Alpinistul Torok Zsolt, în 2017: Accidentele se întâmplă după erori umane. Muntele nu e un ucigaș / Șeful Salvamont Sibiu, despre accidentul lui Torok Zsolt: Eu cred că s-a desprins o stâncă cu el / Salvamont România, după moartea lui Torok Zsolt: Crestele munților sunt mai sărace

Alpinistul Torok Zsolt, în 2017: Accidentele se întâmplă după erori umane. Muntele nu e un ucigaș / Șeful Salvamont Sibiu, despre accidentul lui Torok Zsolt: Eu cred că s-a desprins o stâncă cu el / Salvamont România, după moartea lui Torok Zsolt: Crestele munților sunt mai sărace
Publicat: 17/08/2019, 17:53

Pe site-ul personal, Torok Zsolt se descria ca fiind „hotărât, curajos, calculat și precaut”, câteva atribute necesare pentru a ajunge la performanțele arădeanului, care a urcat cinci vârfuri în Himalaya. De asemenea, acesta mai puncta că se ghida în carieră după principiul „Ascensiunea nu are rost dacă nu îți place și nu o trăiești din plin”.

În urma tragediei din Munții Retezat, din aprilie 2017, când doi copii, campioni la alpinism, au murit surprinși de o avalanșă, Torok Zsolt a spus că astfel de accidente se întâmplă din cauza erorilor umane și că „muntele nu este un ucigaș”.

„Alpinismul se practică în toate țările europene și mai ales în țările avansate, mai puțin în țările din lumea a treia. (…) Dacă se întâmplă un accident în oricare domeniu, consultați specialiștii în primul rând. Cu experiență de 30 ani în domeniu, vă spun că accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este nici ucigaș, nu își ia tributul. Oamenii fac greșeli, iar pentru a demonstra asta puteți consulta statistica poliției rutiere”, a scris alpinistul, în aprilie 2017, care se afla, la acel moment, în Himalaya.

Torok era de părere că fiecăruia i se poate întâmpla asta oricând și „ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noaste”, a mai arătat Torok Zsolt.

De asemenea, alpinistul era un mare iubitor al câinilor Husky, cu care adesea ieșea la plimbări. Într-o postare făcută la începutul lunii august a acestui ai, Torok Zsolt sublinia importanța mișcării atât pentru oameni, cât și pentru animale.

„Husky așteaptă să pornească. Pentru ei mișcarea este elementară, așa cum ar fi și pentru oameni. Oamenii știu ce fac atunci când refuză mișcarea, animalele însă nu decid singuri. De noi depinde ce viață au, la fel cum de noi depinde și ce viață avem noi. Cred că una din lecțiile cele mai importante ce am învățat până acum este asta. Eu decid, de mine depinde”, a scris Torok, pe Facebook, atașând o fotografie cu câinii săi.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensniuni i-a fost alături Vlad Căpușan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naționale și o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condițiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediția românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanță în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați alpinști români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereți, Trilogia Alpilor și pe K2.

Torok Zsolt avea o experiență de peste 30 de ani în alpinism, practica schi de la vârsta de 5 ani și era un fan al atletismului, ciclismului, gimnasticii sau al canotajului încă din anii de liceu. În plus, arădeanul practica ciclismul montan din 1999.

Torok a fost autorul filmelor „Sunetul liniștii”, „Cerro Aconcagua” și „Maratonul Marilor Pereți (pe urmele legendelor)”, realizate împreună cu Sandor Szilard. A mai contribuit la filmul realizat de Cristian Tecu „Trei frienduri în Petit Dru” și a realizat împreună cu Cristian Tzecu pelicula „Cu ochii mari Himalaya”.

Printre premiile obținute de Torok se mai numără „Titlul de excelență sportivă” din partea Primăriei Aradului, în 2007, distincția de „Sportiv al anului 2009”, din partea Federației Române de Alpinism și Escaladă, la categoria Alpinism Tehnic Extern, distincția de „Sportivul Anului 2011”, acordat de FRAE, pentru proiectul Maratonul Marilor Pereți, Trofeul CAR (Club Alpin Român), pentru expediția anului 2011 și proiectul Maratonul Marilor Pereți, dar și premiul special la Gala Sportului Arădean, acordat de Primăria Municipiului Arad.

Alpinistul român în vârstă de 45 de ani, a cărui dispariție a fost anunțată sâmbătă dimineață de soția acestuia, a fost găsit mort. „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Salvamont Sibiu.

Căutările au început imediat după anunțarea dispariției și în acțiune au fost implicați salvamontiști și jandarmi din județele Sibiu și Argeș, dar și un elicopter al MAI.

Potrivit salvamontiștilor, bărbatul găsit mort este Torok Zsolt, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România.

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Torok Zsolt a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă și puțin frecventată de alpiniști. Acesta era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal.

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că cel mai probabil accidentul în care a murit alpinistul Torok Zsolt s-a produs după ce o stîncă s-a desprins cu el.

„A fost unul dintre cei mai buni alpiniști din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă și este un traseu foarte puțin frecventat de alpiniști”, a spus Adrian David.

Potrivit acestuia, căutările alpinistului au început sâmbătă dimineață. „Noi am primit doar în dimineața aceasta solicitarea (de a-l căuta-n.r)), dar se pare că de miercuri nu a mai răspuns”, a mai spus șeful Salvamont Sibiu.

Acesta susține că imediat au fost declanșate căutările și că alpinistul a fost localizat cu ajutorul unui elicopter.

„În această dfimineață am aflat că Torok Zsolt, un alpinist, a dispărut în zona Munților Făgărașului, am declanșat acțiunea de căutare cu echipe de la Salvamont Sibiu, Salvamont Prahova și jandarmerie, iar în sprijin ne-au venit un elicopter de la Ministerul de Interne, de la Inspectoratul General de Aviație, care a survolat zona și din elicopter s-a localizat o persoană căzută foarte aproape de Vârful Negoiu. S-au deplasat imediat echipe terestre, l-au identficat, l-au găsit pe alpinistul respectiv decedat și s-a dispus evacuarea acestuia într-o zonă în care poate veni elicopterul pentru a-l prelua, dat fiind faptul că este foarte mult de mers”, a mai spus Adrian David.

Soția alpinistului Torok Zsolt spune că acesta a plecat singur pe munte de mai multe zile, dar că nu și-a făcut griji întrucât știa că în zonă nu este semnal de telefon.

„A plecat marți, marți seara am vorbit cu el, era la refugiul Călțun. Miercuri dimineața a plecat într-o plimbare și s-a întâmplat. Știind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai știam nimic de el. Azi dimineață au ajuns un grup la refugiul Călțun și au văzut că lucrurile lui sunt acolo. Eu într-adevăr știam că trebuie să vină, dar știam că el are la el cort și absolut tot ce are nevoie, am zis, știe ce face. Și dimineață când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat și am anunțat. El trebuia duminică să se întoarcă. A plecat singur și urma să se întâlnească cu alte persoane acolo. Asta a fost problema, că așa ne-am sesizat că ceva nu este în regulă, fiind o zonă fără semnal”, a spus, pentru MEDIAFAX, soția alpinistului, Laura Torok.

Torok Zsolt este unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România. În 2016, el a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensniuni i-a fost alături Vlad Căpușan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naționale și o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condițiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

Reprezentanții Salvamont România au publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, un mesaj după moartea alpinistului Torok Zsolt, pe care aceștia îl numesc „unul dintre marii alpiniști ai țării, un prieten al Salvamont”.

Reprezentanții Salvamont România au publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, un mesaj după moartea alpinistului Torok Zsolt, despre care spun că a fost răpus de marea lui pasiune.

„Crestele munților și alpinismul românesc sunt mai sărace și mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai țării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM… În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situație în care intervenim, dar, sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptare a cruntei realități. Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat și apreciat performantele. Rămas bun prieten drag!”, este mesajul postat de peagina de Facebook a Salvamont România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...