Lucian Duță, fostul șef al CNAS: Coplata propusă de guvern limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază

Lucian Duță, fostul șef al CNAS: Coplata propusă de guvern limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază
Publicat: 24/04/2019, 12:48

Lucian Duță spune că actul normativ pe care guvernul se pregătește să-l adopte miercuri pune în pericol accesul pacienților la servicii medicale de bază, cum este accesul la seturi minimale de analize și la medici specialiști.

„În principiu, măsura este corectă pentru că, până la urmă, vorbim de servicii medicale private, care au costurile lor, diferite de costurile din sistemul public. Pe de altă parte, atunci când accesezi fonduri publice, cum sunt cele de la Casa Națională de Asigurări, statul trebuie să aibă grijă să protejeze, în primul rând, pacienții. Situația în care ne aflăm astăzi, înainte de a se da această hotărâre de guven, este cea în care statul limitează coplata pe care o pot pune furnizorii de servicii medicale, atenție, spitalicești mai ales. Hotărârea de guvern de azi se referă la posibilitatea introducerii coplății nu numai în legătură cu serviciile medicale spitalicești ci introduce posibilitatea și ca furnizorii de servicii paraclinice, respectiv laboratoarele, să poată solicita coplata. Azi, când vorbim noi, dacă ne facem analize la laboratoare aflate în contract cu Casa de Asigurări, nu plătim nimic. Sunt gratuite, pentru că sunt bani publici. Este normal să-i dai acces pacientului să-și facă seturi de analize măcar minimale, pentru ca atunci când se duce la consult medical să prezinte medicului o imagine cât mai corectă”, a spus Lucian Duță într-o declarație făcută în exclusivitate pentru MEDIAFAX.

El spune că, în cazul în care guvernul va adopta actul normativ, toate laboratoarele, care sunt acum private, se vor „înghesui” să opteze pentru coplată, punând în pericol accesul pacienților la seturi minimale de analize.

„Ca să fie foarte clar, toate laboratoarele sunt private în România și toate se vor înghesui acum să-și pună coplată. Ce vor face oamenii care nu au cum să plătească această coplată pentru analize? Mai ales în rural, cu pensiile mici pe care le au bătrânii de acolo, cu amărâții care sunt acolo, în momentul în care li se vor cere bani pentru niște analize, vor renunța. Se vor duce acasă și vor alege să zacă în pat, în loc să se ducă la medic. Aceasta este aberația pe care vrea (guvernul – n.r.) să o introducă astăzi. Faptul că ar introduce coplată pentru serviciile spitalicești, dacă vrei să mergi la spitalul privat, e corect. Nu spune nimeni că acest lucru, în principiu, nu este corect. Dar nu și când vrei să-l extinzi și în zona de servicii medicale de bază. Pentru că ea (ministrul Sănătății Sorina Pintea – n.r.) vrea să le introducă inclusiv pentru serviciile de ambulatoriu. Adică, dacă vrei să te duci la un medic specialist, trebuie să plătești. Până acum nu trebuia să plătești, era gratuit. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, medicul de familie te trimite să te vadă un cardiolog sau un gastroenterolog, trebuie să fii pregătit că vei plăti în plus. Acestea sunt cele două coordonate pe care doamna ministru (Sorina Pinte a- n.r.) nu le înțelege: că, practic, limitează accesul pacienților la servicii medicale. Adică, dacă n-ai bani nu ai unde să te tratezi decât, eventual, urgența la spital. Aici e gravitatea”, a mai spus Lucian Duță.

El a explicat și cum va fi afectat pacientul de noua măsură pe care guvernul intenționează să o adopte în circuitul medic de familie-analize-specialist și atrage atenția că, pe de altă parte, măsura îi discriminează pe medicii de familie, tocmai pentru că și aceștia sunt tot furnizori privați, dar care nu vor beneficia de actul normativ programat miercuri pentru adoptare în guvern.

„Circuitul pacientului la ora asta îl duce către medicul de familie, iar medicul de familie îi va spune ‘domnule, eu nu mă pot orienta, trebuie să te vadă un specialist și atunci trebuie să plătești.’. Pacientul va spune, stai domle puțin, eu mă duc la un furnizor de servicii private – atenție, că ambulatoriile sunt private la ora asta, nu mai sunt de stat – care e în contract cu banii public, dar, pe de altă parte va spune: eu am contract cu banii publici dar trebuie să mai dai niște bani în plus. La fel se va întâmpla și cu laboratoarele. Dacă ar limita măsura strict la servicii medicale spitalicești, ea este ok, dar nu o poți extinze și la ambulatorii și la laboratoare. Pentru că, atunci, vine întrebarea logică, dar de ce nu și la medicul de familie? Pentru că aceștia sunt furnizori privați de servicii medicale, nu sunt de stat. Or, creează în primul rând discriminare, pentru că nu-i lasă și pe medicii de familie și, apoi, cel mai grav lucru este că limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază. (…) Noi nici nu avem infrastructura necesară pentru asemenea lucruri.

Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanță de urgență care prevede introducerea unei contribuții personale pentru serviciile medicale private, potrivit ordinii de zi a ședinței Executivului.

„Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal de reglementare a contribuției personale suportată direct de către asigurați, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, față de tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuția personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcție de opțiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privați, nu va fi plătită contribuție personală iar, pe de altă parte, este opțiunea asiguratului în ceea ce privește alegerea furnizorului de servicii medicale și, implicit, plata contribuției personale” se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Potrivit proiectului de act normativ, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privați, pentru care, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate și furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuție personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid