A apărut manualul de Educație Fizică și Sport. Vezi cum arată

A apărut manualul de Educație Fizică și Sport. Vezi cum arată
Publicat: 29/08/2017, 20:42

Manualul de sport pentru clasa a V-a a fost tipărit la Editura Didactică și Pedagogică, cea care urmează să preia integral editarea manualelor școlare, și poate fi consultat și în format digital, pe site.

Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, cum să execute o răsucire pe loc sau care sunt părțile corpului și cum să stea corect în bancă. De asemenea, copiii vor învăța la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar și care sunt punctele cardinale.

Îndelung dezbătut, manualul de Educație Fizică și Sport a ajuns în cele mai multe școli din țară, în trei variante alternative, ceea ce înseamnă că trei edituri au câștigat licitația pentru tipărirea lui. Încărcat cu imagini și viu colorat, manualul își propune să îi învețe pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le predă la ora de educație fizică și sport.

În deschiderea manualului, există o scurtă descrie a acestuia și a disciplinei educație fizică și sport.

„Începând cu acest an școlar, te invităm să descoperi educația fizică și prin intermediul manualului. Vei găsi informații despre exerciții fizice și despre sport, pe care să le folosești în lecții, dar și în activitățile fizice din timpul liber. Cu ajutorul manualului îți vei însuși numeroase cunoștințe care te vor ajuta să înțelegi ce reprezintă stilul de viață sănătos, ce înseamnă o postură corporală corectă și ce exerciții poți efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgând acest manual, vei învăța despre calitățile motrice, dar și despre deprinderile motrice pe care le utilizezi în viața de zi cu zi”, reiese din descrierea manualului făcută de către editura manualului.

Manualul este împărțit în cinci capitole: 1) Activitățile de educație fizică-Activități de Sănătate, 2)Să exersăm împreună! 3) Corpul uman și mișcarea, 4)Armonie corporală, 5)Discipline sportive. Iar la sfârșitul manualului, există și o evaluare finală cu cerințe și întrebări pe care elevul trebuie să le rezolve în scris, pe caiet.

Concret, manualul îi învață pe elevi cum să stea încolonați, în linie pe un rând, pe două rânduri, în formație de gimnastică, în cerc sau în semicerc.

„Când se practică exerciții fizice în grup, organizarea copiilor în diferite formații contribuie la utilizarea optimă a sălii sau a terenului de sport, la folosirea cât mai eficientă a timpului destinat practicării exercițiilor fizice, dar și la prevenirea accidentărilor. În aceste condiții, activitatea devine accesibilă, interesantă și sigură pentru toți copiii”, explică manualul în cel de al doilea capitol.

Capitolul al treilea le vorbește copiilor despre corpului uman și despre mișcare. Prin fotografii și desene, li se explică elevilor care sunt părțile corpului, care sunt organele interne, dar și ce este efortul fizic.

„Corpul uman poate adopta diferite poziții și poate efectua numeroase mișcări, fie în întregime, fie doar cu segmentale sale. Mișcarea este o funcție a corpului uman care permite acestuia să se plaseze și să se deplaseze în spațiu, să stabilească relații cu obiectele și cu ființele din jurul lui. Cu ajutorul acestor mișcări, oamenii desfășoară diferite activități profesionale, gospodărești sau motrice”, reiese din manual.

Manualul îi învață pe elevi și care ar trebui să fie poziția corectă a corpului în bancă.

„Atitudinile fizice deficiente sunt poziții ale corpului care nu corespund aliniamentului corporal, dar care pot fi corectate conștient (prin iÌ‚ndreptarea spatelui, poziționarea corectă a umerilor). Aceste atitudini deficiente pot fi de două feluri: posturale (ale iÌ‚ntregului corp) și segmentare (ale unor segmente ale corpului). O atitudine fizică deficientă posturală este consecința menținerii coloanei vertebrale iÌ‚ntr-o poziție incorectă. Cea mai frecventă cauză care apare la vaÌ‚rsta copilăriei este adoptarea unei poziții necorespunzătoare iÌ‚n bancă, la școală, iÌ‚n timpul scrisului sau cititului sau atunci caÌ‚nd se lucrează la calculator”, se explică în carte.

Ultimul capitol tratează mai multe discipline sportive cum ar fi: atletism, gimnastică, sport aerobic, gimnastică ritmică, dans sportiv, baschet, badminton, fotbal, handbal, korfball, rugby-tag, volei, tenis de masă torbal, dar și trânta, oina sau sportul minții, șahul.

Manualul de educație fizică și sport va ajunge pentru prima dată pe băncile școlilor din România, la deputul anului școlar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puțin două luni de zile.

Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar șapte au primit aprobare, printre care și educație fizică și sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitație, de către edituri.

Potrivit ministerului Educației, manualele de educație fizică și sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață