SĂRBĂTORILE, o perioadă NOCIVĂ pentru cupluri. Ce situații pot genera TENSIUNI între parteneri

SĂRBĂTORILE, o perioadă NOCIVĂ pentru cupluri. Ce situații pot genera TENSIUNI între parteneri
Publicat: 30/12/2018, 19:22

„Timpul liber petrecut în familie în perioada sărbătorilor nu este întotdeauna o sursă de bine, înțelegere, bucurie și armonie, așa cum am presupune și cum ne-am dori. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică, tot timpul, unele statistici spun că ar fi cam 40% dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind una de acest gen, în care se acutizează conflictele, nemulțumirile, certurile, uneori ducând la despărțiri”, a declarat, pentru Mediafax,psihologul Keren Rosner.

Cauzele tensiunilor de sezon în cupluri sunt generate și susținute de factorii specifici acestor perioade, mai spune Keren Rosner.

Perioada sărbătorilor:Ce situații pot genera aceste tensiuni în cupluri

„În mod obișnuit, partenerii au o rutină în ceea ce privește organizarea activităților cotidiene. Faptul că partenerii petrec mai mult timp împreună în această perioadă, necesită acordul în ceea ce privește programul comun specific acestei perioade. Nu întotdeauna preferințele celor doi coincid și de aici pot să apară nemulțumiri și neînțelegeri. Programul zilelor libere este adesea sursă de conflict dacă ritmul celor doi și/sau proiecția fiecăruia este diferită în ceea ce privește petrecerea lor. Așteptările diferite ale partenerilor în ceea ce privește organizarea sărbătorilor și a semnificației lor, fac ca ei să se simtă dezamăgiți și nefericiți”, explicăpsihologul.

Această perioadă este solicitantă în ceea ce privește curățenia casei, pregătitul mesei, cumpărăturile, aranjarea pomului de Crăciun, organizarea petrecerii de revelion, iar repartizarea sarcinilor între parteneri poate să fie inegală, generând frustrări și reproșuri către celălalt partener mai puțin solicitat.

În perioada Sărbătorilor se acutizează conflictele în cupluri și apar certurile

În același timp, cheltuielile sau repartizarea banilor pot să fie disputate cu înverșunare atunci când fiecare partener are alte priorități. Vizita altor membri ai familiei este un al motiv de ceartă în cuplu.

„Faptul că sunt programate sau există obiceiul care include întâlnirea cu familia lărgită poate să fie foarte stresantă pentru unul dintre parteneri, cel care nu are o relație bună cu alți membrii ai familiei sau care au conflicte vechi cu cineva din familie. Acest disconfort poate să se răsfrângă către partenerul de cuplu”, explică Rosner.

Consumul excesiv de alcool de multe ori aduce, spunepsihologul, la comportamente agresive, reproșuri, acțiuni indezirabile ce lezează celălalt partener și provoacă conflicte.

„Programul și relația cu copiii pot să aducă divergențe în ceea ce privește educația, răspunsurile la solicitările copiilor pot să nu fie pe placul sau în acordul standardelor celuilalt părinte. Certurile din cauza abordării rolului de părinte ale celuilalt sunt foarte frecvente (…) Intimitatea care este privită diferit de cei doi, tandrețea și atenția alocată partenerului pot să devină motiv de interpretare negativă, supărare și nemulțumire care poate să alunece în certuri serioase”, este de părerepsihologul.

Din nefericire, și cadourile, care ar trebui să aducă bucurie și plăcere, se întâmplă să fie subiectul tensiunilor în familie, fie că nu sunt adecvate gusturilor celuilalt, fie nu există.

„Multe cupluri poartă în suflet nemulțumiri mai vechi iar în această perioadă de relaxare ele erup la stimuli neînsemnați. Scânteia declanșatoare poate să fie un gest, afirmație, împotrivire care nu face decât să declanșeze tensiunea acumulată transformând-o în conflict”, mai explică Keren Rosner.

Psihologul mai precizează faptul că și monotonia, programul repetitiv la fiecare sărbătoare, lipsa de imaginație și provocare, păstrarea aceluiași mediu pot să provoace o stare de disconfort și saturație ce se pot transforma în certuri și reproșuri.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât