Bilanț negativ: TREI ZILE până la ȘCOALĂ și mii de unități nu au autorizații. O școală construită timp de 12 ani nu e gata

Bilanț negativ: TREI ZILE până la ȘCOALĂ și mii de unități nu au autorizații. O școală construită timp de 12 ani nu e gata
Publicat: 08/09/2018, 00:23
Actualizat: 26/03/2019, 11:09

În multe școli din țară, investițiile nu s-au realizat de ani de zile, iar în altele, au fost făcute degeaba. Fisurile din pereți sunt astupate, iar apoi se dă cu var pentru a nu se vedea găurile. Într-o școală din Vaslui, renovările durează de 12 ani și nu sunt gata nici acum.

Vechea școală din Fâstâci, județul Vaslui, este în reconstrucție din anul 2006. Deși au trecut 12 ani, lucrările nu au fost finalizate, iar cei 60 de elevi de gimnaziu sunt nevoiți să înceapă cursurile în fostul dispensar sau în clădirea ocolului silvic, unde au fost improvizate săli de clasă.

„Din 2006 au început lucrările. Nici în acest an nu pot începe copiii școala acolo. Constructorul nu-și face treaba. Ca de fiecare dată, în fiecare an a prelungit, iar acum ne-a dat în judecată pentru că nu doresc să recepționez școala. Eu spun că vreau să recepționez școala, să-mi predea școala ca să pot să o fac pentru copii, să învețe copiii. Eu sunt de acord să fac recepția și el nu este. Eu spun că am făcut comisii de recepție a lucrării, prin dispoziția primarului, vino încoace să-mi predai școala, să vedem ce e acolo. Școala e și un obiect de inventar, ca să zicem așa, dar trebuie preluată, ea are o valoare, trebuie introdusă în inventarul comunei, adică nu e ca un pix, îmi dă un pix, iau pixul”, a declarat, corespondentului Mediafax, Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

Potrivit edilului, lucrările sunt realizate în proporție de 80% și au fost sistate după ce constructorul a început să ceară bani în plus.

O școală construită timp de 12 ani nu e gata

Firma care realiza lucrările este acum în insolvență și nu are bani să termine lucrarea. „Școala arată 80 la sută finalizată, deci cam 20 la sută mai e nevoie de niște fonduri. E acoperită, este aranjată, este dată cu var, pe exterior este gletuită, urmează să mai fie finalizată, ar mai fi 20 la sută, când avem bani o s-o facem. Școala este destul de mare, trei milioane de lei nu mi se pare o sumă uriașă. Copiii, și anul acesta, vor învăța tot în cantonul silvic, într-o clădire a cantonului silvic, care e igienizată cât de cât, sunt condiții minime de a-și desfășura activitatea și în dispensar. Sunt în jur de 300 de copii în toată comuna, mai avem două școli care sunt în reabilitare și modernizare, vor fi terminate, în sensul că vor putea învăța copiii, nu vor fi finalizate, pentru că este multă treabă. Ele, ca peste tot, nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, ISU”, a mai declarat Sima Hristache.

„Copii vor începe școala în clădirea ocolului silvic, așa cum am început de 11 ani încoace. Avem la gimnaziu 60 de copii. În momentul în care am cerut să intru să văd, nu mi-a dat voie constructorul (…). Ultima dată când am fost, erau făcute interioarele, dar nu știu dacă și văruite. Mai aveau de montat parchet. Nu știu dacă s-a mai lucrat sau nu. Părinții nu s-au obișnuit, clar că sunt nemulțumiți, pentru că fiecare părinte își dorește ce e mai bine pentru copilul lui, să învețe în condiții decente, nu în condițiile în care învață acum”, a precizat, pentru Mediafax, Irina Dănilă, directorul școlii.

Alți primari s-au gândit să deschidă școlile chiar dacă nu există autorizații ISU.

Se întâmplă la Buzău, în Școala generală din satul Vintileanca, comuna Săhăteni, unde clădirea este veche de 100 de ani, iar două clase au fost deja închise, după ce bucăți din pereți s-au dărâmat. Între timp, însă, a fost dat ordinul de începere pentru lucrările la o nouă școală.

Primarul din Săhăteni, Valeriu Vișoiu, a declarat, corespondentului Mediafax, că școala cu clasele I-VIII din satul Vintileanca nu are autorizație de funcționare, dar nu va fi închisă. Are WC-uri în curte, iar fisurile din pereți sunt astupate, apoi se văruiește, acest lucru fiind făcut anual, spune primarul.

„Nu are autorizație de funcționare. Îi dăm drumul. Ce să facem? Nu e ok, dar ce putem face? Are curent, apă, dar avem WC-urile în curte. E clădire veche, sunt fisuri în pereți, le astupăm și apoi văruim”, a declarat Vișoiu.

Astfel, elevii trebuie să meargă la școală în două schimburi în cele patru clase rămase libere în clădirea care are aproximativ 100 de ani vechime.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost obținute fonduri și se va ridica o nouă școală. „Am dat ordinul de începere și se va lucra. Au termen un an. Școala nouă va fi ridicată în curtea celei vechi. E o investiție de 26 de miliarde de lei vechi”, a declarat primarul din Săhăteni.

În Vintileanca sunt 132 de elevi.

În total, aproape 3.900 de clădiri în care funcționează unități de învățământ de la nivelul țării, nu au autorizații ISU. La acestea se adaugă câteva mii fără autorizații sanitare. Și chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe nu au obținut documentația pentru că au toaletele în curte și nu dispun de surse de apă potabilă.

Datele obținute arată situația din câteva județe:

La nivelul țării:

– 26.172 de unități de învățământ (18.851 nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu pentru că nu au fost făcute modificări la construcții sau au fost date în folosință înainte ca obținerea autorizației de securitate la incendiu să fie obligatorie, potrivit HG 571/2016 )
– 3.892 clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu
– pentru 495 de construcții nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor
– în 2018 au fost emise 246 de autorizații și 852 de avize de securitate

Citește continuarea pe Mediafax!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”