no author
Florin Zafiu
1203 vizualizări 13 feb 2019

”Dacă pacientele nu se duceau la clinică, în mod evident nu aveau nici un pericol. Pe de altă parte, lăsarea în libertate a lui Matteo Politi nu reprezintă vreun pericol pentru vreo pacientă, pentru că nu merge să opereze prin metrou şi când vede o pacientă, este cu bisturiul pe ea. Ele s-au dus la clinică la el”, a declarat Daniel Ionaşcu, avocatul lui Matteo Politi.

Pagina de Facebook pe care italianul îşi făcea reclamă

”Domnul Matteo Politi, inculpat în cauză, a făcut o cerere de mediere autorizată, legală, faţă de un mediator absolut legal, prin care doreşte împăcarea cu toate părţile din dosar. Motiv pentru care o cerere legală depusă e masa judecătorului ne atrage nouă consecinţa articolului 244 pentru care este astăzi în arest preventiv, dar nu alineatele 1 şi 2, ci 3. Adică pentru infracţiunea de înşelăciune - împăcarea părţilor înlătură caracterul penal al faptei. Motiv pentru care nu am venit cu ideea de a spune în presă, nu a face fapte de natură verbală, ci am depus un contract de mediere semnat de un mediator pentru care s-a demarat deja procedura medierii”, a declarat Daniel Ionaşcu, la ieşirea din sala de judecată.

Potrivit acestuia, victimele faptelor de înşelăciune ale lui Politi vor fi chemate pentru mediere. Ionaşcu a cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar pentru italian. Instanţa a rămas în pronunţare.

”Nu am discutat cu el dacă e dispus să plătească pentru a fi iertat, am spus doar că a început procedura medierii, ce pune mare semn de întrebare asupra arestului preventiv. El nu e arestat preventiv pentru fals, ci pentru infracţiunea de înşelăciune.(...) Până la această oră, domnul Matteo Politi nu a fost chemat pentru fals,” a precizat Ionaşcu.

”A declarat că cere să se împace cu părţile, să facă pace cu părţile, că a semnat contractul de mediere. A spus că este de acord cu concluziile depuse şi că regretă orice a făcut”.

Prezentă în sala de judecată, Ioana, iubita cetăţeanului italian, a declarat presei că are deplină încredere în el, dar a refuzat să dezvăluie dacă s-a lăsat pe mâna acestuia pentru vreo intervenţie estetică: ”Nu are importantă dacă am făcut sau nu (intervenţii chirurgicale la Matteo Politi, n.r.). E un doctor foarte bun, asta pot să spun. Da (are încredere în el, n.r.) De unde atâta siguranţă că este un doctor fals?”

Până la urmă, argumentele subţiri ale avocatului nu i-au convins pe judecători, care au respins cererea italianului şi l-au trimis înapoi după gratii.

Matteo Politi, un italian care a operat timp de câteva luni în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase, a fost prins săptămâna trecută de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad, în timp ce încerca să fugă din ţară. Deşi încă din luna octombrie, medicul estetician Adina Alberts anunţase Poliţia şi Colegiul Medicilor că ”Matthew Mode”, cum îşi spunea italianul, nu ştie nici măcar să se spele corect pe mâini înainte de o intervenţie chirurgicală, abia după ce cotidianul Libertatea a dezvăluit cazul, au fost luate primele măsuri. 

Reţinut în tren la graniţa cu Ungaria, Matteo Politi a fost adus la Bucureşti, unde magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de trei infracţiuni: înşelăciune în formă simplă şi continuată şi exercitarea fără drept a profesiei ce medic. În privinţa infracţiunii de înşelăciune, italianul e acuzat că a păgubit două persoane, spunându-le că este proprietarul unei clinici private şi că le poate închiria un spaţiu. El i-a păgubit pe cei doi reclamanţi cu o sumă de bani achitată ca garanţie pentru închirierea spaţiului.

Pagina de Facebook pe care italianul îşi făcea reclamă

Italianul nu era la prima escrocherie. Deşi nu a lucrat niciodată legal decât ca valet de parcare, adică parcagiu pentru vreun hotel, Matteo Politi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu un celebru chirurg din Modena şi s-a dat drept medic în Veneţia, până a fost prins şi condamnat în 2011, la 1 an de închisoare cu suspendare. Ulterior, italianul susţine că ar fi absolvit medicina la Universitatea din Pristina, dar Camera Medicilor din Kosovo transmite că diploma pe care o flutura în faţa autorităţilor din România nu este recunoscută. Ba mai mult, dr.Pleurat Sejdiu avertizează că italianul a încercat să păcălească mai mulţi chirurgi din Pristina să se asocieze cu el pentru a deschide cabinete medicale.

În România, Politi a profitat de corupţie şi ambiguitatea legislativă şi - prin intermediul unui avocat - a reuşit să obţină un fel de ”recunoaştere” a diplomei din Kosovo. Pe data de 11 aprilie 2018, funcţionarii de la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor i-au emis Atestatul de recunoaştere a studiilor, în care se menţionează recunoaşterea nivelului Licenţă şi a domeniului de studii (Sănătate), dar pentru a nu fi minciuna prea gogonată, nu au menţionat specializarea (Medicină), care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României.

Scrisoarea Camerei Medicilor din Kosovo

“În atestat se menţionează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic şi nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor”; Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaştere îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspunsul trimis Mediafax de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Mai mult decât atât, pe 23 martie 2018, încă înainte de a primi atestatul, italianul a obţinut un cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală. Funcţionara care i-a emis codul pretinde că ar fi comis această ilegalitate... din milă

Cu parafa în mână şi un vraf de hârtii pe care nimeni nu le-a verificat vreodată, italianul şi-a deschis un cont pe Facebook, unde sub identitate falsă, ”dr.Matthew Mode” a reuşit să ademenească zeci de femei şi bărbaţi, cărora le-a făcut mai multe intervenţii chirurgicale în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti. Cel puţin o femeie a fost grav mutilată în urma intervenţiilor sale, dar Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a deschis o linie telefonică specială, unde orice pacient operat de escroc poate da mai multe informaţii.

Femeie mutilată de Matteo Politi 

Citește și: