Bistrița-Năsăud, în topul DEFRIȘĂRILOR ILEGALE. Satul HOȚILOR: Un bărbat, prins de 57 de ori la furat

Bistrița-Năsăud, în topul DEFRIȘĂRILOR ILEGALE. Satul HOȚILOR: Un bărbat, prins de 57 de ori la furat
Publicat: 04/11/2018, 14:12
Actualizat: 11/02/2019, 15:48

Ultimul raport al Greenpeace România arată că anul trecut, au existat în România 12.487 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, în medie 34 de cazuri pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior. Pe primul loc în top, cu cele mai multe tăieri ilegale se află județul Mureș, cu peste 1.500 de cazuri, iar județul Bistrița-Năsăud ocupă locul 5, cu 619 cazuri de tăieri ilegale.

Conform datelor Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud, pe linie silvică s-a înregistrat o creștere cu aproape 80% a faptelor sesizate, iar ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au confiscat 2.105 mc material lemnos și 36 de mașini folosite de hoții de lemne. Polițiștii au dat și 384 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 862.000 lei.

La rândul lor, inspectorii Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud au făcut sute de controale și au descoperit că a fost tăiată ilegal o canitate de aproape 9.800 mc de lemn, pagubele depășind 2,2 milioane de lei.

„Personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud a făcut 659 de acțiuni de control privind respectarea regimului silvic. În urma acestor acțiuni au fost întocmite 123 de procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 380.000 lei. (…) Volumul total de material lemnos tăiat ilegal identificat în cursul anului 2017 la nivelul județului Bistrița-Năsăud de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud și a celor 18 ocoale silvice a fost de 9.793,049 mc. cu o valoare a pagubei de 2.203.069,74 lei. În urma acțiunilor întreprinse s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 826,04 mc. material lemnos precum și a sumei de 129.273,53 lei reprezentând contravaloarea unui volum de 665,68 mc. material lemnos confiscat valoric. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 46 de sesizări penale privind săvărșirea unor infracțiuni la regimul silvic”, a declarat pentru Mediafax șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, Daniel Pop.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud declară că anul trecut, a crescut cu 33,33% numărul dosarelor penale soluționate cu trimitere în judecată, în acest domeniu, procurorii trimițând în judecată 49 de inculpați cercetați în 44 de cauze de infracțiuni silvice.

Chiar dacă raportat la numărul mare de infracțiuni descoperite la nivel de județ numărul hoților de lemn trimiși în judecată pare mic, ultimul raport al Greenpeace situează județul Bistrița-Năsăud pe locul doi în topul trimiterii în judecată a infractorilor.

„În ceea ce privește numărul de cauze soluționate prin trimitere în judecată, cele mai multe au fost înregistrate în județele: Suceava – 50, Bistrița-Năsăud – 44 și Bacău – 41. Județele care înregistrează un procent mult mai mare de cauze soluționate prin trimitere în judecată decât media la nivel național sunt Bistrița-Năsăud – 33,59%, Arad – 31,58% și Cluj – 25,71%, față de media la nivel național, de 11,07%,” se arată în document.

Cartierul hoților de lemne

Cele mai multe probleme cu hoții de lemne le au autoritățile cu localnicii din satul Budacu de Sus, comuna Dumitrița, unde romii din localitate și-au făcut de zeci de ani o meserie din furtul de lemne. Nu există casă din cartierul romilor unde să nu existe cel puțin o persoană care a stat luni bune în pușcarie pentru furt de lemne.

Din cele 37 de dosare înregistrate la Judecătoria Bistrița anul trecut, 30 vizează hoții din Dumitrița. Până acum judecătorii au reușit să finalizeze numai un sfert din procesele care vizează hoții de lemne, iar sentințele sunt cât se poate de variate – de la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru cei care se află la prima abatere și până la 3 ani de închisoare pentru cei care au fost prinși de mai multe ori furând din pădurea comunei.

Recordul îl deține un bărbat care a fost prins în ultimii cinci ani de 57 de ori furând lemne din pădurea comunei. Bărbatul a fost condamnat până acum de trei ori la închisoare, însă asta nu l-a determinat să renunțe la furat ori de câte ori se întorcea acasă. Ultima sentință, primită anul acesta, a contopit toate pedepsele neexecutate de bărbat și judecătorii au decis ca acesta să își petreacă următorii șapte ani după gratii.

Foto: Euroland Banat/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația