România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut

România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut
Publicat: 18/01/2019, 18:13

Ministrul Sănătății Sorina Pintea avertizează că ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă, după ce – săptămâna trecută – numărul îmbolnăvirilor a depășit estimările.

„În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depășit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie,” a declarat ministrul Sănătății.

„În cursul zilei de ieri (joi – n.red.), m-am întâlnit cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în așa-zisul Comitet de gripăși am transmis în teritoriu, Direcțiilor de Sănătate Publică, cât și Ministerului Educației, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulația virusului gripal.”

Printre aceste recomandări se numără:

– Consultarea medicului de familie la primele simptome de gripă, pentru a stabili o eventuală spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomele gripei;

– Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical din spitale;

– Continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, au murit 15 persoane din cauza virusului gripal.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Având în vedere caracterul epidemic al ultimei săptămâni, specialiștii au declarat debutul sezonuluigripal.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusuluigripal,” transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. S-au înregistrat 1.155 cazuri degripăclinică, față de 80 cazuri în aceeeși perioadă din 2018 .

Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal și până în acest moment, au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

Vaccinarea antigripală este importantă chiar și în luna ianuarie, apreciază președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila.

„Vaccinarea este potrivită și acum, în luna ianuarie, pentru persoanele care nu au reușit să se vaccineze până în momentul de față. Este o durată între momentul vaccinării și apariția protecției. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Față de anul trecut, sezonul a apărut mai precoce, cazurile degripăau apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut,” consideră Rafila.

„Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie,” adaugă președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. „Nu e o problemă dacă ne vaccinăm și acum, dar este bine să conștientizăm faptul că un vaccin își face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea față de virusulgripal.”

Vaccinarea este recomandată în special pentru pacienții care au afecțiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar și pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide și copiii de peste șase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent și tetravalent.

„Unul dintre vaccinuri –trivalent– conține antigene provenite de la două tipuri de virusgripal A și un tip de virusgripal B, iar celălalt – vaccinul tetravalent– conține două variante ale virusuluigripal A și două ale virusuluigripal de tip B. E mai acoperitor. Începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piață. Eficiența acestuia a fost dovedită,” a explicat Alexandru Rafila.

„Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă și să avem batistă de unică folosință. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară și nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenția virozelor și în special al gripei,” insistă și Valeria Herdea.

„În cazul copiilor, este important să-i ținem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra și hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, și SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE fără ca acel copil să fie văzut și examinat de un medic.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului