Directorul de la Centru de Transfuzii București trage un semnal de alarmă: Zilnic, vin să doneze sânge 200-250 oameni. Necesarul e 500

Directorul de la Centru de Transfuzii București trage un semnal de alarmă: Zilnic, vin să doneze sânge 200-250 oameni. Necesarul e 500
Publicat: 14/06/2019, 12:33

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, a declarat, vineri, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, că medicii rămân neputincioși în fața nevoii pacienților dacă oamenii nu se mobilizează în vederea donării.

„Necesarul în București este în jur de 500-600 de componente pe zi pentru că noi sângele îl prelucrăm și facem din el mai multe componente în funcție de nevoile pacienților din spitale. Într-o zi obișnuită donează în jur de 200-250 de donatori. Ei vin mai mulți însă mai sunbt triați și restricționați de la donare”, a declarat Doina Goșa.

Ea a spus că numărul pungilor de sânge rămase în scopul procesării pentru alte componente care să acopere nevoile pacienților este insuficient. Doina Goșa a precizat că alte probleme majore cu care centrul se confruntă sunt numărul mic al donatorilor de trombocite, dar și al celor cu grupe rare de sânge și cu RH negativ. „Râmân în jur de 250 de pungi de sânge pe care noi le procesăm însă din păcate nu este suficient. Avem probleme în ceea ce privește trombocitele pentru că noi le recoltăm și le facem de la donatorul care vine în mod constant la donare și în felul acesta numărul donatorilor de trombocite este mai scăzut decât numărul general al donatorilor. De la donatorul nou nu facem trombocite”, informează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Conform sursei citate, importanța educării oamenilor în sensul donării constante trebuie să reprezinte o prioritate, întrucât în timp ce numărul donatorilor scade, cel al pacienților care au nevoie de sânge se păstrează constant.

„Ceea ce este foarte important este că oamenii trebuie să vină constant să doneze sânge și un alt mesaj pe care l-aș transmite este acela că în lunile iulie și august, din păcate, numărul donatorilor de sânge scade, iar numărul pacienților nu scade rămâne același și nevoia este aceeași. De aceea i-a ruga pe bucureșteni înainte de a pleca în concediu să treacă pe la noi să lase o pungă de sânge”, a conchis Doina Goșa.

Vineri, la Centrul de Transfuzii Bucuresti a avut loc evenimentul dedicat Zilei Internaționale a donatorilor de sânge desfășurat sub sloganul ,,Sânge sigur pentru toți”.

Sorina Pintea a precizat, prin intermediul unui mesaj transmis de la Luxemburg, unde se află pentru a conduce Reuniunea Formală a miniștrilor Sănătății în cadrul Consiliului UE, în mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, că trebuie subliniată importanța Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge în vederea conștientizării necesității donării de sange. Ea a mai spus și că le mulțumește donatorilor pentru gestul lor „care face diferența în lupta medicilor pentru viață”.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Tănase

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu