MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată

MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată
Publicat: 08/10/2018, 15:59

Dacă până acum vaccinul HPV (Human Papiloma Virus) putea fi administrat doar fetițelor și femeilor până la 26 de ani, Agenția Medicamentului din Statele Unite ale Americii (n.r. – Food and Drug Administration) a luat decizia ca acesta să poată fi făcut atât de femeile, cât și de bărbații care au vârsta între 27 și 45 de ani.

Medicii români susțin că decizia artrebui adoptată și în România, ba mai mult, vaccinul ar trebui să fie asigurat prin program Național de Vaccinare.

„Vaccinarea contra HPV este foarte bună și la nivel mondial există rezultate foarte bune privind această vaccinare. Experiența americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie să ne gândim că acolo s-au vaccinat și femei și bărbați, pornind de la ideea că infecția este și la bărbați în condițiile în care noi avem discuții de ani de zile dacă să introducem sau nu acest vaccin în Programul Național al României. În primul rând, noi nu neapărat avem o problemă cu vaccinarea, dar nu avem bani. Sigur că ne dorim foarte mult și susținem ideea de a vaccina persoanele aflate în grupa de vârstă inițială, dar și extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea.

De asemenea, medicul mai precizează că este important nu doar femeile să se vaccineze, dar și bărbații, care sunt predispuși infectării cu virusul HPV.

„Noi nu avem infecție doar la femei, avem infecție și la bărbați, cum ar fi mai multe tipuri de cancer. Sunt foarte multe tipuri de cancer care au în spate infecția cu HPV. (…) Din punctul de vedere al unui medic, prevenția este cel mai important lucru pe care îl putem face, este eficientă și e modalitatea prin care putem opri împrăștierea bolii și putem salva vieți”, a mai adăugat medicul.

Potrivit acesteia, în România, anual, mor aproximativ 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 4.000 sunt diagnosticate cu această afecțiune. Vaccinul este cel mai avansat instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV.

„Cel mai important lucru este ca femeile să fie îndrumate, să primească o informație corectă, transparentă și să înțeleagă despre ce este vorba. Să aibă acces la vaccinare, asta înseamnă inclusiv să aibă vaccinul. După consult ele pot fi vaccinate fără niciun fel de problemă. Insist foarte tare pe consultul clinic”, mai adaugă medicul.

Valeria Herdea susține că vaccinul împotriva infecției cu HPV poate fi achiziționat din farmacii, dar nu este susținut de Programul Național de Vaccinare din punct de vedre financiar, în schimb este recomandat de forumurile medicale din România.

Potrivit Societății Române de Microbiologie, cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne de care se îmbolnăvesc femeile cu vârste între 30 și 50 de ani în întreaga lume. În 99,7% din cazuri este cauzat de infecția persistentă cu tulpinile HPV cu risc crescut (HPV HR).

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acționează și împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore