no author
Andreea Traicu
986 vizualizări 27 nov 2017

"Aproximativ 53 867 de decese au fost considerate ca fiind evitabile în 2014. Bolile cardiace ischemice au reprezentat 31,4 % din aceste decese evitabile prin asistenţă medicală. Alte cauze importante ale deceselor evitabile prin asistenţă medicală au fost boli cerebrovasculare (23 % din total) şi bolile hipertensive (12,9 % din total)", se arată în raport.

Chiar dacă au scăzut în ultimii ani, în special în rândul persoanelor sub 65 de ani, România a avut întotdeauna printre cele mai mari niveluri de mortalitate cauzată de cancer de col uterin din întreaga UE.

"Acest lucru a fost atribuit unei lipse de depistare sistematică a bolilor şi gradului slab de acoperire. Spre exemplu, în 2014, 27 % dintre femeile cu vârsta între 20-69 de ani au raportat că au făcut testul de depistare a cancerului de col uterin în ultimii trei ani (EHIS). Calitatea slabă a practicilor de depistare a bolilor joacă, de asemenea, un rol", potrivit documentului.

În ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de sân a fost mai scăzută în România decât în alte ţări UE şi, în timp ce în rândul femeilor mai tinere de la sfârşitul anilor 1990 a scăzut, aceasta continuă să crească în rândul femeilor cu vârsta de 65 de ani şi peste.

"Acest lucru poate fi explicat parţial prin sceeningul nesistematic prin mamografie, care nu ajunge la populaţia ţintă (numai 6,6 % dintre femeile cu vârsta între 50-69 de ani din România au raportat că au făcut un test pentru depistarea cancerului de sân în ultimii doi ani în 2014, comparativ cu aproximativ 65 % în UE). Ca răspuns, implementarea recentului Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 include strategii inovatoare privind diagnosticarea, tratamentul şi asistenţa pentru cele mai comune tipuri de cancer", scrie în raport.

Citește și: