensiile diferite pentru persoanele de același sex. Un lucru pe care vreau să îl subliniez, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021 așa cum s-a tot repetat în spațiul public. În 2020, în inetiorul mandatului nostru, punctul de pensie va fi de la 1.775 de lei”, a spus Olguța Vasilescu, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților peLegeapensiilor.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, săptămâna trecută, după o ședință de peste șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legiipensiilor. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și o abținere.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare și în cazul femeilor care au copii adoptați.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptați”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puțin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei școli profesionale.

Deputații Opoziției din Comisia pentru muncă nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit inițiativei,Legeapensiilorva intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunțat, după ședința Comisiei, că va discuta cu juriștii și cu partidele de opoziție pentru a contesta la CCRLegeapensiilor, existând cel puțin trei motive de neconstituționalitate. Și președintele Consiliului Național al Dizabilității a anunțat că ia acest demers în considerare.

„Există din punctul nostru de vedere cel puțin trei motive de neconstituționalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriștii și cu ceilalți colegi din opoziție să înaintăm către CCR o verificare de constituționalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a declarat Seidler, la finalul ședinței Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților.

Acesta a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituționale:

„Cele trei probleme majore ale acestei Legi apensiilorrămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii.Legeava intra în vigoare abia în septembrie 2021 și e doar o promisiune a actualei majorități guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creștere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduși acești bani, în condițiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Și președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch, a afirmat că va lua în considerare contestarea Legiipensiilorla CCR, susținând că este o discriminare faptul că persoanele cu handicap muncesc la fel de mult ca cele valide pentru a atinge stagiul de 15 ani de muncă.

Camera Deputaților a aprobat ca for decizional Legea pensiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația