Vrei să ai un copil ISTEȚ și FERICIT? Modalitatea inteligentă prin care îți poți educa copilul

Vrei să ai un copil ISTEȚ și FERICIT? Modalitatea inteligentă prin care îți poți educa copilul
Publicat: 02/02/2019, 21:50

Dacă vrei să-ți pregătești copilul pentru viitor, trebuie să-l ajuți să-și dezvolte o imagine de sine puternică și mai ales pozitivă. La fel de importante sunt însă și autodisciplina (ceea ce adesea le lipsește), aptitudinile sociale și emoționale și simțul responsabilității (de la vârste cât mai fragede). Trebuie să începi din timp să lucrezi la toate aceste aspecte, chiar de când cel mic merge la grădiniță și începe să intre zilnic în contact cu persoane din afara familiei. Este o responsabilitate enormă și o misiune destul de greu de realizat. Noiîți aratăm cum te ajută pe tine și mai ales pe copilul tău educațiabazată pe inteligența emoțională.

Principii pentru fiecare zi

Educația bazată pe gestionarea sentimentelor nu este doar o modă sau un simplu instrument al psihologilor, ci este o metodă eficientă de a-ți folosi cunoștințele și talentulpentru a avea o relație bună cu copilul tău. În acest tip de educație nu faci altceva decât să-ți folosești cunoștințele și abilitățile afective pentru a-l învăța cum să reacționeze la situațiile sociale. Trebuie să ții cont de câteva lucruri care te vor ajuta să gestionezi corespunzător relația cu cel mic.

Construiește-i de mic stima de sine

  • Laudă-l pentru fiecare lucru bun pe care îl face, indiferent de cât de nesemnificativ pare, dar mai ales pentru efortul pe care îl face pentru a-l realiza. Cel mic are nevoie de încurajarea ta permanentă.
  • Evită să îi faci morală. O abordare pozitivă va avea rezultate mult mai bune. Explică-i cum vrei să facă un lucru, nu-l critica pentru că a greșit.
  • Ascultă-l indiferent ce spune. Fă-l să înțeleagă că îți pasă și că ceea ce are de spus este foarte important. Încearcă să-l tratezi ca pe un egal. Copilul va reacționa pozitiv la acest tip de atitudine.
  • Nu-l jigni niciodată. Nu-i spune că este cel mai leneș copil din lume sau că nu-l duce capul. Copiii rămân marcați de astfel de etichete și ajung să se comporte ca atare.
  • Evită să-l pedepsești când este foarte mic. Copilul nu va înțelege motivul pentru care o faci și va rămâne speriat și nu va învăța nimic din această experiență.
  • Îmbrățișează-l cât de des poți. Nu subestima puterea dragostei de mamă. Acest gest simplu îl va face să se simtă iubit și în siguranță, ceea ce va duce la creșterea respectului de sine.

Fii răbdătoare și perseverentă

După cum bine știi, pentru a-ți ajuta copilul să învețe și să-și rezolve problemele în mod eficient și să ia decizii responsabile ai nevoie de timp. Mai întâi trebuie să-și însușească un ansamblu complex de aptitudini. Deși toți le vor dobândi până la urmă, pentru o parte dintre ei este mai simplu decât pentru ceilalți. Așa cum anumiți copii învață singuri să citească, iar alții suferă de dislexie, unii își formează aceste deprinderi sociale în mod natural, sub îndrumarea adultului, iar altora le este greu să citească diversele semne, să înțeleagă problemele legate de relații și să se exprime într-un fel care să le permită să-și atingă scopurile. Acești copii suferă de un tip de dislexie socială, care îi împiedică să-și desfășoare viața normal.

Așa cum un copil dislexic are nevoie de mai mult timp și depune un efort suplimentar pentru a învăța să citească, un copil cu dislexie socială are nevoie de aceeași perioadă și nivel de efort pentru a dobândi aptitudinile sociale. Dacă la micuțul tău observi o astfel de problemă, vei avea nevoie de timp suplimentar pentru a-l ajuta să-și dezvolte aptitudinile sociale. Este important să fii îngăduitoare când puiul tău descoperă aceste deprinderi și, de asemenea, să ai și tu răbdare în procesul de învățare a acestor noi metode de educație. Nu este tocmai indicat să cedezi nervos și să începi să țipi de câte ori face vreo greșeală. Și, mai ales, ține minte, răbdarea trebuie să fie însoțită de perseverență.

Flexibilitatea, cheia succesului

Știm că ești foarte ocupată și că de cele mai multe ori nu-ți vezi capul de treabă. Am putea să te sfătuim să încetinești ritmul, să-ți faci mai mult timp pentru copiii tăi, pentru tine, să te oprești să admiri florile din parc și ziua frumoasă de primăvară. Din păcate nu este așa de simplu, așa că ai nevoie de creativitate și flexibilitate în viața de familie. Poți exersa aptitudinile sociale ale copilului tău în timpul mesei, când mergeți la cumpărături, când stați la coadă să vă cumpărați bilet la ultimul desen animat apărut în cinematografe sau când ești cu el în mașină, în drum spre grădiniță. Dar dacă întâmpină orice fel de problemă, trebuie să-ți faci timp să o rezolvi. Cel mai bine este să integrezi abordarea educației bazate pe inteligența emoțională în stilul tău de viață, în loc să recurgi la schimbări dramatice. Și pentru asta ai nevoie de flexibilitate. Ar fi ideal să îți concepi propriile metode pentru educația bazată pe inteligența emoțională.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului