Rezidenții sunt UMILIȚI și HAOS la camerele de gardă. Medic: Salariile MARI n-au schimbat nimic la capitolul ȘPAGĂ

„Rezidenții sunt la fel de umiliți, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiștii și primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenții trebuind să o plătească”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

În aceeași postare, Rădulescu spune că:„orgoliile incredibile și luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel”, iar „la camerele de gardă este în continuare haos”.

De asemenea, medicul spune că birocrația sufocă medicii, iar orașele mari sunt suprasaturate cu doctori. „Ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiții precare după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate”, susține cardiologul.

Vasi Rădulescu trage un semnal de alarmă și spune că „obezitatea este în explozie”. „Suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentație și mișcare, iar programele de prevenție și educație nu prea există”, arată cadrul medical.

Lipsurile și neregulile sistemului medical din 2019, potrivit postării medicului Vasi Rădulescu

„Ce nu s-a schimbat în sistemul medical:

– salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă;

– rezidenții sunt la fel de umiliți, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiștii și primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenții trebuind să o plătească;

– orgoliile incredibile și luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel;

– comunicarea medic – pacient are o mulțime de hibe și niciun oficial nu vrea să îmbunătățească lucrurile prin niște module speciale de training;

– la camerele de gardă e tot haos;

– facultatea de medicină te învață cum să tocești două cărți pentru examenul de rezidențiat;

– examenul de rezidențiat e un nonsens, ia puncte multe cine poate reține mai multă informație;

– provincia e în tranșee, cu spitale vai de mama lor, exceptând câteva situații în care manageri extraordinari au făcut lucruri minunate;

– orașele mari sunt suprasaturate cu medici, pentru că ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiții precare, după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate;

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă. Foto: Hepta

– birocrația sufocă medicii;

– educația medicală e la pământ și ne mai mirăm de ce prind toate fantasmagoriile în populația generală;

– la capitolul vaccinare e haos, pe partea de HPV nu s-a făcut mai nimic;

– spitalele regionale au fost împinse după 2020 și probabil proiectele lor vor fi amânate iar și iar;

– se moare la stat, se moare și la privat, apar povești care ne cutremură, dar le uităm repede;

– nu prea învățăm din greșelile noastre;

– medicina primară este insuficient dezvoltată, finanțată, sprijinită, când medicul de familie ar trebui să fie cel mai important medic într-o țară;

– înfloresc „medicii” care practică terapii departe de știința adevărată, doar pentru bani;

– obezitate în explozie, suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentație și mișcare, iar programele de prevenție și educație nu prea există;

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă. Foto: Hepta

– campioni la cazuri noi și mortalitate prin cancer de col uterin, patologie evitabilă prin vaccinare antiHPV;

– o ură teribilă a unora față de medicii care vor să facă educație medicală și să lupte cu fenomenele fake news, precum și cu toți șarlatanii nocivi;

– ură și-ntre colegii medici, când ar trebui cu toții să ne ajutăm între noi și să schimbăm lucrurile în (mai) bine…

Aș putea să mai scriu încă pe-atâtea, dar cred că e suficient. V.”, se arată în postarea pe Facebook a medicului.

Postarea medicului Vasi Rădulescu a stârnit sute de reacții în doar câteva ore și a fost distribuită de zeci de persoane.

Pintea, despre șpaga în spitale: Fenomenul nu este eradicat și este încă de mare amploare

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pe marți, 8 ianuarie, că fenomenul șpăgii este unul de mare amploare în România. Aceasta a spus la acea dată că împreună cu federațiile din sănătate va realiza un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a oferi bani în plic în spitale.

„Astăzi (n.r. – marți) la această discuție pe care am avut-o cu cele două federații am deschis și această problemă (n.r. -șpagaîn spitale). Concluzia a fost că împreună vom lua niște decizii, poate chiar conștientizate într-un plan de măsuri astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat și (…) este încă de mare amploare. În permanență, mesajele care îmi vin scot în evidență acest aspect”, a spus atunci ministrul Sănătății.

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă. Foto Hepta

De asemena, Pintea anunță că a discutat cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și au stabilit că va întări rolul sindicatului pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care țin de organizarea muncii salariaților din spitale.

Reacția Federației Solidaritatea Sanitară: Șpaga din sănătate nu e problema sindicatelor, ci a Guvernului

Federația Solidaritatea Sanitară anunță cășpagadin spitale nu este problema sindicatelor, ci a Guvernului. De asemenea, aceasta precizează că scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției și că eficiența Guvernului în lupta împotriva mitei este mult diminuată.

„Preocuparea Ministerului Sănătății pentru problema «șpăgilor din sănătate» o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăților informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariați, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva «șpăgilor din sănătate» să fie mult diminuate, «marile șpăgi» (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spațiu al politicii”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

în același timp, federația anunță că nu susține practica plăților informale din sistemul sanitar și că încurajează respectarea normelor deontologice.

Federația Solidaritatea Sanitară anunță nu are competențe legale de control și sancțiune în privința plăților informale sau a condiționării actului medical și precizează că apără interesele membrilor de sindicat.

„Singurele organizații colective care sunt abilitate legal în privința monitorizării și controlul respectărilor normelor deontologice, respectiv a sancționării abaterilor de la regulile din domeniu, sunt organismele profesionale. Dacă Ministerul Sănătății consideră că aceste organisme nu-și fac datoria atunci are posibilitatea de a le retrage atribuțiile în domeniu pe care le-a acordat (odată cu dreptul de-a obliga salariații la plata unor cotizații obligatorii)”, se mai arată în comunicat.

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă. Foto Hepta

Sindicaliștii au declarat că au solicitat Ministerului Sănătății o reformă a finanțării sistemului public de sănătate, astfel încât pacienții să nu mai fie puși în astfel de situații, diminuând astfel și presiunea asupra salariaților.

Totodată, au cerut și recunoașterea limitelor resurselor pe care le are la dispoziție sistemul public de sănătate, pentru a nu genera așteptări nerealiste în rândul cetățenilor.

„Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei. (…) Practica Ministerului Sănătății de a indica e-mailurile și telefoanele primite de reprezentanții săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuțiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noștri care indică absența practicii plăților informale. Însă, noi știm că din punct de vedere științific ambele practici se mențin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi științifice privind amploarea fenomenului (dovezile științifice fiind o condiție obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, potrivit comunicatului.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului