515 vizualizări 9 oct 2017

Oamenii de ştiinţă spun că zahărul poate da aceeaşi depedenţă precum drogurile ilegale, cum ar fi cocaina, alături de toate simptomele asociate acestei dependenţe. 

„Datele culese în urma studiilor pe animale au arătat o suprapunere între consumul de zaharuri adăugate şi efectele asemănătoare consumului de droguri, incluzând aici poftele, toleranţa, izolarea, sensibilizarea încrucişată, toleranţa încrucişată, dependenţa încrucişată, recompensa şi efectele opioide”, se arată în studiul citat.

Studiul, publicat în British Journal of Sports Medicine, arată că zahărul poate acţiona şi ca un medicament împotriva consumului excesiv de alcool şi alte substanţe care creează dependenţă, însă, la fel ca opiumul sau cocaina, este rafinat şi plante în cristale pure albe, un proces despre care cercetătorii spun că adaugă şi mai multe proprietăţi adictive.

„Consumul de zahăr are efecte similare celor ale cocainei, afectând starea de spirit, cel mai probabil prin capacitatea sa de a induce impresia de recompensă şi plăcere, conducând, astfel, la creşterea dorinţei de consum a zahărului”, susţin cercetătorii. 

Cu toate acestea, alţi oameni de ştiinţă cataloghează cercetarea drept „absurdă”. 

Citește și: