3204 vizualizări 13 nov 2017

Este vorba despre inhibitorii pompei protonice (PPI), care sunt folosiţi pentru a suprima generarea de acid în stomac, fiind printre cele mai vândute medicamente din lume, scrie Science Alert.

Studiul recent a arătat că utilizarea pe termen lung a acestor medicamente creşte riscul apariţiei cancerului de stomcac cu 250%.

Riscurile sunt asociate cu o bacterie numită Helicobacter pylori, care există în mai mult de jumătate din populaţia lumii. De cele mai multe ori, bacteria este inofensivă, dar într-un mic procentaj, microorganismul a fost asociat cu dezvoltarea cancerului de stomac.

Studiile precedente au arătat că cei cu o infecţie de Helicobacter pylori care iau PPI au o şansă mai mare de a dezvolta precursorul cancerului la stomac, numită gastrită atrofică.

„PPI-urile sunt un tratament important împotriva infecţiei cu H. pylori şi au un record bun când vine vorba de utilizarea pe termen scurt”, a precizat Ian Wong de la University College London, cercetător în cadrul acestui studiu. „Totuşi, utilizarea pe termen lung ar trebui evitată”, adaugă acesta.

Citeşte continuarea pe DESCOPERĂ!

Citește și: