no author
Gandul
5073 vizualizări 28 nov 2019

Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică la nivel naţional, aproximativ 10.277 pierzând lupta cu boala.

La nivel mondial, la fiecare 18 secunde o persoană moare din cauza cancerului pulmonar, fiind cea mai mortală boală oncologică, potrivit statisticilor.

Altfel spus, un oraş de mărimea Bucureştiului dispare anual, în lume, din cauza cancerului pulmonar, conform datelor unui comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, relatează a1.ro.

Preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a menţionat că rata de supravieţuire în rândul persoanelor care se luptă cu această boală este în creştere, însă un proiect-manifest al FABC în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la cinci ani în cancerul pulmonar până în anul 2025.

„Vrem să transmitem mesaje de speranţă pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în ţara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic”, a transmis Cezar Irimia potrivit Mediafax.

De asemenea, acesta a menţionat şi importanţa rolului pe care îl joacă Ministerul Sănătăţii în această problemă, spunând că ar trebui să reprezinte o prioritate pentru această instituţie.

 

 

Citește și: