no author
no author
Departamentul Social - Mediafax
Silviu Bănilă
1755 vizualizări 22 ian 2019

„Cu privire la manifestarea din data de 21.01.2019, la care au participat mai multi taximetrişti , manifestare ce a condus la blocarea totală sau parţială a mai multor artere rutiere, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 339 Cod Penal, în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor generatoare, precum şi a participaţiei în acest caz”, informează Poliţia Capitalei.

De dosar se ocupă şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

 

Infracţiunile cercetate sunt: instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic ori să îngreuneze circulaţia pe drumul public se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă; participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă; cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.

Câteva zeci de taximetrişti au blocat cu maşinile, luni seară, un sens la bulevardului Lascăr Catargiu din Capitală, în semn de protest faţă de aplicaţii precum Uber care, spun ei, îi lasă fără clienţi. Taximetriştii le reproşează instituţiilor statului că tolerează aplicaţiile.

foto: captură ştirileprotv.ro

În timpul protestului, un şofer care circula în regim de car-sharing a fost prins în ambuscadă, dar a reuşit să scape după intervenţia poliţiei, informează ştirileprotv.ro.

„Afară, afară cu Uberul din ţară!”, au strigat taximetriştii, nemulţumiţi de cei care practică transportul de persoane în regim de car-sharing.

„Toate aceste aplicaţii NU respectă nicio lege. Siguranţa pasagerilor este pe ultimul loc. Lucrează şi 12 ore, noi trebuie să ne retragem după 8 ore conform contractului”.

În august 2018, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara că instituţia pe care o conduce intenţionează „să stârpească mafia taximetrelor” de la Gara de Nord, Otopeni şi Centrul Vechi. Edilul spune că în continuare sunt taximetrişti care îşi aleg clienţii după îmbrăcăminte.

„Un subiect dureros pentru bucureşteni şi pentru vizitatori, iar domnul ministru Şova mi-a dat deja nu doar acordul de principiu, dar şi răspunsul pozitiv că doreşte să fie alături de mine în iniţiativa de a stârpi mafia taximetrelor de la aeroport, de la Gara de Nord şi din Centrul Vechi. Nu se mai poate aşa, avem multe sesizări şi plângeri, atât de la bucureşteni, cât şi de la turişti. Sunt în continuare taximetrişti şi nu toţi, nu vreau să blamez toţi taximetriştii, dar e de ajuns ca la o sută de taximetrişti să fie 20 care nu respectă regulamentul pe care noi l-am aprobat, aşa cum ştiţi, şi să strice toată imaginea Capitalei României. Sunt în continuare taximetrişti care refuză curse, negociază, care spun că sunt prea scurte cursele şi aşteaptă una mai lungă, care se uită la om dacă e mai bine îmbrăcat să ceară mai mult, dacă consideră că nu e atât de bine îmbrăcat, de asemenea îl respinge. Cu alte cuvinte, o încălcare flagrantă a regulamentului şi evaluări subiective, ca să nu mai spun de evaziunea fiscală”, a declarat Firea.

„Am decis, având în vedere că aeroportul este în subordinea Ministerului Transportului, iar domnul ministru este alături de mine, Centrul Vechi este la Primăria Capitalei şi la Sectorul 3, vom impune, de asemenea, măsuri drastice, iar la Gara de Nord, unde pe o porţiune suntem noi, pe cealaltă zonă Ministerul Transporturilor. Concret, ca în orice ţară civilizată, orice potenţial călător îşi ia un bon şi se înscrie la un automat şi ia primul taxi. Taxiurile vor fi înşiruite în faţa instituţiei, că este Gara de Nord, că este Centrul Vechi sau aeroport. Nu vor putea intra în aceste zone decât taximetre nepoluante, taximetre bine întreţiunte şi îngrijite, taximetrişti civilizaţi, care sunt şi îmbrăcaţi civilizat, dar au şi un limbaj adecvat, cu maşinile în care să nu fie tot felul de mirosuri şi muzică neadecvată şi aşa mai departe”, a mai zis la acea vreme Gabriela Firea.

 Razie în luna ianuarie. Amenzi de 30.000 lei

În ianuarie 2019, poliţiştii Brigăzii Rutiere au organizat o acţiune pentru verificarea legalităţii efectuării transportului de persoane în regim taxi şi a transportului în regim de închiriere cu şofer prin intermediul aplicaţiilor electronice.

„Au fost verificate peste 90 de autoturisme şi au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 29.750 de lei, pentru abateri de la normele legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice şi activitatea de transport public de persoane în regim de taxi/închiriere”, informează Brigada Rutieră.

Totodată, au fost identificaţi 4 şoferi care transportau persoane prin intermediul aplicaţiei Uber fără deţine copie conformă valabilă şi 3 şoferi de taxi fără autorizaţie taxi. Pentru aceştia 7, poliţiştii au decis suspendarea dreptului de utilizare a maşinii pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

 Brigada Rutieră a prezentat câteva exemple de şoferi sancţionaţi la acţiunea de sâmbătă noapte spre duminică:

1. La data de 19.01.2019, a fost depistat un conducător auto în vârstă de 47 de ani care nu deţinea copie conformă valabilă, dispunându-se măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului şi plăcuţelor de înmatriculare.

2. La data de 20.01.2019 a fost depistat un conducător auto în vârstă de 22 de ani care a care nu deţinea copie conforma valabilă şi certificat de atestare a pregatirii profesionale dispunându-se măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a autoturismului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului şi plăcuţelor de înmatriculare.

3. La data de 20.01.2019, a fost depistat un conducator auto în vârstă de 43 ani care a efectuat transport public de persoane în regim de taxi, fara a deţine autorizaţie taxi valabilă, pentru care s-a dispus măsura suspendării dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioada de 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

În cadrul acţiunii, s-a urmărit eliminarea activităţilor ilicite în domeniul taximetriei/transportului în regim de închiriere, verificarea deţinerii documentelor de transport de persoane în regim taxi/închiriere, verificarea stării tehnice, reducerea numărului de accidente rutiere şi impunerea respectării normelor legale care reglementează activitatea de transport public de persoane.

foto: youtube.com

Citește și: