RISC de infecții NOSOCOMIALE în sala de ginecologie a Spitalului Universitar. Ce BACTERIE a fost descoperită în urma unui control

RISC de infecții NOSOCOMIALE în sala de ginecologie a Spitalului Universitar. Ce BACTERIE a fost descoperită în urma unui control
Publicat: 26/08/2018, 18:25
Actualizat: 19/11/2018, 12:58

Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale din cadrulSpitalului Universitar de Urgență București a recoltat recent o probă pozitivă la bacilul piocianic din sala de ginecologie, încăperea fiind închisă pentru decontaminare.

„Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale colectează în permanență probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne și internaționale. Mai mult, autoexigența ne impune să depășim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineață zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenții cronice, exclus cele din obstetrică. Așadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”, au declarat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București, printr-un comunicat de presă.

Aceștia mai arată că bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalațiilor implică asemenea riscuri.

„Tocmai de aceea se efectuează controale în permanență, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieși negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdată închisă. Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătății, menționăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august și a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine și condițiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deși erau două, iar dacă se vor identifica neconformități sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toți cei implicați vor fi sancționați conform reglementărilor în vigoare”, a mai precizat sursa citată.

După ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

Bacilul piocianic cunoscut îndeosebit sub denumirea dePseudomonas aeruginosa cauzează o serie de infecții periculoase.Nu cauzează infecții în cazul persoanelor sănătoase, iar dacă apar au o formă ușoară.Formele grave de infecție apar în rândul celor care sunt deja spitalizați(infecțiile pulmonare sunt cele mai periculoase), suferind de o altă afecțiune sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Bacilul piocianic reprezintă unul dintre patogenii des întâlniți în rândul infecțiilor intraspitalicești (nosocomiale) respectiv infecții ale sângelui, ale plămânilor, de tract urinar și ale rănilor chirurgicale, fiind transportat de personalul din spitale de la un pacient la altul fie prinmâini murdare, fie prin echipament medical contaminat(procedurile de igienă sunt extrem de importante în aceste locuri). Infecțiile pot să se dezvolte în orice parte a corpului, simptomele depind de partea corpului care este afectată, iar antibioticele sunt folosite drept tratament. Uneori pot avea consecințe fatale în cazul celor deja grav bolnavi în urma unor boli sau a unor tratamente de lungă durată.

Este unul dintre principalii responsabili de producerea infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), în special în unitățile de terapie intensivă (unde colonizează echipamentele pentru ventilație mecanică – se poate izola în apa din recipientele folosite în tehnica de respirație asistată – dar și pe cele destinate dializei).

În secțiile de neonatologie, se asociază cu creșterea morbidității și mortalității, în special la nou-nascuții prematur.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția