no author
no author
Răzvan Stîngă
Departamentul Sport - Mediafax
11830 vizualizări 21 oct 2018

Fostul internaţional Ilie Balaci a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, la Craiova. Familia a chemat o ambulanţă, iar medicii au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic, informează Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

Cornel Dinu, simbolul lui Dinamo, a vorbit cu greu despre dispariţia lui Ilie Balaci.

"Noi ne amintim de oamenii de excepţie, de geniile fotbalistice sau în general de oameni - asta-i barbaria noastră - atunci când ei mor. În rest, nu prea îi băgăm în seamă. Asta-i firea umană. Ilie făcea parte din elită şi ca jucător de fotbal şi ca inteligenţă şi prezenţă şi după ce a abandonat fotbalul. Mă leagă multe de Ilie Balaci, pentru că eu am fost cel care, ca şi pe Boloni, l-am propus la echipa naţională în 1973, antrenorului de atunci, Valentin Stănescu. Era vorba de un jucător de excepţie, care izbucnise în acea perioadă. Dacă îmi aduc bine aminte, el a debutat într-un meci cu Cehoslovacia, a jucat alături de mine, la Praga, pierdut cu 2-1. Dar s-au aşezat anii şi peste mine şi poate mai greşesc din punct de vedere al datelor", a declarat Dinu, la Digi24.

Gică Popescu, fostul mare jucător al celor de la U Craiova şi al echipei naţionale, şi-a prezentat omagiul pentru Ilie Balaci.

"Atâta timp cât cerul e albastru, vei fi deasupra tuturor. Zbor lin, înger al Universităţii!", a scris Gică Popescu pe contul său de Facebook.

Gică Hagi, managerul celor de la Viitorul, în stare de şoc după ce a aflat de decesul fostului mare fotbalist Ilie Balaci.

"Regret nespus. Este o veste teribilă care practic m-a şocat, sunt bulversat total. O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut, pentru toţi suporterii români. A fost un exemplu pentru noi toţi, pentru generaţii de jucători, un om la fel de mare ca şi talentul său. Transmit sincere condoleanţe familiei, să aibă putere să depăşească acest moment incredibil. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus Gică Hagi, conform anunţului făcut pe siteul oficial al celor de la Viitorul.

Ilie Balaci era un simpatizand al jucătorilor tehnici. Preferatul său era mijlocaşul Craiovei, Alexandru Mitriţă, iar în urmă cu câteva zile cei doi avuseseră o discuţie. Actualul mijlocaş al oltenilor a ţinut să împărtăşească ultimul dialogul pe care l-a avut cu Balaci.

”În urmă cu doar câteva zile am avut şansa de a sta de vorbă cu cel mai mare fotbalist al României, domnul Ilie Balaci, cel care mi-a transmis: ”Piticule, tu trebuie acum doar să înveţi să te distrezi pe teren”. Nea Ilie, voi înrăma aceste cuvinte şi vă promit că aşa voi face. Vă mulţumesc pentru tot, pentru toate sfaturile de-a lungul timpului. Nu vă voi uita niciodată”, a postat Alex Mitriţă pe Instagram.

Cauzele decesul lui Ilie Balaci au fost dezvăluite de Nicolae Ungureanu, fostul său coleg de la Universitatea Craiova. Din precizările acestuia, ”Minunea Blondă” s-a stins din cauza unui infarct, suferit duminică la ora 9.

”Din ce am auzit a făcut infarct. Am înţeles că s-a întâmplat pe la ora 9, când era acasă cu mama lui. I s-ar fi făcut rău şi au chemat SMURD-ul. Până să vină salvarea a căzut din picioare! Nu ştiu ce Dumnezeu se întâmplă cu generaţia noastră, ne prăpădim prea repede. Mi-e şi greu să mai vorbesc”, a declarat Nicolae Ungureanu pentru GSP.

Decesul lui Ilie Balaci l-a marcat pe Sorin Cîrţu, fostul său coleg de la Universitatea Craiova. Într-o intervenţie telefonică, acesta nu s-a putut abţine şi a izbucnit în plâns.

"Acum câteva minute am vorbit cu prietenii noştri de la Craiova. Nu ştiu de ce a murit. Nu mai pot vorbi...mă scuzaţi", a comentat Sorin Cîrţu în hohote de plâns la Digi Sport.

"Doamne!!! Sunt şocat! Nu pot să vorbesc, nu-mi vine să cred...Am aflat de puţin timp, mi-a zis un prieten din Braşov...Nu mai pot vorbi, vă rog să mă credeţi....", a spus fostul său coechipier Aurel Ţicleanu pentru ProSport.

Universitatea Craiova a reacţionat, pe Facebook, scriind despre Balaci că a plecat "într-o zi mohorâtă de toamnă". El a jucat peste 300 de meciuri pentru clubul din Bănie.

"Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească!. NU TE VOM UITA NICIODATĂ, ILIE BALACI!", se arată pe pagina de Facebook a Universităţii Craiova.

Moartea prematură a lui Ilie Balaci, la 62 de ani, l-a impresionat şi Marcel Puşcaş. Actualul oficial al FC U Craiova, aflată în Liga a 3-a, a vorbit într-o intervenţie telefonică despre cum a primit vestea.

”Îmi pare foarte rău, am aflat acum 10 minute. E foarte trist. Fotbalul românesc e mult mai sărac fără el. E un idol al Craiovei şi al fotbalului românesc. Era supărat pe faptul că nu antrenează în ţara sa. Merita mult mai mult de la români. Dar acum nu mai contează. E devreme. A murit la 62 de ani”, a declarat Marcel Puşcaş pentru Digi Sport.

Ilie Balaci s-a născut la data de 13 septembrie 1956 şi a evoluat ca mijlocaş.

Cariera de jucător a lui Ilie Balaci a durat 15 ani. 12 din aceşti 15 ani au fost petrecuţi la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale şi cu care a câştigat şapte trofee.

Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 şi 1982. În prima ligă are 347 de meciuri şi 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti şi Dinamo Bucureşti.

Supranumit şi „Minunea blondă”, Balaci a rămas unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile mai ales în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Foto: Hepta

Citește și: