Nereguli grave cu DEZINFECȚIA la Maternitatea Giulești, descoperite de DSP încă din PRIMĂVARĂ. Deputat USR: Toată lumea știa din luna MAI. Ministrul Sănătății ar trebui să-și dea DEMISIA

Publicat: 18/12/2018, 20:37

„Amenzi de 10.000 de lei la maternitatea Giulești (Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu) și promisiunea de a redeschide maternitatea. Prea puțin pentru o listă cu nereguli grave despre care toată lumea știa încă din luna mai 2018 – inclusiv Sorina Pintea, ministrul Sănătății, dar și conducerea ASSMB, spitalul fiind în subordinea Primăriei București. 338 de unități sanitare cu paturi din toată țara au fost supuse unor controale încrucișate în perioada martie – aprile 2018 de către inspectorii direcțiilor sanitare de stat din teritoriu. Printre unități, și maternitatea Giulești, controlată de o echipă de la DSP Argeș. Raportul a fostînaintatministrului în mai 2018″, a scris, pe Facebook, deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate.

Parlamentarul susține că, chiar și în condițiile în care maternitatea Giulești se află în subordinea primăriei București, Sorina Pintea avea opțiunea de a comunica public neregulile, dar și recomandările pe care inspectorii de la DSP Argeș le-au făcut în raportul adresat Ministerului Sănătății.

„E cel puțin părtinitor să ieși public și să te rezumi la a spune că vinovați sunt medicii și asistentele care nu se spală pe mâini. Prin simpla informare publică, ministrul Sorina Pintea putea preveni dezastrul de la maternitatea Giulești. O vină și mai mare o poartă conducerea ASSMB-ul, instituția care are în subordine maternitatea care 1) nu a făcut publice aceste informații și 2) nu au luat măsurile impuse de recomandările inspectorilor. Nu mai zic de managerul unității, care avea și el această opțiune. Scuzele invocate pe 3 decembrie 2018 de Gabriela Firea la adresa părinților nu fac nici pe departe dreptate. Ne-au mințit de la un capăt la altul”, arată deputatul.

Pop spune că în Maternitatea Giulești nu se respecta nicio regulă. „O veritabilă bombă cu ceas și repet, toată lumea știa situația. Mai jos, în exclusivitate, lista cu neregulile descoperite la Maternitatea Giulești și recomandările Ministerului Sănătății: mucegai în saloane, protocoale de igienă expirate și decontaminări ale echipamentului medical fără utilizarea de apă sterilă. Încă o dată, decidenții politici alături de responsabili numiți la conducerea instituților abilitate precum ASSMB, au băgat sub preș toate aceste informații. Încă o dată, opinia publică nu a fost informată asupra condițiilor reale din spitalele românești și a pericolului reprezentat de infecțiile nosocomiale. În consecință, cetățeni ai acestei țări, părinți în cazul de față, au fost înșelați crezând că sunt în siguranță”, completează acesta, care îi cere ministrului Sorina Pintea demisia.

Parlamentarul a publicat pe Facebook și raportul întocmit de inspectorii direcțiilor sanitare.

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giulești

Neregulile constatate la Maternitatea Giulești:

– compartimentul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale nu este organizat conform prevederilor legale, existând încadrată o singură asistentă de igienă. În cursul anului 2017 postul de medic epidemiolog nu a fost scos la concurs și nu s-a încheiat contract de prestări servicii cu DSP a Municipiului București sau cu furnizori privați, care oferă servicii de consultanță de epidemiologie;

– procedurile și protocoalele de prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale nu au la bază prevederile legislative în vigoare, fiind menționate acte abrogate;

– nu există un plan de efectuare a dezinfecțiilor terminale pe secții;

– frecvența testelor de autocontrol nu ține cont de zonele de risc, în ceea ce privește aeromicroflora (sunt foarte puține teste în blocul operator, ATI și neonatologie – circa 1/lună);

– la nivelul secțiilor nu este înființat Registrul electronic unic de monitorizare a infecțiilor asociate asistenței medicale:

– în Secția Neonatologie:

– în graficul zilnic-orar privind efectuarea curățeniei și dezinfectiei nu se menționează tipul operațiunii și ora reală de efectuare a acesteia;

– nu se respectă precauțiunile standard, astfel încât nou-născutul este transferat din sala de nașteri în salon, fără că personalul să poarte echipament complet de protecție;

– se utilizează substanțe dezinfectante de nivel mediu, ceea ce contravine prevederilor legale

– în secția AȚI – Nou-născuți decontaminarea barbotoarelor și a tubulaturii folosite se efectuează în salonul cu nou-născuți;

– în secția Terapie Intensivă Adulți decontaminarea barbotoarelor se face în salonul pacientelor și nu se asigură apă sterilă pentru clătirea acestora;

– în Corpul de clădire B1-B2 pavimentul din holurile de acces, scări și unele saloane nu este finisat corespunzător

– la sterilizare nu se verifică săptămânal cu indicatori biologici eficientă sterilizării;

– în prosectură pereții prezintă zone de mucegai și infiltrații, iar în spălătorie prezintă fisuri;

– în unele saloane în jurul căzilor de duș se constată prezența mucegaiului.

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giulești

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giulești

4 întrebări pentruministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea și conducerea ASSMB

„Închei cu patru întrebări la care solicit public un răspuns de la ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea și conducerea ASSMB.

1) Câte din măsurile recomandate de DSP Argeș în luna mai 2018 erau îndeplinite la data declanșării epidemiei?
2) De ce nu a existat nici un fel de comunicare publică privind controalele efectuate la cele 338 de unități sanitare cu paturi din țară?
3) De ce au fost nevoie de alte controale la maternitatea Giulești, când exista deja un raport cu nereguli și o suită de recomandări care indică clar care sunt problemele?
4) De ce nu au fost comunicate concluziile acestui raport de îndată ce epidemia a fost raportată în mod oficial?”, a scris deputatul USR.

Maternitatea Giulești se redeschide vineri. 45 de bebeluși s-au infectat cu stafilococ auriu

Internările la Maternitatea Giulești vor fi reluate începând de vineri, la trei săptămâni după ce au fost suspendate în urma scandalului infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a 45 de bebeluși născuți la acest spital. Anunțul a fost făcut marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Pintea a mai anunțat marți că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.
„Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie”, a anunțat marți ministrul Sănătății.
raport maternitatea giulești
Ministerul Sănătății: Stafilococ auriu și germeni în două saloane de la Giulești

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că „primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze.”

„Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico – sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ‘Panait Sîrbu’.
Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino” pentru serotipare și lizotipare, mai precizau reprezentanții Ministerului.
Gabriela Firea trimite Corpul de control la Maternitatea Giulești
Corpul de Control al Primarului General al Capitalei va face și el un control la Maternitatea Giulești, a anunțat pe 12 decembrie Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea.

Foto: Tudor Pop/ Facebook/ Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee