Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat

Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat
Publicat: 14/08/2019, 16:23

Profesorul de Medicina Somnului, Paul Gringras, a dezvăluit ce se întâmplă cu corpurile noastre după un somn slab – tensiune arterială mai ridicată și colesterol, de asemenea, printre potențialele consecințe ale unui somn insuficient.

Aceste dezvăluiri vin după ce un document care urma să fie publicat de secretarul de sănătate, Matt Hancock, a apărut în spațiul public. Acesta prevedea că guvernul va examina dovezile privind somnul și sănătatea.

În mod îngrijorător, un studiu realizat de firma de tehnologie de somn Simba pentru susținerea noii sale campanii #TryFor8, a descoperit că 44% dintre britanici dorm cel mult 6 ore pe noapte.

Și doar 17% dorm cele 8 ore recomandate.

„Acei oameni care dorm mai puțin de 6 ore au un risc mai mare dezvoltare a bolilor coronariene, tensiunea arterială este mai mare și colesterolul este mai rău. Lipsa noastră de somn ca națiune a fost comparată cu «canarul din mină de cărbune», în condițiile în care somnul de proastă calitate este legat de atâtea alte probleme grave de sănătate. Dacă sunteți cineva cu o cantitate și o calitate slabă a somnului, atunci aveți mai mult de 60% riscul de a face un atac de cord, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. De asemenea, se crede că facem mai multe proteine ​​inflamatorii numite citokine după somnul de proastă calitate, care poate provoca efecte adverse asupra întregului sistem imunitar”, a declarat profesorul Gringras

Una dintre problemele de sănătate evidențiate de profesorul Gringras sunt efectele adverse pe care le poate avea somnul slab cronic asupra modului în care organismele noastre tratează ADN-ul nostru.

„Fiecare celulă din corpul nostru conține același ADN, codul nostru genetic. Și oamenii credeau că asta era – genele tale suntcine ești – și nimic nu-l putea afecta. Dar ADN-ul nostru și modul în care corpul nostru știe ce să facă cu el este de fapt susceptibil schimbării din cauza factorilor externi – ce mâncăm, fie că fumăm, cât de stresați suntem și cum dormim. Deși somnul de proastă calitate nu ne schimbă codul ADN real, acesta afectează semnalele epigenetice care controlează modul în care funcționează genele noastre, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra vieții noastre de zi cu zi. Somnul rău dintr-o noapte schimbă semnalele epigenetice ale ADN-ului nostru care provoacă creșterea în greutate și pierderea masei musculare și poate afecta modul în care amintirile sunt puse în hipocamp – parte a creierului nostru”, a continuat acesta.

Potrivit profesorului Gringras, atunci când te simți obosit ești, de asemenea, mai impulsiv și mai susceptibil de a-ți asuma riscuri, deoarece judecata îți este afectată.

Dar nu doar problemele de sănătate pot fi afectate de somn, dar și timpul de reacție și procesul de luare a deciziilor rapide, pot fi îmbunătățite după o noapte de repaus.

Profesorul Gringras a adăugat pentru The Sun: „Un jucător de baschet odihnit va marca mai multe coșuri, un înotător va performa mai rapid, iar un jucător de rugby va avea mai multe șanse să ia decizii de succes în secțiune pe teren. Exercițiile fizice din timpul zilei pot fi de ajutor pentru cantitatea și calitatea somnului – sondajul a arătat că 85% dintre persoanele persoanele intervievate au mărturisit că somnul lor a fost îmbunătățit atunci când au făcut eforturi în timpul zilei.

„Poți să te antrenezi cu greu, să pui toate orele în strategia și evaluarea zilei de meci pe care ți-o dorești, dar simplul fapt este că, dacă nu dormi suficient, va avea un efect negativ direct asupra performanței tale, motiv pentru care sportivii și echipele lor pun atât de mult accent pe regimurile de somn de bună calitate”, a concluzionat profesorul.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii