no author
Daniela Timofti
1774 vizualizări 26 oct 2018

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind profesiile reglementate, 5.775 de profesori din gimnaziu şi liceu au parcurs etapele de recunoaştere a profesiei peste hotare. Dintre ei, mai mult de jumătate au ales să plece în Marea Britanie - 2.987, peste 1.100 au plecat în Italia, iar aproape 700 au plecat în Germania.

Şi 500 de învăţători au plecat să-şi exercite profesia în străinătate. Profesorii care predau la clasele primare au ales să emigreze în Norvegia - 124, Danemarca - 113 de solicitări, sau Italia - 52 de învăţători.

Lor li se adaugă 300 de educatori care au ales să-şi exercite profesia peste hotare, cei mai mulţi dintre ei, 66, plecând în Suedia. Pe locul doi se află Italia cu 49 de educatori, iar pe trei Norvegia, cu 47.

Raportul Comisiei Europene arată că pe primul loc în topul solicitărilor de exercitare a profesiei peste hotare se află cadrele medicale, profesorii, medicii stomatologi, electricienii, farmaciştii şi medicii veterinari.

În ţară, aproape săptămânal apar cazuri care atestă slaba calitate a celor rămaşi să educe noua generaţie. 

Profesoara de Tehnologie acuzată de mai mulţi părinţi ai elevilor de la Şcoala Sfântul Andrei din Capitală că are un comportament agresiv nu acceptă să fie înlocuită de altcineva până la sfârşitul cercetării disciplinare. Copiii refuză să meargă la oră şi, în consecinţă, primesc absenţe.

“S-a încercat pe cale amiabilă ca altcineva să vină la orele dumneaei şi să predea, dar doamna a refuzat. Copiii nu vin la ore, primesc absenţe, dar vor fi motivate când o va înlocui altcineva,” a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt a Inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demarat o cercetare disciplinară care are termenul de soluţionare 30 de zile, însă consideră că ar putea dura mai puţin.

Mai mulţi părinţi ai elevilor din clasele a VI-a şi a VIII-a de la Şcoala “Sfântul Andrei” din Capitală acuză profesoara de Educaţie Tehnologică că vorbeşte urât cu elevii şi că are un comportament agresiv. Aceasta nu este prima abatere a cadrului didactic.

Părinţii scriu în plângerea adresată directoarei instituţiei de învăţământ, că încă de la prima lecţie, profesoara a creat o atmosferă de intimidare şi violenţă emoţională.

”Le-a spus că ”nu este prietena lor, le este şefă, iar ei sunt sclavii ei” şi că ”sunt vinovaţi de moartea mamei sale”. Lăsând la o parte regulile stricte impuse de dânsa, aceasta face afirmaţii în faţa elevilor legate de faptul că deţine o armă şi menţionează prin cuvinte nepotrivite acuzaţii ce nu fac obiectul disciplinei pe care o predă,” se arată în plângerea transmisă de părinţi.

Părinţii unor elevi din Teleorman şi-au retras copiii de la o şcoală din localitatea Troianul, acuzând comportamentul ciudat al unei învăţătoare, care ar râde sau ar ţipa din senin şi care ar fi bulversat elevii. 

Părinţii care au copiii înscrişi la Şcoala "Ion Preotu" din Troianul consideră că învăţătoarea are probleme de comportament, râde sau ţipă din senin, reuşind să bulverseze copiii, care o bat, o ameninţă sau fug din clasă.

Părinţii fac eforturi să convingă conducerea şcolii să o îndepărteze pe învăţătoare din unitatea de învăţământ, însă, pentru că a obţinut notă mare la titularizare, demersul este foarte dificil, astfel că mulţi au decis să-şi retragă copiii de la clasa ei sau chiar să-i mute în alte şcoli din judeţ.

Iulian Oprică, tatăl unui băieţel din clasa a doua la Şcoala "Ion Preotu" din Troianul, a declarat corespondentului Mediafax, că situaţia învăţătoarei îi pune copilul în pericol.

"Eu nu am nimic personal cu ea, e fată tânără, poate ştie carte. Dar are un comportament ciudat, râde din senin, ţipă la copii, îi sperie. Pe fiul meu l-au bătut acum un an nişte băieţi din clasă, iar ea nu a făcut nimic să-i împiedice, aşa că băiatul meu nu a mai vrut să meargă la şcoală de frică. În plus, nu le dă teme, nu poate stăpâni clasa, pune absenţe când copilul iese la toaletă, iar copiii o şi bat. Ea nu le poate face faţă în niciun fel. Am chemat şi Poliţia, am anunţat autorităţile, însă până acum nimeni n-a făcut nimic. Ştiu că s-au adunat părinţii şi au făcut o plângere la directoarea şcolii. Dar dacă nu se rezolvă, eu îmi mut copilul la Roşiori şi închei asta. Şi ca mine sunt şi alţii," a spus părintele.

Ionela Călin, directorul Şcolii "Ion Preotu" confirmă plângerile părinţilor, dar aşteaptă să se urmeze nişte paşi procedurali, pentru a putea să o îndepărteze pe învăţătoare.

"Bineînţeles că ştiu situaţia. Sunt probleme, aşa este. Domnişoara nu poate să supravegheze copiii. A mai funcţionat la noi, e titularul unităţii noastre de învăţământ din 2012 şi a fost detaşată anul trecut şi în primele săptămâni din anul acesta, la Şcoala Peretu, unde de asemenea a cauzat destule probleme. Nu pot să spun ce probleme are, dar are un comportament neobişnuit, e adevărat. Medicul de medicina muncii a zis că s-au făcut nişte paşi şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Cei de la inspectorat au venit şi la noi, şi la Peretu, dar trebuie să se analizeze situaţia în cadrul Comisiei de Disciplină. Anul acesta are clasa a doua", a spus directorul şcolii. Reprezentul pe clasă al părinţilor, Dorinela Lupu, a povestit corespondentului Mediafax, că învăţătoarea se încuie de multe ori în clasă cu cei mici, iar aceştia sar pe geam, că îi insultă pe elevi şi că nu se ocupă de educaţia lor.

"Inclusiv eu vreau să-mi retrag copilul, pentru că, în primul rând, nu-l învaţă nimic. În plus, copilul nu mai vrea să meargă la şcoală. Are şi un comprortament ciudat pentru că trece foarte repede de la un ton normal la înjurii şi insulte. Ţipă la ei, îi jigneşte. Eu nu ştiu cum şi-a scos ea de la medici că e aptă de învăţământ, că are ceva probleme. Acum doi ani de zile, când copilul meu a fost la grupa zero, i-a prins capul între uşă şi tocul uşii. M-au sunat de la şcoală să îmi spună. Toţi părinţii au spus că dacă până miercuri nu se ia o decizie de îndepărtare a ei, pentru că a cerut directoarea de la Medicina Muncii să dovedească că e aptă, noi am vorbit că ne luăm copiii de la şcoală. Şi n-o să mai meargă la şcoală până când s-o rezolva treaba. A fost şi bătută la grupa zero. De multe ori se încuia în clasă. Asta ca să nu meargă nimeni din şcoală să încerce să calmeze copiii, încuia uşa cu copiii acolo. Chiar au şi sărit copii pe geam atunci. De atâţia ani facem referate şi plângeri şi nimeni nu ne ajută cu nimic," a spus femeia.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, Valeria Gherghe ştie care este situaţia la şcoala din Troianul, însă nu poate face nimic, întrucât este dascăl titular şi are aviz că e sănătoasă. Singura în măsură să verifice situaţia este conducerea unităţii de învăţământ.

”Atâta timp cât are un aviz şi scrie că e aptă pentru învăţământ, este titulară, eu nu cred că pot să îmi spun alt punct de vedere, că nu am competenţa necesară. Singurul în măsură să ia decizie este directorul unităţii de învăţământ, care este angajatorul. Avem sesizări cu privire la această doamnă învăţătoare, dar noi nu putem face dezangajarea, decât comisia din şcoală, printr-o procedură legală. De anul acesta, ea s-a dus la Troianul. Ştiu de situaţie, am discutat cu conducerea şcolii, i-am spus că în cazul în care un cadru didactic are abateri sau se constată că are abateri, se urmează procedura, Comisia de disciplină, intrat la ore, verificat şi evident ultima măsură desfacerea contractului de muncă”, a declarat Valeria Gherghe, inspector şcolar general .

Învăţătoarea a predat la Şcoala "Ion Preotu" din localitatea Troianul cu doi ani în urmă, fiind detaşată anul trecut la o unitate şcolară dintr-o altă localitate din Teleorman. Pentru că şi acolo au apărut acelaşi fel de probleme, învăţătoarea s-a întors la şcoala din care plecase.

 

Citește și: