no author
Otilia Ciocan Serescu
275 vizualizări 27 nov 2017

„Gradul de acoperire vaccinală pentru copii a scăzut, ratele de vaccinare împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive şi poliomielitei, precum şi gradul de acoperire vaccinală împotriva rujeolei în rândul persoanelor cu vârsta de un an scăzând cu 10 puncte procentuale din anul 2000”, se arată în documentului citat.

Acest lucru, precizează experţii europene, este deosebit de important pentru România, care are o rată ridicată de infecţii cu rujeolă, aflându-se în fruntea listei ţărilor prioritare a ECDC pentru rujeolă.

„Acest lucru pune sub semnul întrebării eficienţa serviciilor de prevenire, dar cauzele probabile din spatele acestei tendinţe includ faptul că nu au existat cazuri raportate ale anumitor boli care pot fi prevenite prin vaccinare (de exemplu, difterie, poliomielită) în ultimii ani, crescând astfel lipsa de vigilenţă faţă de necesitatea vaccinării şi influenţa mişcării anti-vaccin”, conform Raportului CE.

Întârzierile în procurarea vaccinurilor şi creşterea numărului de migranţi transfrontalieri sezonieri sunt, de asemenea, factori care contribuie la aceastăconcluzie a raportului, „deoarece este posibil ca copiii acestor migranţi să nu urmeze acelaşi program de vaccinare ca şi copiii stabiliţi”.

În cazul adulţilor, a existat o „scădere dramatică” a vaccinării împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă.

„Rata de vaccinare de numai 10 % în 2015 contrastează semnificativ cu rata de 54 % înregistrată în 2007”, arată sursa citată.

Comisia Europeană a dat, luni, publicităţii, un raport privind starea de sănătate din România în 2017.

Citește și: