Top 8 sfaturi pentru a-i determina pe cei mici să mănânce sănătos

Publicat: 22/05/2019, 16:32

1. Ai grijă să nu devină „dependenți” de zahăr

Agatha Achindu, mamă a trei copii care a fondat „Yummy Spoonfuls Organic Baby Food”, îi sfătuiește pe părinți: „Zahărul se găsesște în majoritatea produselor ambalate, într-o formă sau alta”, astfel „fii atent la ce cumperi”, „citește foarte bine etichetele și nu ține în casă sucuri sau băuturi pe bază de zahăr”.

Bineînțeles, nu poți controla în totalitate ceea ce mănâncă cei mici atunci când nu sunt acasă, însă îi poți învăța treptat ce înseamnă o alimentație sănătoasă. De exemplu, nu aduce acasă mâncare de tip fast-food: „Dacă nu este, nu au cum să o mănânce”, a continuat aceasta. Însă nu îți amenința copiii sau nu îi „păcăli” cu recompense, tacticile acestea nu sunt bune pe termen lung. Sunt mai degrabă niște condiționări valabile pe moment, însă nu ajută la conștientizarea celor mici despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos.

2. Fă mâncarea să pară cât mai interesantă

Lori Day, psiholog educațional, a experimentat această metodă cu propria fiică: astfel a lăsat-o să se joace, de exemplu, cu boabele de mazăre, de fasole, să le numere, să le aranjeze în funcție de mărime, înainte de a le prepara propriu-zis, iar micuța a început să le îndrăgească.

„Principalul meu sfat este să faci mâncarea interesantă, mai ales dacă micuțul tău este curios, îi place natura sau știința și pare că vrea să se implice”, a declarat aceasta.

3. Implică-i și pe micuți

Mai mulți părinți au mărturisit că o tehnică bună este să îi implicit pe cei mici în procesul de gătit. Chiar și mersul la piața împreuna sau la supermarket îi ajută pe cei mici să se implice în alegerea mesei, în prepararea mâncării și face totul să fie mai interactiv și interesant.

De asemenea, Monica Sakala, mamă a doi copii, a povestit cum faptul că au propria grădină de legume i-a determinat pe cei mici să mănânce sănătos.

4. Oferă-le copiilor mai multe variante din care să aleagă

Ava Parnass, psihoterapeut specializat în terapia cu copii, a mărturisit că părinții ar trebui să îi lase pe cei mici să aleagă ce mâncare vor să consume încă de la vârste fragede. De asemenea, să aibă grijă să nu îi controleze în exces în privința alimentației sau să le țină tot felul de „lecții” despre mâncatul sănătos deoarece tot ceea ce este peste măsură poate declanșa o reacție inversă, de „rebeliune” împotriva a ceea ce încerci să îi înveți.

5. Fii creativ

Rachel Matos, specialist în marketing, și-a povestit propria experiență cu fiul adolescent căuia îi plăcea mâncare de tip fast-food, dar în același timp îi plăceau și anumite sucuri naturale. Aceasta a găsit o metodă ingennioasă prin care să îl determine să descopere cât de bune sunt anumite alimente: treptat adăuga tot felul de legume în sucuri, fără să le schimbe gustul prea mult, însă fiul s-a bucurat de ele și și-a dat seama cât de bine se simte fizic atunci când le consumă. Astfel, acestuia au început să îi placă spanacul și alte legume verzi.

6. Fii un model în privința mâncatului sănătos

Copiii urmăresc tot ceea ce fac părinții, astfel că nu ar trebui să fie o surpriză prea mare dacă încep să facă aceleași alegeri precum ale lor în privința alimentației.

Pamn Moore, mama a doi copii în vârstă de 3 și 5 ani, mărturisește că ea și soțul au un stil de viață sănătos iar copiii le imită foarte mult alegerile pe care le fac în privința alimentației.

7. Nu îi ogliga să mănânce tot din farfurie. Explică-le

Chiar dacă micuții nu vor să mănânce tot din farfurie, acceptă-le „cerința”, însă o bună strategie, conform lui Cherylyn Herley LeBon, mamă a doi copii, este să îi anunți că nu mai este altceva de mâncat până la următoarea masă, astfel încât cei mici decid singuri dacă vor să stea nemâncați sau preferă să consume toate legumele din farfurie. Treptat, vor învăța singuri ce cantitate îi satură pentru un anumit interval.

8. Cuvintele contează

John Furjanic, tatăl unei fetițe pe care o crește singur, povestește cum fiica lui, de clasa a V-a, este al doilea cel mai mic copil din punct de vedere fizic dintre cei din clasa ei. Însă, recent a descoperit o metodă prin care micuța este determinată să mănânce mai bine: în timp ce repetă: „Proteinele construiesc mușchii” își și încordează brațele. Se pare că fetița vrea să mănânce pui, friptură și ouă, nu pentru că trebuie, ci pentru că vrea să fie mai sănătoasă și să crească din punct de vedere fizic, prin urmarea s-a ambiționat să devină mai puternică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani