Pintea face anunțul: Dorim să introducem medicamente inovative. Cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace / Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat

Pintea face anunțul: Dorim să introducem medicamente inovative. Cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace / Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat
Publicat: 05/06/2019, 15:20

Ministrul a precizat că în lista medicamentelor compensate nu s-a mai făcut ordine de ani de zile, responsabilitatea aparținând comisiilor de specialitate. Totodată, Pintea a subliniat că se dorește creșterea listei medicamentelor compensate.

„De câți ani nu s-a mai făcut curățenie în lista compensatelor. Introducem noi molecule, dar cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace. Și tot de la comisiile de specialitate aștept răspunsuri, eu nu sunt medic. De anul trecut s-au făcut pași concreți, dorim să creștem lista medicamentelor compensate”, a declarat ministrul.

Sorina Pintea a mai explicat că se dorește introducerea unor medicamente inovative, însă acest lucru nu trebuie să ducă la dispariția genericelor.

„Dorim să introducem medicamente inovative, dar nu ne permitem să dispară medicamente generice care sunt ieftine. Până nu ajungem la acel echilibru vom fi limitați”, a concluzionat ministrul.

Declarațiile au fost lansate miercuri, la dezbaterea cu tema „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte”.

Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că draftul pentru legea prevenției este aproape finalizat, urmând să fie gata în maximum o lună. Legea are ca principal scop „asigurarea accesului universal și echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente”, explică ministrul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat, miercuri, că draftul pentru legea prevenției e aproape gata. Timpul estimat de ministru în vederea finalizării este de aproximativ o lună, însă sunt depuse eforturi în vederea scurtării acestor timpi de așteptare.

„Am finalizat oarecum draftul pentru legea prevenției. Cu siguranță ar mai fi cam o lună de lucru, dar pentru a scurta oarecum timpul am propus echipei să mergem o săptămână undeva fără telefoane, fără intervenții și să stăm de dimineață până seara să finalizăm acest proiect important”, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a informat că principalul scop al acestei legi este „asigurarea accesului universal și echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente conforme cu nivelul progresului înregistrat de tehnică și științele medicale”.

„Creăm premisele ca tot ce apare nou, inovativ în sănătate să fie aplicat. Bineînțeles, în concordanță cu legislația pe care o vom adapta astfel încât să permită accesul”, informează ministrul.

Potrivit aceleiași surse, legea prevenției a fost fundamentată pe mai multe principii cheie, precum echitate, solidaritate, eficiență.

„Legea prevenției este construită pornind de la următoarele principii: echitatea în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană asigurată sau nu, solidaritatea, eficiența utilizării fondurilor publice, abordarea centrată pe persoană de-a lungul vieții, reorganizarea instituțională cu creșterea capacităților de sănătate publică în termen de infrastructură, resursă umană, tehnologia informației și sisteme informaționale. Responsabilizarea autorităților locale, a comunităților și a persoanelor privind dezvoltarea programelor de prevenție. Dezvoltarea de parteneriate intersectoriale și interinstituționale pentru a prioritiza sănătatea în toate politicile”, spune ministrul.

Sorina Pintea a precizat că monitorizarea și reglementarea vor fi făcute de Institutul Național de Sănătate Publică.

Regândirea organizării Ministerului Sănătății și a structurilor din subordine reprezintă o temă prioritară în contextul aplicării acestei legi, arată Pintea.

„Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile și atribuțiilor acestora în corelare cu noile concepte de sănătate, plecând de la regândirea organizării Ministerului Sănătății și a structurilor din subordine – DSP-urile și INSP, instituții care vor avea rolul de dezvoltare, implementare și monitorizare a noilor politici în sănătate publică și a prevenției”, conchide ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore