893 vizualizări 2 feb 2018

Problemele cardiovasculare, incluzând aici atacurile de cord, infarctul, cheagurile de sânge sau pulsul neregulat, sunt toate în strânsă legătură cu migrenele, arată o cercetare publicată în British Medical Journal. 

Cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de migrene prezintă un risc mai mare de a suferi un atac de cord decât cei care nu prezintă simptome ale durerii de cap (25 la 1.000 de persoane, comparativ cu 17 la 1.000 de persoane).

De partea cealaltă, în cazul a 45 la mie dintre cei incluşi în cercetare s-a produs o formă comună de infarct, cu 20 mai mult decât în cazul celor care nu sufereau de migrene. 

Aceste rezultate au fost obţinute după analiza asupra datelor colectate de la pacienţi în perioada 1995 - 2013, de către cercetătorii danezi şi americani. Peste 51.000 de persoane dintre cele incluse în studiu sufereau de migrene şi peste 510.000 nu aveau această suferinţă. 

Migrenele sunt mult mai severe decât durerile normale de cap. Ele implică, de obicei, greaţă, versături, sensibilitate crescută la lumină şi zgomot, lipsă de energie şi o durere de cap intensă. Durata acestor dureri diferă de la om la om şi se poate întinde de la câteva ore la aproape trei zile. 

Bolile cardiovasulare sunt, în România, principala cauză de mortalitate. Este important ca, la cele mai mici semne de sănătate şubredă, oamenii să se prezinte la medic. 

Citește și: