no author
Daniela Timofti
2713 vizualizări 15 oct 2018

Concluziile preliminare ale Corpului de control trimis la Spitalul Universitar Bucureşti relevă probleme de natură penală, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. În timpul controlului, spitalul a fost sancţionat pentru că nu respectă procedurile de dezinfecţie. La Spitalul Universitar din Capitală au fost trimise echipe de control din partea ministerului Sănătăţii, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a Municipiului Bucureşti.

“Pot să vă spun că, parţial, unele sesizări s-au adeverit, în sensul că nu au fost efectuate procedurile de dezinfecţie aşa cum trebuie în ambulatoriu de specialitate, fapt pentru care unitatea a fost sancţionată în timpul controlului. S-a constatat că la un cabinet nu se utilizează produse biocide pentru dezinfecţia mâinii, deşi aceste produse existau în stoc. Au fost sancţionaţi asistenţii coordonatori din ambulator şi de pe anumite secţii clinice ale spitalului,” a declarat Sorina Pintea.

Corpul de control a verificat activitatea unităţii spitaliceşti din anul 2013, iar concluziile finale ale raportului vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Am constatat de asemenea că s-ar putea să existe nişte probleme de natură penală la modul în care s-au făcut achiziţiile din fondurile Ministerului Sănătăţii. Obiectivele vizate au fost legate de modul în care sunt utilizate serviciile medicale pacienţilor, de modul în care au fost utilizate fondurile ministerului, modul în care angajaţii cunosc protocoalele, procedurile de curăţenie, de dezinfecţie la nivelul Spitalului Universitar. Aşa cum spuneam, am constatat că sunt anumite aspecte de natură penală, drept pentru care întregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet.(...) Când raportul final va fi gata, vă voi comunica aceste aspecte, precum şi faptele pe care le considerăm posibil, de natură penală şi pentru care vom face acele sesizări,” spune Pintea.

În timpul controlului, a fost desigilat un colet care stătea neatins de 3 ani, fără ca vreun angajat al spitalului să-şi pună problema ce se află înăuntru. Spre surpriza tuturor, a fost descoperit un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), în valoare de 200.000 de euro, cumpărat în anul 2014.

“Stătuse trei ani în cutie în spital şi nimeni nu ştia ce este în acea cutie. (...) A fost un preţ de achiziţie, noi am considerat că este foarte mare, dar nu este decizia noastră. Cineva va analiza şi va vedea care a fost preţul real de achiziţie sau poate că a fost acesta”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, s-a descoperit că Spitalul Universitar nu a avut un contract complet cu CNAS, astfel pacienţii nu au putut obţine unele investigaţii gratuite.

“Pe radiologie imagistică, Spitalul Universitar nu a avut un contract cu CNAS în anul acesta. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu au putut beneficia de investigaţii gratuite în secţia de explorări funcţionale a spitalului. Asta înseamnă că s-au pierdut multe sume pe care spitalul le-ar fi putut încasa de la CNAS", explică Sorina Pintea.

Pe 8 august 2018, doi angajaţi ai Spitalului Universitar din Bucureşti au stat în greva foamei 17 zile, sesizând o serie de nereguli. Gestul lor a determinat ministrul Sănătăţii să trimită Corpul de control. Sub pretextul unor abateri disciplinare şi absenţe de la locul de muncă, managerul Spitalului UNiversitar a desfăcut contractul de muncă unuia dintre protestatari, asistenta Mariana Luceanu.

“Decizia de sancţionare nu poate şi nu trebuie făcută de către Ministerul Sănătăţii. Este o decizie a spitalului. Dacă angajata constată că i s-au încălcat anumite drepturi, poate să facă contestaţie la această decizie, dar sunt alţii care trebuie să vadă dacă această decizie este corectă sau nu,” consideră ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

 

Citește și: