no author
Firuta Flutur
13673 vizualizări 6 feb 2019

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia de Frontieră, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, a fost depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune. Bărbatul s-a prezentat în jurul orei 6:00 dimineaţa, la Frontiera Curtici feroviară, pentru a ieşi din România, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta. În faţa Poliţiei de frontieră, ”Matthew Mode” s-a legitimat cu un paşaportul real, emis de autorităţile italiene pe numele Matteo Politi.

”În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înşelăciune,” se arată în comunicat.

Cetăţeanul italian a fost predat unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun. Miercuri seara, el a fost adus la audieri la Secţia 4 Poliţie din Bucureşti. După audieri, Matteo Politi a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de înşelăciune.

Comisarul-şef Ionuţ Dana, şeful Sectorului 1 de Poliţie, a explicat că falsul chirurg este suspect într-un dosar de înşelăciune, care a fost ulterior reunit cu cel în care se verifică dacă a exercitat profesia fără drept. În plus, poliţiştii au primit adrese de la autorităţi din mai multe ţări, ce îl privesc pe italian.

”Începând cu noiembrie, am demarat activităţi în ceea ce înseamnă identificarea autenticităţii unor documente. Am întrebat autorităţile române şi autorităţile din străinătate (...) în legătură cu aceaastă persoană. Sunt mai multe seturi de documente pe care le-am primit. Unele sunt în limba română, altele urmează să fie analizate.(...) Pot confirma că cetăţeanul a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autorităţile italiene ne-au comunicat că el nu figurează în tabloul medicilor din Italia.(...) El are calitatea de suspect pentru infracţiunea de înşelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor au adresat o plângere în cursul lunii ianuarie. Le-am reunit şi se efectuează şi cercetări dacă a exercitat profesie fără autorizările necesare,” a declarat Ionuţ Dana.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, chirurgul fals italian este cercetat şi în Marea Britanie, pentru fapte similare.

”Avem mai multe adrese, răspunsuri primite de la autorităţile din UE cu privire la faptul că a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare. Aceste documente trebuie analizate. (...) În cursul zilei de ieri (marţi, n.r.), am primit altă corespondenţă, de unde am tras concluzia că această persoană trebuie chemată şi audiată. (...) Tot în cursul zilei de marţi, a fost dat în consemn.(...) A fost emis mandat de aducere”, a explicat comisarul.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi. Alerta nu fusese emisă pentru acest dosar, ci pentru altul, în care este cercetat că a înşelat două persoane, luându-le bani pentru a le permite deschiderea unor cabinete medicale într-un spaţiu care nu îi aparţinea.

Pagina de Facebook prin care escrocul îşi adeemenea clienţii

Marţi, jurnaliştii de la Libertatea au dezvăluit că, timp de un an, un escroc cu numai 8 clase din Italia, care nu profesesase legal decât ca valet de parcare, a obţinut parafa de medic în România şi a operat zeci de oameni în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti. Foarte convingător în discuţii, italianul pretindea că se numeşte Matthew Mode şi a absolvit prestigioasa Universitate John Hopkins. Fără a prezenta nici o diplomă sau autorizare medicală din partea autorităţilor române, el a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. Mai mult, jurnaliştii au descoperit că, în 2011, Matteo Politi a fost condamnat la un an şi jumătate îde închisoare cu suspendare în Italia, pentru infracţiuni similare: minţise timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, Luigi Vincenzo Politi.

Marţi seara, escrocul italian a pretins că e nevinovat şi că plătise un avocat din România pentru a obţine dreptul de a practica în ţara noastră, iar acesta i-a transmis că toate actele sunt în regulă. El a refuzat să spună unde este.

"În momentul în care am venit în România, cum nu ştiu cum funcţionează sistemul la dumneavoastră în ţară, am folosit, aşa cum foloseşte toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numeşte o procură. Aşadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (...) În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituţie mi-a dat acest drept... diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate," a declarat Politi, la Xtra Night Show.

Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele "Laura". Deşi se afla în trenul spre Budapesta la ora intervenţiei telefonice în emisiunea TV, el susţinea că nu vrea să fugă din ţară: ”Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt.”

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a relatat, miercuri, motivele incredibile care au stat la baza eliberării parafei pentru falsul medic italian.

"Ştiţi care a fost replica funcţionarei de la Direcţia de Sănătate Publică când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? DIN MILĂ - aşa a răspuns! N-am înţeles de cine i-a fost milă şi cine i-a indus această milă. Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operaţie, dar există mărturii că a făcut-o. Poate era un talent nativ," a declarat Sorina Pintea la Europa FM.

Ironiile ministrului pălesc însă în faţa realităţii cutremurătoare: chirurgul estetician Victor Schwartz povesteşte că escrocul nu cunoştea nici un fel de tehnică medicală şi nu respecta regulile elementare de igienă înainte de operaţii.

”L-am văzut de mai multe ori în sala de operaţie, la o clinică privată unde lucram amândoi. Pe lângă faptul că nu avea studii, era o catastrofă din punct de vedere al procedurilor standard. Nu dezinfecta nimic, lucra fără mănuşi şi nici măcar nu se spăla pe mâini,” a declarat Victor Schwartz, pentru Mediafax.

”A fost o clinică privată care l-a promovat la început, apoi şi-a făcut singur reclamă. El făcea rinocorecţii şi liposucţii, dar evident, le făcea foarte prost, nu avea tehnică, nu respecta procedurile. Cred că s-a uitat foarte mult pe Youtube la operaţii de acest gen, că să poată avea idee despre aceste intervenţii,” apreciază Schwartz.

Acesta nu exclude ca în zilele următoare să apară multe persoane, îndeosebi femei, care să suţină că au fost operate de falsul medic italian şi care acum au probleme din punct de vedere medical.

Imagini de pe pagina de Facebook pe care escrocul îşi făcea reclamă

Într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, reprezentanţii Clinicii Prestige Medical precizează că falsul medic nu a apucat să profeseze pentru ei, deşi au existat mai multe discuţii cu "Matthew Mode".

”Având în vedere că brandul clinicii Prestige apare menţionat în mai multe apariţii în presă, menţionăm faptul că au existat mai multe discuţii cu dl Matthew Mode, care însă s-au finalizat cu neînceperea unei colaborări cu dumnealui.

În altă ordine de idei, dl Matthew Mode a prezentat o sumedenie de documente eliberate de autorităţile romaneşti, printre care acel aviz dat de DSP ( la care presupun că nu putea să se prezinte fără diploma echivalată de Ministerul Educaţiei), parafa, asigurare malpraxis etc.

Angajatorul nu este organ de cercetare şi am să vă dau un exemplu: în România, pentru angajare se solicită diploma ultimelor studii absolvite, adeverinţa de la medicul de familie şi, după caz, cazierul judiciar. Atâta timp cât acele documente au fost prezentate în original şi sunt eliberate de autorităţile competente, nu i se impută angajatorului să facă o dublă verificare şi nici nu are cum să facă acest lucru.

În contextul actual, considerăm că suntem parte lezată în acest proces şi vom depune toate diligenţele din punct de vedere legal, ne vom supune şi vom colabora cu toate autorităţile competente, de asemenea, urmând să ne adresăm instanţei ca parte civilă în acest proces.

Vă mulţumesc. Mai multe comentarii nu am de făcut. Vreau să îi asigur pe clienţii Prestige că oferim servicii de calitate cu persoane bine pregătite. Nu ne permitem să punem în pericol sănătatea pacienţilor noştri. Vă mulţumesc!”, se arată în comunicatul semnat de Gabriela Rotaru, directorul clinicii.

Şi Spitalul Monza - unde escrocul a apucat să opereze - se va constitui parte lezată în dosar, potrivit unui comunicat de presă.

Medicul Radu Ionescu a prezentat, într-un videoclip postat pe contul de Instagram, fotografii alei unei foste paciente operate de falsul medic italian Matteo Politi, precizând că este vorba de "o mutilare în urma unei operaţii de augmentare cu mastopexie".

"Situaţia acestui impostor este mult mai gravă decât a prezentat-o presa. Mă refer la mutilările pe care le-a efectuat în urma practicării medicinei fără drept," afirmă Radu Ionescu, într-un story pe contul său de Instagram.

Doctorul estetician povesteşte apoi că una dintre pacientele italianului Matteo Politi s-a prezentat la el în cabinet, pentru a încerca să rezolve ”situaţia lăsată de impostor”, respectiv o mutilare în urma unei operaţii de augmentare cu mastopexie.

Femeie mutilată de falsul medic italian

”Pe lângă rezultatul dezastruos estetic pe care îl are, are încă şi o complicaţie locală, care se numeşte necroză de areolă. Practic, în urma actului chirurgical, se întrerupe vascularizaţia zonei pigmentare a sânului, determinând la nivelul acesteia, o zonă cicatricială, mutilantă, extrem de greu de rezolvat chirurgical într-un timp ulterior. Se recomandă să se aştepte până la un an de zile şi atunci se vor încerca nişte manevre chirurgicale de reconstrucţie a acestei zone. Dacă nu, vom încerca printr-un tatuaj să remediem situaţia local”, a explicat medicul Radu Ionescu, care precizează că pacienta maltratată de către italian şi-a dat acceptul pentru ca fotografiile să poată fi publicate.

Femeie mutilată de falsul medic italian

Medicul Adina Alberts, cea care l-a denunţat pe chirurgul fals, a organizat o conferinţă de presă despre cazul falsului medic italian pe care l-a denunţat Poliţiei şi a explicat că atât dosarul stufos pe documente pe care îl prezenta, cât mai ales parafa pe care o avea elimina orice suspiciune privind atestarea escrocului.

”Era un dosar stufos. În primul rând, avea parafă - din capul locului îţi taie orice suspiciune în cazul în care ai avea-o. (...) Mi-a arătat toate actele. Dacă sunt adevărate sau nu, nu ştiu. Avea asigurare de malpraxis, avea diploma de facultate, mai avea adeverinţe, certificate. Îmi spunea că în nişte acte are un nume, în alte acte are un nume pentru că are dreptul să folosească două nume.(...) Este un personaj cu un talent extraordinar, un discurs la nivel medical academic, nu aveai nicio suspiciune până când nu îl vedeai că pune mâna pe seringă. Eu atunci am realizat că e ceva în neregulă. Nu am avut niciun dubiu până atunci,” a explicat Adina Alberts, care l-a comparat pe escroc cu personajul Frank Abagnale, jucat de Leonardo DiCaprio: ”E Leonardo DiCaprio din acest film, ”Prinde-mă, dacă poţi”, e fix acest personaj”.

Totodată, Alberts a subliniat că italianul trebuia să efectueze doar intervenţii de ”mică anvergură şi injectabile”.

”A făcut câteva intervenţii şi a făcut una mare anvergură într-o zi în care eu nu eram în ţară. A anunţat că face intervenţii la nivelul sânilor cu anestezie locală. Şi ne-am trezut că a chemat o echipă numeroasă, a chemat asistente. În contract aşa era prevăzut, să-şi aducă ajutor. Am înţeles că pacienta a avut o complicaţie la nivelul sânilor. Nu ştiu ce s-a mai întâmplat cu ea.(...) El spunea că implanturile le făcea cu anestezie locală.(...) Au fost asistentele mele, care aveau menirea de a ajuta la actul medical. Eu eram plecată din ţară şi mi-au spus: Uitaţi ce face! Mi-au trimis şi nişte poze,” adaugă Alberts.

Falsul chirurg a colaborat cu clinica lui Alberts aproximativ o lună.

”Nu am avut nevoie de mult timp să-mi dau seama că ceva nu e în regulă. Am sunat la Colegiul Medicilor, să-mi dau seama dacă face parte din colectivul nostru, dacă este acreditat de Colegiul Medicilor în România şi mi-au spus că nu există acest doctor înscris. Am fost îndrumată de persoana cu care am vorbit la telefon să anunţ Poliţia, lucru pe care l-am făcut. (...) Ştiam că e aproape de finalizare şi că e aproape să-l aresteze imediat. Dar a apărut în presă şi văd că au reuşit să-l găsească.”

foto: dr.Matthew Mode / Facebook

Citește și: