Focar de febră Q la Cluj: 13 studenți și angajați ai Facultății de Medicină Veterinară au fost diagnosticați. Cum se transmite boala

Focar de febră Q la Cluj: 13 studenți și angajați ai Facultății de Medicină Veterinară au fost diagnosticați. Cum se transmite boala
Publicat: 12/09/2019, 16:10

Deși situația a fost semnalată la începutul verii și au fost prelevate probe în repetate rânduri din sălile facultății, DSP susține că nu a fost identificată cauza acestor cazuri.

Prima suspciune de febră Q, susține decanul facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj, Nicodim Fiț, a apărut pe 15 mai, la reprezentantul studenților din anul VI.

„Acesta a fost internat la Spitalul clinic de boli infecțioase Cluj-Napoca cu mai multe diagnostice, a fost suspect clinic de Febra Q, dar analizele specifice nu au confirmat boala. În aceeași zi s-a luat legătura cu Spitalul clinic de boli infecțioase Cluj-Napoca, cu medicul curant, care a spus că sunt în evidența lor trei doctoranzi și trei studenți care sunt cu suspiciune de Febra Q, dar fără diagnostic confirmat”, se arată într-un comunicat transmis de către Nicodim Fiț, decanul Facultății de Medicină Veterinară.

Potrivit acestuia, a doua zi a fost întrunită comisia de Biosecuritate, care a dispus mai multe măsuri pentru siguranța angajaților și a studenților. A urmat o curățenie generală și o dezinfecție în toate spațiile facultății și a durat până la data de 20 mai.

„În acest interval, activitatea a fost suspendată complet în toate zonele. De asemenea, au fost puse afișe suplimentare de avertizare la toate intrările în clinicile și laboratoarele FMV, cu respectarea regulilor de biosecuritate în cazul bolilor cu transmitere la om, inclusiv Febra Q”, se arată în comunicat.

Tot atunci au fost prelevate probe de la animalele din cadrul facultății, iar rezultatele au fost negative, „fără prezența bacteriei Coxiella burnetii, agentul etiologic al Febrei Q”.

Atât studenții, câț și angajații facultății au fost anunțati prin email de suspiciunea de febră Q, fiind transmise și măsurile ce trebuie luate.

Decanul facultătii susține că a fost făcută o a doua curățenie și dezinfecție, timp de trei zile, când din nou, activitatea a fost complet suspendată.

Mai mult decât atât, 92 de angajați și studenți care au avut activitate în laboratarele facultății au fost testați. Cei care au avut o reacție pozitivă la prezența anticorpilor de Coxiella burneti au fost trimiși la un consult.

Din analizele celor de la DSP a rezultat faptul că probele prelevate de epideomiologi au fost pozitive, însă că ar proveni de la o bacterie moartă.

„În 22 iulie am fost informați despre faptul că probele au fost pozitive, iar explicația DSP a fost că probele din încăperi prelucrate prin PCR au evidențiat faptul că există ADN de Coxiella burnetii în ele, nu și faptul că bacteria este vie, și având în vedere că s-au făcut mai multe dezinfecții exista o mare probabilitate ca ADN-ul să fie de la bacterii moarte”, se arată în comunicatul Facultății de Medicină Veterinară.

În prezent, nu sunt persoane din Facultatea de Medicină Veterinară care să fie bolnave.

„Pericolul apariției unui nou focar există permanent, mai ales la persoanele care lucrează cu animalele, precum există, de exemplu, și pericolul îmbolnăvirii cu alte boli mult mai grave, precum rabia și tuberculoza. Tot ca informare pentru opinia publică, trebuie spus că această boală nu se transmite direct de la om la om, iar noi am făcut tot posibilul pentru a restricționa, chiar și complet, accesul vizitatorilor în clinici, indiferent că aduceau animale cu probleme de sănătate sau se aflau în grupuri de vizită”, a declarat Nicodim Fiț.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au fost tratați 13 studenți și angajați ai USAMV și cu toții au avut o evoluție favorabilă a bolii.

„Din mai până acum au fost 18 cazuri de febră Q care au fost înregistrate, confirmate la noi, dintre care 13 au fost de la USAMV. (..) Boala se transmite de la animale la om, nu de la om la om. Se tratează cu un tratament specific antibiotic, pentru o anumită perioadă de timp, cu evaluare în funcție de patologia pacientului. În mare parte, în funcție de starea pacientului se poate iniția la internare și ulterior să se dea la externare, dar e tratament antibiotic. Toate cazurile au fost cu evoluție favorabilă, nu au fost pacienți cu complicații sau care să dezvolte ulterior ceva probleme”, a declarat, pentru Mediafax, Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

În mod normal, informații despre aceste cazuri trebuiau să apară pe site-ul CNCBC, dar nu există.

Direcția de Sănătate Publică Cluj suștine că de la începutul anului au fost 15 persoane la care s-a confirmat diagnosticul cu febra Q.

„De la începutul anului și până în prezent au fost declarate 15 cazuri de febră Q confirmate. Nu a fost identificată cauza acestor cazuri – nu s-a înregistrat niciun caz de febra Q la animale în cadrul Facultății de Medicină Veterinară. Toate testările efectuate pentru febra Q a animalelor aflate în incinta Facultății de Medicină Veterinară dupa confirmarea primelor cazuri au fost negative”, se arată într-un răspuns al DSP Cluj la solicitarea Mediafax.

Potrivit sursei citate, nu au apărut cazuri noi după data de 18 iunie, data la care s-a încheiat perioada maximă de incubație după măsurile luate.

Reprezentanții DSP precizează că din 2015 până în 2019 nu au fost înregistrate cazuri de febră Q.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”