no author
Maria Stan
520 vizualizări 7 feb 2019

„Îmi doresc tare mult ca reuniunea de astăzi (joi - n.r.) să aducă un plus de calitate asupra unor soluţii pe care dorim să le implementăm în perioada următoare. Preşedinţia lucrează deja dosare importante care privesc gestionarea migraţiei şi securitatea frontierelor. Sunt câteva zile de când ne-am confruntat cu o a doua situaţie privind vasele cu migranţi din Marea Mediterană şi cred că este absolut necesar să accelerăm procesul de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare. Aranjamentele temporare reprezintă o soluţie de răspuns în astfel de situaţii punctuale de criză, soluţie care se bazează pe solidaritate şi voluntariat. România a exprimat în nenumărate rânduri convingerea că aceste două principii trebuie să caracterizeze răspunsul Uniunii Europene şi tocmai de aceea am înţeles să contribuim la efortul comun al altor stat”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, joi la Parlament.

 

Ea a adăugat că pe agenda Consiliului JAI este aderarea la Schengen, fiind o temă de interes pentru România şi Bulgaria, adăugând că trebuie identificat un echilibru în menţinerea securităţii din statele UE.

„Referitor la Schengen. Am inclus pe agenda noastră această temă importantă nu doar pentru că este o temă de interes pentru România şi Bulgaria, ci şi pentru că ea se referă şi la alte aspecte importante cum ar fi menţinerea controalelor la frontierele interne pentru perioade lungi de timp. Este adevărat în Europa au avut o serie de evenimente şi mă refer la numeroase atacuri teroriste care au pus în pericol siguranţa cetăţenilor din unele state membre şi tocmai de aceea trebuie să identificăm un echilibru între menţinerea securităţii şi siguranţei acestor cetăţeni din statele expuse riscului terorist şi presiunii migratorii şi valoarea fundamentală care este reprezentată de către spaţiul european de liberă circulaţie”, a conchis ministrul de Interne.

 

MAI anunţa, pe 31 ianuarie, în privinţa migranţilor blocaţi pe o navă în apele teritoriale italiene preluaţi de România, că decizia aceasta, deşi nu este fermă, vine ca o confirmare a principiului solidarităţii membrilor UE pentru gestionarea fenomenului migraţionist.

Precizările Ministerului de Interne au venit după ce premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că România se numără printre ţările care se oferă să primească imigranţi extracomunitari aflaţi la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia.

Reuniunile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au loc, joi şi vineri la Parlament, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE. Printre temele de discuţie se numără terorismul, migraţia, Schengen şi cooperarea judiciară în materie civilă şi comercială.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Citește și: