Actele de urmărire penală vor fi considerate LEGALE. Augustin Lazăr, optimist după decizia CCR

Publicat: 17/01/2019, 10:58
Actualizat: 26/03/2019, 00:13

Augustin Lazăr a avut o reacție nervoasă atunci când a fost întrebat de jurnaliști, dacă își va da demisia din funcție, subliniind că a observat o campanie împotriva PÎCCJ, în condițiile în care violența împotriva cetățeanului trebuie să genereze îngrijorări. Lazăr acuză și o presiune politică.

„Ați vrea dumneavoastră să faceți o presiune politică asupra procurorului general să-și dea demisia în contextul în care Ministerul Public își desfășoară activitatea la standarde constituționale? Am observat că faceți o campanie de presă împotriva ministerului Public în contextul în care dumneavoastră ar trebui să fiți îngrijorați de valul de violență și de problemele privind siguranța ceatățeanului, și să nu atacați în fiecare seară instituțiile judiciare”, a declarat Augustin Lazăr, întrebat de jurnaliști dacă își va da demisia.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat în luna octombrie, că declanșează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

„Ministerul Public a luat act de decizia CCR vom urmări atent motivarea care se va realiza. Ceea ce vă pot asigura este că întotdeauna dosarele au fost instrumentate atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de cercetare judecătorească exclusiv pe baza dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Altfel, este evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară ori de câte ori primește un dosar penal, să vadă care este validitatera actelor de urmărire penală care s-au efectuat. Cu sau fără protocol, când judecătorul constată că un act de urmarări penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul ți nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la CSM.

Magistratul a mai subliniat că fiecare acte de urmărire penală efectuate sunt verificate pentru a nu fi anulate de către judecător.

„Ori de câte ori se constată că un act de urmărire penală nu e făcut în condițiile legii, acela nu poate fi considerat legal. Pâbă acum nu am văzut astfel de acte, pentru că nimeni nu-și dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist, în final. Eu sunt optimist că în continuare, făcându-se verificarea legalității actelor de urmărire penală, cele în curs de instrumentare, ele vor fi considerate ca fiind legale fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii noștri punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală”, a mai spus Augustin Lazăr.

Precizările vin după ce CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar și după denunțarea lor.

De asemenea, Curtea a anunțat că parchetele și instanțele judecătorești sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depășirea competențelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI.

„Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, precum și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unitățile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, și vor dispune măsurile legale corespunzătoare”, se arată în comunicatul CCR.

Este vorba, așadar, despre cauzele aflate în curs de soluționare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat miercuri că abuzurile produse în Justiție prin folosirea probelor obținute în urma protocoalelor trebuie și vor fi îndreptate prin Ordonanță de urgența a Guvernului sau prn legi aprobate de Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului