no author
Daniela Timofti
4112 vizualizări 7 feb 2019

Ministerul Educaţiei Naţionale a recunoscut diploma medicului fals italian în aprilie 2018, dar în atestat era specificat faptul că acestuia îi este interzis să exercite profesia de medic, au precizat pentru Mediafax, reprezentanţii instituţiei.

Matteo Politi a solicitat în martie 2018 să-i fie recunoscută diploma, iar atestatul l-a primit în luna aprilie 2018. Pe atunci la conducerea ministerului se afla Valentin Popa.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 22 martie 2018 a fost înregistrată la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetăţean italian, pentru recunoaşterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obţinută în Serbia, la Universitatea din Priştina. Politi i-a anunţat atunci pe reprezentanţii ministerului că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.

Cum îşi ademenea falsul chirurg clientela prin Facebook

În urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor specifice, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaştere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoaşterea nivelului Licenţă şi a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menţiona specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României, au declarat reprezentanţii ministerului.

“În atestat se menţionează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic şi nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor”; Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaştere îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspunsul trimis Mediafax de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cum îşi ademenea falsul chirurg clientela prin Facebook

Matteo Politi a prezentat Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti o diplomă conform căreia ar fi absolvit, în 2013, Universitatea din Priştina în Kosovo. Funcţionarii i-au atestat documentul, deşi în diplomă se menţionează că acesta ar fi studiat în Republica Serbia, iar provincia Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Conform actului de studiu, italianul s-a înscris la studii în anul 2007 şi a studiat la Facultatea de Medicină, secţia Medicină Generală. Bărbatul ar fi terminat studiile cu media generală opt.

Falsul chirurg italian a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către poliţiştii Secţiei 4 din Capitală. Acesta este suspect pentru înşelăciune şi e vizat de ancheta in rem privind exercitarea fără drept a unei profesii. Joi noapte, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, sub acuzaţiile de înşelăciune în formă continuată şi simplă şi de exercitarea fără drept a profesiei.

Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de falsul chirurg italian, el fiind acuzat de înşelăciune în formă continuată şi simplă şi de exercitarea fără drept a profesiei. Potrivit reprezentanţilor parchetului, italianul a practicat chirurgia în 2 cabinete, în perioada iulie-decembrie 2018.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un cetăţean italian pentru săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, înşelăciune în formă simplă şi a unei infracţiuni de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. În cuprinsul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale s-a reţinut că în perioada iulie-decembrie 2018, cetăţeanul italian a efectuat activităţi specifice profesiei de medic plastician, în cadrul a două policlinici din Bucureşti, fără a avea drept de practică pe teritoriul ţării şi fără a avea documente care să ateste specializarea sa”, a declarat Călin Radu Bogdan, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit acestuia, în aceeaşi perioadă menţionată, cetăţeanul italian a indus în eroare mai multe persoane cu privire la calitatea sa de medic chirurg plastician, folosind un nume fals şi ”exercitând acte medicale asupra acestora, obţinând un folos patrimonial injust care a constat în contravaloarea achitată pentru actele medicale”.

Cum îşi ademenea falsul chirurg clientela prin Facebook

 

DSP deschide linie telefonică pentru denunţuri despre Matteo Politi

Potrivit medicului estetician Radu Ionescu, una din femeile cărora Matteo Politi i-a făcut un implant mamar a suferit grave mutilări, care vor necesita tratament îndelungat, cu şanse incerte de vindecare.

Imaginea unei femei mutilate după o operaţie a lui Matteo Politi

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a anunţat, joi, că pentru acurateţea informaţiilor în legătură cu ancheta privind activitatea medicala prestată de Matteo Politi/Matthew Mode în clinicile din România, a fost înfiinţată o linie telefonică specială pentru a obţine informaţii despre serviciile medicale care au fost acordate de acesta.

Astfel, în perioada 7 februarie – 15 februarie, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00, la numărul de telefon 021.313.2634, un responsabil DSP-MB va prelua mesajele celor interesaţi să ofere amănunte în acest caz.

“Reamintim că Matteo Politi/Matthew Mode a acordat în ultimul an, în cadrul mai multor clinici medicale private, servicii medicale de chirurgie estetică fără a avea dreptul legal de a exercita această specialitate pe teritoriul României”, se arată în informarea publicată, joi, de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Imaginea unei femei mutilate după o operaţie a lui Matteo Politi

 

Citește și: