Anthony Pfaff, profesor Etică Militară, invitat MAS: „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”

Anthony Pfaff, profesor Etică Militară, invitat MAS: „Pericolul moral al războaielor prin intermediari
Publicat: 13/04/2019, 19:32

Conflictele prin intermediari sunt complicate deoarece nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale, afirmă, într-un editorial, Anthony Pfaff, profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică. „Nu este un accident faptul că susținerea pe care SUA o acordă Arabiei Saudite în războiul din Yemen a fost un dezastru umanitar. (…) „Conflictele prin intermediari sunt complicate din cauza faptului că nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale”, afirmă Anthony Pfaff într-un editorial publicat împreună cu Patrick Granfield în revista Foreign Policy în aprilie 2019 sub titlul „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”.

Într-un alt editorial, publicat în martie 2019 în RealClearDefense.com și intitulat „Respect pentru persoane, etica armelor autonome și a sistemelor de asistare a procesului decizional”, Anthony Pfaff pleda pentru respectarea standardelor morale inclusiv în dezvoltarea sistemelor militare care utilizează tehnologii de inteligență artificială.

„Problemele etice asociate armelor letale autonome nu vor dispărea pe măsură ce dezvoltarea, achiziționarea și utilizarea sistemelor cu inteligență artificială vor contesta normele tradiționale asociate nu doar războaielor, ci și moralității în general. Printre numeroasele preocupări asociate dezvoltării sistemelor autonome letale axate pe inteligență artificială se numără faptul că dezumanizează conflictele militare. La prima vedere, a pune această problemă pare a fi cel puțin bizar. Războiul poate fi o activitate umană, dar celor implicați li se pare rar ceva de ordin uman, deoarece scot din oameni mai degrabă ce este mai rău decât ce este mai bun. În plus, armele letale autonome și sistemele de asistare a procesului decizional sunt adesea nu doar mai precise decât oamenii, dar nici nu suferă emoții precum furie, răzbunare, frustrare și altele, care amplifică riscul comiterii crimelor de război. Prin urmare, dacă aceste sisteme pot reduce o parte din cruzimea și durerea generate inevitabil de războaie, atunci este rezonabil să adresăm întrebarea dacă dezumanizarea războiului este un lucru rău”, afirmă Anthony Pfaff.”Ceea ce arată această analiză este că argumentele în sensul considerării sistemelor militare cu inteligență artificială, chiar și a celor total autonome, mala in se (rele în sine) sunt pe un teren mai vulnerabil decât cele care permit utilizarea acestora. Este posibil să se demonstreze respect pentru persoane chiar și în cazurile în care roboții iau toate deciziile. Acest lucru sugerează că este posibil să fie aliniată dezvoltarea efectivă a sistemelor de inteligență artificială la angajamentele morale și la normele convențiilor privind războaiele. Astfel, apelurile de eliminare sau de reducere strictă a folosirii armelor de acest fel sunt lipsite de fundament. Dacă sunt făcute corect, dezvoltarea și utilizarea armelor de acest fel pot preveni războaiele, iar, dacă nu vor face asta, oricum pot reduce efectele negative ale războaielor. Dacă sunt făcute rău, aceleași arme pot încuraja riposte militariste chiar și când sunt disponibile variante alternative nonviolente, generând atrocități de care nu va putea fi tras nimeni la răspundere și desensibilizând soldații care comit crime. A face aceste lucruri corect înseamnă menținerea respectului pentru persoane nu doar când utilizează astfel de sisteme, ci și în toate etapele procesului de concepere și achiziționare, pentru a ne asigura că aceste capabilități îmbunătățesc abilitățile nu doar de reducere a riscurilor, ci și de a demonstra compasiune”, a concluzionat Anthony Pfaff.

Dr. Anthony Pfaff este profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), în cadrul Colegiului pentru Război al Armatei SUA, situat în Carlisle, Pennsylvania. Colonel în retragere și ofițer pentru zone externe (FAO), respectiv Orientul Mijlociu și nordul Africii, dr. Anthony Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul Consiliului pentru Securitate Națională din SUA.

Anthony Pfaff este invitat la Conferința Monitorului Apărării și Securității intitulată „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”, eveniment organizat de Monitorul Apărării și Securității (MAS) marți, 16 aprilie. Evenimentul va putea fi urmărit live pe site-urile https://monitorulapararii.ro/, www.mediafax.ro, www.gandul.info și pe paginile de Facebook ale produselor menționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația