332 vizualizări 8 ian 2018

Potrivit studiului, implantul poate atrage după sine un răspuns de natură inflamatorie. Mai mult, diferite specii de bacterii ar putea apărea pe suprafaţa implantului, iar anumite femei ar putea fi predispuse dezvoltării acestui tip de cancer după un implant mamar.  

Intervenţiile estetice de la nivelul sânului sunt asociate cu un risc de 421 de ori mai mare de apariţie a limfomului anaplastic cu celule mari. Totuşi, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că aceste cifre nu sunt pe atât de înspăimântătoare precum par. Medicul Daphne de Jong, de la Centrul Medical Universitar VU, arată că dacă 7.000 de femei ar face operaţii estetice la nivelul sânilor, doar una dintre ele ar fi diagnosticată cu acest tip de cancer. 

Creşterea cu până la 421 de ori a riscului de apariţie a cancerului este aferentă riscului relativ, în timp ce un caz la 7.000 de operaţii este riscul absolut. 

Această diferenţă apare din cauza faptului că limfomul anaplasti cu celule mari este o afecţiune extrem de rară. Exemplul dat de specialişti este acela că doar 4,3% dintre cancerele diagnosticate în Statele Unite se încadrează în această categorie, potrivit Institutului Naţional pentru Cancer. 

Contează tipul de implant atunci când vine vorba despre creşterea riscului de apariţie a cancerului?

Studiul citat a fost făcut în Olanda, unde aproape 45% dintre implanturile mamare sunt făcute cu capsule de silicon cu suprafaţă texturată, iar 82% dintre femeile care au dezvoltat limfom au făcut acest tip de implant. Astfel, se poate spune că în cazul implanturilor cu capsule de silicon cu suprafaţă non-texturată riscul poate fi mult mai mic. 

Această creştere a riscului nu înseamnă că implanturile mamare ar trebui interzise, însă femeile ar trebui să ştie care sunt riscurile la care se expun atunci când se încumetă să facă această intervenţie chirurgicală. 

Citește și: