no author
Daniela Timofti
391 vizualizări 29 nov 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, pentru Mediafax, întrebată fiind dacă ia în calcul posibilitatea închiderii Maternităţii Giuleşti în urma scandalului copiilor infectaţi cu stafilococ auriu, că ia în calcul orice măsură corectă, la propunerea specialiştilor.

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti: Nu putem şti dacă bacteria este sau nu de la noi. Nu avem probe

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.

“Nu s-a dovedit că există infecţie în spital. În momentul în care am fost înştiinţaţi că există un caz de stafilococ în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, noi am luat imediat măsurile necesare. Am limitat internările nou-născuţilor care au până la 35 de săptămâni. Am luat toate măsurile de dezinfecţie”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Doru Pană.

De asemenea, reprezentanţii maternităţii spun că nu există dovezi că focarul bacteriei stafilococ auriu meticilino ar fi unitatea spitalicească.

Întrebat dacă ar fi fost posibil ca bebeluşii să fi luat infecţia de la angajaţi, acesta a spus că ar putea exista această versiune, dar nu poate nici confirma, nici nega. “Sigur că se poate. De aceea am verificat personalul ca să nu existe o problemă. (...) Noi nu ştim dacă tulpina respectivă este de la unul dintre angajaţi sau nu. Atât timp cât nu avem o dovadă clară care spune că aceasta este bacteria care s-a găsit la angajatul X şi la copii. Atâta timp cât nu avem proba nu putem spune da sau nu”, a mai spus Pană.

Controale în toate maternităţile din ţară

“S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane). Pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi seara, de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii informează că urmează să fie recoltate probe si de la ceilalţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

De asemenea, inspectorii sanitari din Direcţia de sănătate publică Bucureşti efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, care va fi extins şi în toată ţara. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a precauţiunilor universale şi de contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi.

Totodată, Ministerul Sănătăţii informează că Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 şi până în prezent au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA.

Pentru alţi doi copii se aşteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu această bacterie.

Din aceştia, în prezent se mai află internaţi opt copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

“În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacienţilor conform “precauţiunilor de contact”, supravegherea cazurilor la transferul pe secţii pentru aplicarea în continuare a precauţiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauţiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor şi purtarea echipamentului de protecţie şi a protocolului privind dezinfecţia, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a DSPMB privind eventuale noi cazuri”, se mai arată în comunicat.

Controale în toate maternităţile din ţară

Membrii DSPMB au solicitat conducerii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” un punct de vedere referitor la situaţia semnalată. Aceştia au anunţat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, cum ar fi: reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală, reinstruirea personalului cu privire la igiena mâinilor, conform procedurilor interne şi protocoalelor existente.

De asemenea, au fost limitate internările în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru 14 zile, în perioada 14.11-28.11.2018, pentru a se efectua, după externarea pacientelor, lucrări etapizate pentru curăţenie şi dezinfecţie.

Cum a început totul

14 bebeluşi născuţi la maternitatea Giuleşti au ajuns, miercuri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” cu mai multe probleme.

“Bebeluşii născuţi la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu - "Maternitatea Giuleşti" ni s-au adresat începând cu data de 24.10.2018. Am tratat 14 pacienţi (toţi în prima lună de viaţă) dintre aceştia, 12 au fost depistaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. La ceilalţi doi - la unul s-a infirmat infectia cu stafilococ auriu şi la celălalt este în lucru”, a spus, miercuri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Alexandru mai spunea că bebeluşii au fost trataţi în Secţiile de Pediatrie şi Chirurgie. De asemenea, şase copii au rămas internaţi, în continuare, în unitatea spitalicească, trei dintre ei având probleme respiratorii, iar trei - infecţii cutanate.

Controale în toate maternităţile din ţară

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a raportat toate cazurile Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti a negat că mai mulţi bebeluşi s-ar fi infectat în cadrul unităţii spitaliceşti, precizând că instituţia a demarat o acţiune de investigaţii epidimiologice.

“Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi apare în 48 de ore (nr. - infecţia), într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după zece zile sau 28, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească”, a spus miercuri, pentru Mediafax, Doru Pană.

De asemenea, Doru Pană mai spunea că în spital nu a fost niciun copil cu infecţia stafilococus. Totodată, reprezentantul maternităţii a adăugat că unitatea spitalicească a demarat acţiuni de verificare şi investigaţii epidemiologice.

Citește și: