no author
Laura Cojocaru
948 vizualizări 8 oct 2018

Îţi ascute vederea

O porţie de piure de dovleac, de exemplu, conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A recomandat de specialişti, vitamină care ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului.

Te ajută să slăbeşti

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în plus.

O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare. Persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.

Are grijă de inima ta

Nucile şi seminţele, inclusiv cele de dovleac, sunt extrem de bogate în produşii chimici pe bază de plante numiţi „fitosteroli”, recunoscuţi de către medicii specialişti ca fiind benefici în reducerea colesterolului „rău”, numit şi LDL.

Poate să reducă riscul de cancer

Potrivit Insitutului Naţional al Cancerului, precum camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului.

Conform medicilor, alimentele care conţin beta-caroteni par să ajute organsimul în lupta cu cancerul mult mai mult decât un supliment alimentar. De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.

Îţi poate fi un aliat de nădejde în luptele cu insomnia

Dacă vrei să renunţi la somnifere şi să te bucuri de somn odihnitor, o alternativă eficientă ar putea fi consumul seminţelor de dovleac în combinaţie cu fructe!

Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de triptofan, un amino acid cu un rol vital în formarea melatoninei şi a serotoninei.Triptofanul nu poate fi produs de către organism, deci trebuie să fie primit prin alimentaţie. Triptofanul din seminţele de dovleac este asemănător cu formula sa farmaceutică, folosită pentru a trata insomnia. Înainte de culcare se consumă 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine.

Şi să nu uităm de minunata plăcintă de dovleac, ce reuşeşte să ne încânte mesele de toamnă:

Mai multe detalii despre beneficiile dovleacului pe CSID.

Citește și: