no author
Florin Jinga
1810 vizualizări 13 sep 2018

O pivniţă convenţională, care în esenţă este o cameră îngropată într-un deal sau în subteran, îndeplineşte doar o parte din criterii, potrivit Real Farmacy.

Izolaţie: Pământul este un bun izolator. O pivniţă tipică este cu totul îngropată în pământ, cu excepţia intrării şi utilizează proprietăţile de izolant termic ale solului.

Ventilaţie: Este important ca pivniţa dumneavoastră să fie aerisită. Aerul cald trebuie să plutească în partea superioară, deoarece aerul rece trece prin spatele cămarei. Acest lucru este important pentru a menţine nivelul de umiditate sub control, pentru a preveni putrezirea legumelor sensibile la umiditate, cum ar fi strugurii.

Întuneric: Lumina accelerează descompunerea fructelor şi legumelor. Un mijloc ideal de depozitare are în vederet şi întunericul.

Ca regulă generală, asiguraţi-vă că nu spălaţi niciun produs înainte de depozitare. Dacă le spălaţi, se va reduce foarte mult capacitatea de păstrare. În schimb, asiguraţi suficient timp de uscare pentru ca murdăria exterioară să se deshidrateze, apoi îndepărtaţi orice mizerie.

Cartofii trebuie ţinuţi într-un loc întunecat timp de 1-2 săptămâni la 7-15 de grade Celsius. După aceasta, preferă temperaturi scăzute de 0-4 grade şi umiditate de 80-90%. Un mijloc excelent de depozitare în exterior este de a-i păstra într-un material izolant, cum ar fi paiele sau fânul. Asiguraţi-vă că există un orificiu de ventilaţie, fără murdărie, pe o parte a grămezii şi un şanţ de scurgere în jurul perimetrului.

Merele pot constitui un aliment periculos când le depozitaţi cu alte produse. În funcţie de vârsta merelor, acestea eliberează gaz de etilenă, ceea ce face ca şi alte produse să putrezească. Este mai bine ca acestea să fie izolate în recipiente închise cu capace. Se păstrează cel mai bine la o umiditate de 80-90% şi preferă temperaturi de 0-4 grade. Verificaţi-le frecvent şi eliminaţi orice semne de putregai.

Sfecla preferă acelaşi interval de temperatură de 0-4 grade, dar poate rezista la o umiditate mai mică. Depozitarea în exterior este o metodă uşoară şi eficientă pe care o puteţi folosi. Înainte de perioada îngheţurilor, începeţi pur şi simplu să înlăturaţi murdăria păstrând frunzele expuse.

Varza poate rezista unui îngheţ moderat când este păstrată aşa cum trebuie. Unele soiuri sunt doar pe termen scurt tolerante la temperaturi de până la 0-6 grade. Varza preferă temperaturi scăzute de 0-4 grade şi o umiditate ridicată de aproximativ 80-95%.

Morcovi pot fi ţinuţi în grădină sub stratul organic, la fel ca sfecla. Nu uitaţi să acoperiţi partea de sus a legumei cu pământ. Preferă temperaturi de 0-4 grade şi o umiditate de 90-95%, în pivniţă. Dacă morcovii sunt depozitaţi în pivniţă, tulpinile trebuie tăiate şi se depozitează într-o găleată de frunze sau de rumeguş, recipient acoperit cu un capac.

Usturoiul trebuie să fie uscat într-o zonă caldă timp de 2-3 săptămâni. Îndepărtaţi rădăcinile şi păstraţi produsele la o temperatură de 0-10 grade şi cu o umiditate de 60-70%.

Ceapa necesită temperaturi de depozitare ce variază de la 0 la 11 grade şi cu o umiditate relativă de 60-70%. Asiguraţi-vă că acestea sunt păstrate într-un recipient care respiră, cum ar fi cutiile sau pungile cu găuri.

Cartofii dulci pot fi păstraţi până la primăvară dacă sunt sănătoşi şi depozitaţi. Pentru început, lasaţi-i la aer, într-un mediu cu 26-29 de grade Celsius şi cu o umiditate relativă de 90%, timp de 10-14 zile. Dacă respectaţi aceste sfaturi, cartofului i se va întări coaja şi îşi va îmbunătăţi aroma. Cartofii dulci se păstrează cel mai bine într-o cameră neîncălzită cu aproximativ 10-15 grade şi cu o umiditate moderată de 60-70%. Totuşi, aveţi grijă ca temperatura să nu scadă sub 10 grade.

Citește și: