Descoperirea uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, descoperită accidental de oamenii de știință

Descoperirea uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, descoperită accidental de oamenii de știință
Publicat: 21/01/2020, 10:51

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff analizau sângele de la o bancă de sânge din Țara Galilor, Marea Britanie, în căutarea de celule imune care ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au găsit un tip complet nou de celule T.

Acea nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acționează ca un cârlig de prindere, se atașază de majoritatea celulelor canceroase umane, în timp ce ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator, s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului și expert în celule T, de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a declarat că a fost „extrem de neobișnuit” să descopere o celulă care luptă împotriva mai multor tipuri de cancer ceea ce poate conduce la conceperea unui tratament universal.

„Aceasta a fost o constatare serendipită, nimeni nu știa că această celulă există”, a spus profesorul Sewell pentru The Telegraph.

„Descoperirea noastră a dat naștere perspectivei de a avea un tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T, care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer la nivel mondial. Înainte de această descoperire, nimeninu credea că acest lucru ar putea fi posibil”, a continuat acesta.

Întrebat dacă această desoperirea înseamnă că cineva din Țara Galilor este complet imun la cancer, profesorul Sewell a răspuns: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar, din anumite motive, nu este activat. Momentan nu știm ”

Terapiile bazate pe celulele imune pentru a lupta împotriva tipurilor specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie și nu funcționează pentru tumorile solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente – cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T – implică prelevarea de celule imune de la un pacient care sunt apoi modificate, astfel încât să se poată agăța de molecule care stau la suprafața celulelor canceroase.

Celulele sunt apoi crescute în număr mare și injectate în fluxul sanguin al pacientului.

Terapia CAR-T este folosită acum pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcționează pentru tumorile solide, marea majoritate a cazurilor de cancer. Terapiile TCR-T pot funcționa și la alte tipuri de cancer, dar trebuie să se agațe de molecule numite HLA, care variază foarte mult în populație.

În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă pe celulele canceroase numită MR1, care nu variază la oameni, se găsește aproape în toate celulele canceroase.

Acest lucru înseamnă că tratamentul ar putea funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer, ceea ce crește posibilitatea de crearea a unor bănci de celule imune speciale care să creeze un tratament instantaneu în viitor – „direct de pe raft” .

Cercetătorii au injectat celulele imune noi descoperite în șoarecii care erau purtîtori de cancer uman și aveau un sistem imunitar uman. În urma acestui experiment au descoperit rezultate „încurajatoare” pentru lupta pentru eliminarea cancerului.

Aceștia au demonstrat că celulele T ale pacienților cu cancer de piele, care au fost modificate pentru a exprima noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci și celulele canceroase din laborator ale altor pacienți.

Profesorul Sewell a declarat că „oamenii potriviți” sunt acum interesați de dezvoltarea potențialelor noi terapii și că progresul ar putea să fie acum unul „destul de rapid”.

De asemenea, echipa de specialiști susține că studiile umane, cu pacienții bolnavi, în stadiu terminal, ar putea să înceapă încă din noiembrie, dacă noul tratament trece în continuare testele de siguranță de laborator.

„Acest nou tip de terapie cu celule T are un potențial enorm pentru a depăși limitările actuale ale CAR-T, care s-a luptat să identifice adecvat și sigur. ținte pentru mai multe tipuri de cancer”, a declarat profesorul Oliver Ottmann, șeful departamentului de hematologie al Universității Cardiff, al cărui departament se ocupă de terapia CAR-T.

Daniel Davis, profesor de Imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat că a fost o descoperire interesantă care a deschis ușa terapiei celulare care poate fi folosită pentru mai multe persoane.

„Suntem în mijlocul unei revoluții medicale care valorifică puterea sistemului imunitar de a combate cancerul. Dar nu toată lumea răspunde la terapiile actuale și pot exista reacții adverse dăunătoare. Echipa a demonstrat în mod convingator că, într-un vas de laborator, acest tip de celule imune reacționează împotriva unei serii de celule canceroase diferite. Încă trebuie să înțelegem exact cum recunoaște și ucide celulele canceroase, în timp ce nu răspunde la celulele sănătoase, normale”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology.

Cinci lucruri pe care nu trebuie să le ignori niciodată:

1. Orice pierdere bruscă de greutate atunci când nu ții dietaă.

2. Sânge în materiile fecale sau în urină.

3. Tuse cu sânge.

4. O umflătură la nivelul sânului, nivel inghinal, testicular, pe partea laterală a gâtului sau a axilei.

5. Dureri severe inexplicabile.

Reducerea riscurilor de apariție a cancerului | 9 recomandări făcute deFondul Mondial de Cercetare a Cancerului:

1. Să ai o greutate „sănătoasă”. Menține-ți greutatea în intervalul sănătos și evită creșterea în greutate.

2. Fii activ fizic. Fii activ fizic în fiecare zi – mergi mai mult și stai mai puțin.

3. Mănâncă o dietă bogată în cereale, legume, fructe și fasole. Produsele integrale, legumele, fructele și leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, ar trebui să fă fie o parte majoră a dmeselor zilnice.

4. Limitează consumul de „fast food” și alte alimente procesate bogate în grăsimi, amidon sau zaharuri. Limitarea acestor alimente ajută la controlul aportului de calorii și la menținerea unei greutăți sănătoase.

5. Evită consumul de carne roșie procesată. Consumă cantități moderate de carne roșie, precum carne de vită, carne de porc și miel. Carnea procesată ar trebui consumată în cantitătți foarte mici.

6. Limitează consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. Bea în mare parte apă și băuturi neîndulcite.

7. Limitați consumul de alcool. Pentru prevenirea cancerului, cel mai bine este să nu bei alcool.

8. Nu lua suplimente pentru prevenirea cancerului. Scopul este de a răspunde nevoilor nutriționale doar prin dietă.

9. Pentru mame: alăptați copilul, dacă puteți. Alăptarea este bună atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?