no author
no author
Departamentul Social - Mediafax
Daniela Timofti
1428 vizualizări 14 ian 2019

„Rezidenţii sunt la fel de umiliţi, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiştii şi primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenţii trebuind să o plătească”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

În aceeaşi postare, Rădulescu spune că: „orgoliile incredibile şi luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel”, iar „la camerele de gardă este în continuare haos”.

De asemenea, medicul spune că birocraţia sufocă medicii, iar oraşele mari sunt suprasaturate cu doctori. „Ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiţii precare după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate”, susţine cardiologul.    

Vasi Rădulescu trage un semnal de alarmă şi spune că „obezitatea este în explozie”. „Suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentaţie şi mişcare, iar programele de prevenţie şi educaţie nu prea există”, arată cadrul medical.

Lipsurile şi neregulile sistemului medical din 2019, potrivit postării medicului Vasi Rădulescu

„Ce nu s-a schimbat în sistemul medical:

- salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă;

- rezidenţii sunt la fel de umiliţi, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiştii şi primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenţii trebuind să o plătească;

- orgoliile incredibile şi luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel;

- comunicarea medic - pacient are o mulţime de hibe şi niciun oficial nu vrea să îmbunătăţească lucrurile prin nişte module speciale de training;

- la camerele de gardă e tot haos;

- facultatea de medicină te învaţă cum să toceşti două cărţi pentru examenul de rezidenţiat;

- examenul de rezidenţiat e un nonsens, ia puncte multe cine poate reţine mai multă informaţie;

- provincia e în tranşee, cu spitale vai de mama lor, exceptând câteva situaţii în care manageri extraordinari au făcut lucruri minunate;

- oraşele mari sunt suprasaturate cu medici, pentru că ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiţii precare, după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate;

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă. Foto: Hepta

- birocraţia sufocă medicii;

- educaţia medicală e la pământ şi ne mai mirăm de ce prind toate fantasmagoriile în populaţia generală;

- la capitolul vaccinare e haos, pe partea de HPV nu s-a făcut mai nimic;

- spitalele regionale au fost împinse după 2020 şi probabil proiectele lor vor fi amânate iar şi iar;

- se moare la stat, se moare şi la privat, apar poveşti care ne cutremură, dar le uităm repede;

- nu prea învăţăm din greşelile noastre;

- medicina primară este insuficient dezvoltată, finanţată, sprijinită, când medicul de familie ar trebui să fie cel mai important medic într-o ţară;

- înfloresc „medicii” care practică terapii departe de ştiinţa adevărată, doar pentru bani;

- obezitate în explozie, suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentaţie şi mişcare, iar programele de prevenţie şi educaţie nu prea există;

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă. Foto: Hepta

- campioni la cazuri noi şi mortalitate prin cancer de col uterin, patologie evitabilă prin vaccinare antiHPV;

- o ură teribilă a unora faţă de medicii care vor să facă educaţie medicală şi să lupte cu fenomenele fake news, precum şi cu toţi şarlatanii nocivi;

- ură şi-ntre colegii medici, când ar trebui cu toţii să ne ajutăm între noi şi să schimbăm lucrurile în (mai) bine...

Aş putea să mai scriu încă pe-atâtea, dar cred că e suficient. V.”, se arată în postarea pe Facebook a medicului.

Postarea medicului Vasi Rădulescu a stârnit sute de reacţii în doar câteva ore şi a fost distribuită de zeci de persoane.

Pintea, despre şpaga în spitale: Fenomenul nu este eradicat şi este încă de mare amploare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat pe marţi, 8 ianuarie, că fenomenul şpăgii este unul de mare amploare în România. Aceasta a spus la acea dată că împreună cu federaţiile din sănătate va realiza un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a oferi bani în plic în spitale.

“Astăzi (n.r. - marţi) la această discuţie pe care am avut-o cu cele două federaţii am deschis şi această problemă (n.r. - şpaga în spitale). Concluzia a fost că împreună vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi (...) este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect”, a spus atunci ministrul Sănătăţii.

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă. Foto Hepta

De asemena, Pintea anunţă că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că va întări rolul sindicatului pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale.

Reacţia Federaţiei Solidaritatea Sanitară: Şpaga din sănătate nu e problema sindicatelor, ci a Guvernului

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că şpaga din spitale nu este problema sindicatelor, ci a Guvernului. De asemenea, aceasta precizează că scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei şi că eficienţa Guvernului în lupta împotriva mitei este mult diminuată.

“Preocuparea Ministerului Sănătăţii pentru problema «şpăgilor din sănătate» o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăţilor informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariaţi, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condiţiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei, scăparea marilor corupţi din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflaţi la putere, este de aşteptat ca autoritatea şi eficienţa Guvernului în lupta împotriva «şpăgilor din sănătate» să fie mult diminuate, «marile şpăgi» (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spaţiu al politicii”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

în acelaşi timp, federaţia anunţă că nu susţine practica plăţilor informale din sistemul sanitar şi că încurajează respectarea normelor deontologice.

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă nu are competenţe legale de control şi sancţiune în privinţa plăţilor informale sau a condiţionării actului medical şi precizează că apără interesele membrilor de sindicat.

“Singurele organizaţii colective care sunt abilitate legal în privinţa monitorizării şi controlul respectărilor normelor deontologice, respectiv a sancţionării abaterilor de la regulile din domeniu, sunt organismele profesionale. Dacă Ministerul Sănătăţii consideră că aceste organisme nu-şi fac datoria atunci are posibilitatea de a le retrage atribuţiile în domeniu pe care le-a acordat (odată cu dreptul de-a obliga salariaţii la plata unor cotizaţii obligatorii)”, se mai arată în comunicat.

Vasi Rădulescu, medic Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă. Foto Hepta

Sindicaliştii au declarat că au solicitat Ministerului Sănătăţii o reformă a finanţării sistemului public de sănătate, astfel încât pacienţii să nu mai fie puşi în astfel de situaţii, diminuând astfel şi presiunea asupra salariaţilor.

Totodată, au cerut şi recunoaşterea limitelor resurselor pe care le are la dispoziţie sistemul public de sănătate, pentru a nu genera aşteptări nerealiste în rândul cetăţenilor.

“Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătăţii, înainte de a descrie plăţile informale ca fiind un fenomen naţional, este obligat să desfăşoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei. (...) Practica Ministerului Sănătăţii de a indica e-mailurile şi telefoanele primite de reprezentanţii săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuţiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noştri care indică absenţa practicii plăţilor informale. Însă, noi ştim că din punct de vedere ştiinţific ambele practici se menţin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi ştiinţifice privind amploarea fenomenului (dovezile ştiinţifice fiind o condiţie obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, potrivit comunicatului.

Foto: Hepta

Citește și: