ANCA BOAGIU, martor la DNA într-un dosar de corupție. Surse: E vorba de SEBASTIAN VLĂDESCU

Publicat: 11/10/2018, 13:23
Actualizat: 25/03/2019, 20:07

„În calitate de martor, într-unul din dosarele de cercetare penală. Restul l-am spus în interiorul DNA ce știam, ca martor”, a declarat Anca Boagiu, la ieșirea din sediul DNA.

Anca Boagiu a refuzat să precizeze care este cauza în care a fost audiată. Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru a fost chemat în dosarul în care Sebastian Vlădescu a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență.

În dosar mai sunt implicați Cristian Boureanu, Mircea-Ionuț Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor,(acuzat de trafic de influență și complicitate la luare de mită), Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R. (acuzată de trafic de influență și complicitate la luare de mită).

DNA pune SECHESTRU de 4,5 MILIOANE de euro pe bunurile inculpaților din dosarul lui Sebastian VLĂDESCU

Procurorii DNA au dispus sechestrul pe averile inculpaților, până la concurența sumei de 4,5 milioane de euro, în dosarul în care fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență, au precizat surse judiciare.

Procurorii DNA au instituit, miercuri, sechestru asigurator, până la concurența sumei de 4,5 milioane de euro în dosarul ce vizează încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit acelorași surse, sechestrul a fost dispus pe averile tuturor inculpaților din dosar, până la concurența acestei sume. În acest dosar, fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență. Urmărirea penală pe numele său și al altor persoane din dosar a început în luna aprilie 2018.

În dosar mai sunt implicați Cristian Boureanu, Mircea-Ionuț Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor, (acuzat de trafic de influență și complicitate la luare de mită), Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R. (acuzată de trafic de influență și complicitate la luare de mită).

„În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restanțe pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie”, se arată în ordonanța procurorilor.

Procurorii au transmis la acel moment că banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român, respectiv de la compania C.N. C.F.R.

„În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian împreună cu Costea Mircea Ionuț și Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate București – Constanța pentru ca, în schimbul acestui comision, să își exercite atribuțiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanțelor publice, respectiv să aprobe finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a-și exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate”, se arată în comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În perioada 2008-2009, în baza acestei înțelegeri, Sebastian Vlădescu ar fi primit un milion de euro, reprezentând partea sa din comisionul pretins, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA