Ungureanu (USR), plângere la DNA privind achiziția de vaccinuri. Pintea: Este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea

Ungureanu (USR), plângere la DNA privind achiziția de vaccinuri. Pintea: Este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea
Publicat: 15/10/2019, 14:45

„Cantitatea de vaccin estimată a se achiziționa în această perioadă este de minim 50.000 doze și maxim 8.000.000 doze de vaccin. Ca urmare a Referatului nr. 3528 din 14 martie 2019, Ministerul Sănătății a demarat procedura de licitație, prin acord cadru cu o valoare minimă de aproximativ 2.000.000 lei și o valoare maximă de aproximativ 345.000.000 lei, fără TVA. Caietul de sarcini pentru această procedură de licitație prevede atribuirea către oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini și clarificările ulterioare prevăd că vaccinul care urmează să fie achiziționat să poată fi administrat populației de la 6 luni în sus”, scrie deputatul USR Emanuel Ungureanu în sesizarea DNA.

Acesta menționează faptul că direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății care au atribuții de gestionare a procesului de derulare a achiziției de vaccinurilor sunt Direcția Generală de Asistență Medicală „care în acest caz și-a îndeplinit defectuos sarcinile și Direcția de Achiziții Publice”.

„De asemenea, în mod defectuos și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și membrii comisiei de evaluare care au dispus achiziția unui produs care nu este în consens cu caietul de sarcini. Mai precis, a fost achiziționat un vaccin care se poate administra persoanelor peste 3 ani, deși caietul de sarcini și clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la 6 luni în sus”, mai scrie Ungureanu.

Sesizarea deputatului USR vizează posibile infracțiuni de neglijență în serviciu și abuz în serviciu în modul de întocmire a referatului de necesitate, caietului de sarcini și pentru o posibilă aplicare incorectă, în cadrul procesului de calificare/selecție și/sau evaluare a criteriilor de calificare și selecție, a criteriului de atribuire sau a factorilor de evaluare.

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că Ministerul a făcut o economie, pentru că nu a cumpărat toată cantitatea de doze la același preț.

„Rezultatele arată că licitația s-a desfășurat în condiții de legalitate. Domnul deputat poate să depună plângere, este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea. Dar dacă se constată că acești angajați ai MS au făcut o economie de 3 milioane de euro? Îi premiază cineva? Atât a fost economia. (…) În 2019 am achiziționat o cantitate de 1,5 milioane de doze de vaccin, mai mult cu 200.000 de doze decât anul trecut și mai mult cu aproape dublu ca în 2016″, a spus ministrul Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că 1,4 milioane de doze sunt pentru categoria de risc, grupa de vârstă 3 ani – 65 de ani, iar 10.000 de doze pentru categoria 6 luni – 3 ani.

În privința celor 10.000 de doze, Pintea a explicat că acestea nu au fost încă livrate și vor intra în stoc la sfârșitul lunii.

Pintea a spus că o doză de vaccin pentru categoria de vârstă 6 luni – 3 ani a costat 39,81 de lei fără TVA, iar o doză pentru adulți a costat 29,80 de lei fără TVA.

„Ar fi trebuit să cumpărăm toată cantitatea la 39,81 lei? Comisia a considerat că nu și eu sunt de acord”, a mai spus Sorina Pintea, întrebată despre sesizarea deputatului USR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA