133 vizualizări 21 aug 2019

Controversele privind pensile speciale ale primarilor şi pericolul iminent pentru patrimoniul local obligă Avocatul Poporului să dea curs cererii societăţii civile de a trimite codul la controlul constituţional, arată aceştia.

"În lipsa unei acţiuni ferme, în forma actuală a Codului, toţi şefii din administraţia locală vor primi pensii pentru care nu au cotizat. Prevederea li se aplică tuturor primarilor şi viceprimarilor care au ocupat aceste funcţii începând cu 1994. De pensii speciale vor beneficia chiar şi aleşii locali condamnaţi definitiv, cu excepţia faptelor de corupţie. Noul Cod pune în pericol şi patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale. Unul dintre cele mai controversate articole este cel care prevede că deciziile privind patrimoniul pot fi luate doar prin votul a 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcţie, nu prin votul a două treimi, ca până acum", potrivit sursei citate.

Cei 15.000 de cetăţeni care au semnat petiţia „Renate Weber, fii avocatul poporului, nu al baronilor locali” solicită un răspuns ferm din partea Avocatului Poporului, care "de aproape două luni susţine că analizează OUG prin care a fost emis noul Cod Administrativ".

„Pare mai degrabă o tărăgănare decât o analiză concretă a acestui act normativ. Probabil avocatul poporului, Renate Weber, aşteaptă să depăşească termenul până la care poate contesta la CCR această ordonanţă”, a transmis Ana Racheleanu, din partea comunităţii Declic.

Conform unui calcul independent făcut de Cătălin Teniţă, de la Geeks for Democracy, pensiile speciale pentru şefii din administraţiile locale ar putea ajunge anual la 120 de milioane de euro, "o sumă colosală pe care Guvernul ar putea să o folosească pentru construirea de spitale sau sute de şcoli".

Citește și: