no author
Daniela Timofti
3587 vizualizări 8 dec 2018

Deşi a fost angajată a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti timp de 20 de ani, Mariana Luceanu a fost concediată în luna octombrie. Ea spune că motivul este că a vorbit public despre neregulile din spital, din cauza cărora a făcut greva foamei timp de 15 zile. Mariana Luceanu susţine că niciodată nu a fost în spital atâta haos cum este sub conducerea Adrianei Nica.

“A stat cuminţică până a obţinut numirea oficială pe post,” a declarat pentru Mediafax Mariana Luceanu. ”De atunci s-a rupt filmul. A început haosul în spital.”

Printre marile probleme cu care s-a confruntat fosta asistentă este lipsa materialelor sanitare.

“Te duceai şi spuneai ce lipseşte şi nu te băgau în seamă. Absolut tot ce cereai - iar acum vorbesc din ce mi-au spus colegii şi ce am văzut eu cu ochii mei - cine făcea cerere sau avea vreo nevoie, treceau şi cele 30 de zile legale şi nu primeau niciun răspuns.(...) Chestii care în Spitalul Universitar nu s-au făcut niciodată,” afirmă fosta asistentă.

O problemă gravă în Spitalul Universitar Bucureşti este sterilizarea necorespunzătoare a instrumentelor, dezvăluie fosta asistentă.

“Sterilizarea nici la ora actuală nu se face. (...) Acolo trebuie nişte oameni instruiţi şi calificaţi care să ştie cum se spală. Fetele din sala de operaţie coboară în lift cu instrumentele folosite în aceeaşi trusă în care sunt şi instrumentele sterile, nu sunt containere speciale de transport. (...) Cobori de la etajul 11, unde este ultima sală de operaţie, cu instrumentarul infectat cu sângele pacientului, nu există lift de bloc operator şi este un culoar foarte lung până ajungi la sterilizare. Asta înseamnă contaminarea a tot ce este în preajma ta,” explică Mariana Luceanu.

Ea susţine că fostul director Sorin Oprescu îşi menţine influenţa în managementul Spitalului Universitar Bucureşti: “Eu cred că jumătate conduce Oprescu, ce ţine de administraţie, şi jumătate Adriana Nica, ea este cu răutatea. Nu am dovezi, dar asta e strict părerea mea personală.”

În luna august, Mariana Luceanu a stat în greva foamei timp de 15 zile, încercând să tragă un semnal de alarmă privind neregulile din spital.

“Am fost în grevă pentru că în spital se întâmplau lucruri ciudate şi comportamentul vis-a-vis de salariaţi,” explică ea. ”Nu poţi să stai să umbli cu biciul. Omul înţelege de vorbă de bună. Nu înjuri, nu trânteşti, nu te comporţi aşa.(...) Severitatea este una, răutatea este alta. A fi sever este un lucru bun ca manager, a fi rău şi a face rău celui care nu este de acord cu tine este cu totul altceva. Cine nu este de acord cu ea (n.r. - managerul) este împotriva ei şi atunci se încearcă înlăturarea respectivului.”

Ea este convinsă că nici acum situaţia nu s-a schimbat.

“Toată lumea vine cu scârbă la serviciu, nimeni nu vorbeşte şi suportă toate greutăţile. Colegii mei de la anestezie stau acum în frig la 10 grade şi vor să-şi cumpere calorifer electric, iar conducerea le spune că le va confisca sau arunca. Condiţii nu au.” 

Mariana Luceanu acuză Corpul de control al ministrului Sănătăţii că a muşamalizat situaţia descoperită în spital.

“Eu nu cred în acest corp de control pe care ministrul a tot promis că-l face public, dar nu a făcut nimic public. Am ajuns la ideea că e o întreagă muşamalizare acest corp de control. Acest control a fost ca celelalte controale - s-a încercat ascunderea mizeriei sub preş şi ridicarea îl slăvi a unora sau a altora. Până nu văd un raport public, voi crede că se încearcă muşamalizarea cazurilor la Spitalul Universitar de Urgenţă.”

Mariana Luceanu acuză conducerea spitalului că a concediat-o pentru că a dezvăluit neregulile existente.

“Am fost concediată pentru că am vorbit public, e la mintea cocoşului. S-au legat de 4-5 zile în care am fost lipsă din serviciu. Nu am afectat cu nimic viaţa bolnavului, nu am fost la discotecă, am fost în curtea spitalului unde eram în grevă. Nici măcar acasă la familie nu am fost”, a mai spus femeia.

Directorul Spitalului Universitar Bucureşeşti Adriana Nica nu doreşte să comenteze acuzaţiile unui fost angajat al unităţii.

"Afirmaţiile unei foste angajate nu le comentez. Dumneaei poate să afirme ce vrea, când vrea şi cum vrea. Este dreptul dumneaei. Dreptul meu este să fac lucrurile să funcţioneze normal în spital şi dacă doamna are ceva de comentat, eu nu comentez. Este un raport pe care l-a întrunit Corpul de Control al ministrului Sănătăţii. Comunicarea acestui raport o va face doamna ministru când va considera că este oportun. Raportul este finalizat în totalitate", a declarat Nica pentru Mediafax. În momentul concedierii Marianei Luceanu, directorul susţinea că i-a desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna octombrie şi efectuează o anchetă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în legătură cu concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei. În plus, Mariana Luceanu a dat în judecată SUUB pentru că i s-a desfăcut contractul de muncă.

 

 

Citește și: