Sorin Bogdan
no author
Sorin Bogdan
Departamentul Social - Mediafax
2871 vizualizări 8 feb 2019

Diploma de absolvire a Universităţii de Medicină din Pristina, pe care a prezentat-o Matteo Politi, italianul arestat după ce a operat fără a avea acest drept în două clinici din Bucureşti, nu este recunoscută de autorităţile din Kosovo, potrivit unui comunicat transmis de dr.Pleurat Sejdiu, preşedintele Camerei Medicilor din Kosovo, care a informat pe această cale şi Colegiul Medicilor din Roimânia.

”De la terminarea luptelor (în anul 1999 - n.red.) şi după intrarea forţelor NATO pe teritoriul Republicii Kosovo şi începutul Administraţiei civile sub umbrela Naţiunilor Unite (UNMIK), o parte a teritoriului Republicii Kosovo a rămas şi încă este parte a Instituţiilor paralele ale Republicii Serbia,” explică dr.Sejdiu. ”Aceste Instituţii nu au permis controlul complet şi efectiv al Instituţiilor publice ale Republicii Kosovo, pentru a putea controla autenticitatea documentelor eliberate, şi nici baza legală, în concordanţă cu legea aplicabilă în Republica Kosovo.

Aceste Instituţii paralele care sunt direct în subordinea Republicii Serbia, care controlează şi funcţionarea aşa-numitelor Instituţii de Educaţie Superioară. În cadrul acestora, este şi Universitatea Paralelă a Pristinei, cu sediul în partea de nord a oraşului Mitrovica, care şi în momentul actual îşi desfăşoară activitatea în afara sistemului juridic al Republicii Kosovo. 

În legătură cu această situaţie, Guvernul Republicii Kosovo a creat o comisie specială guvernamentală care, în conformitate cu acordurile încheiate, face evaluarea şi acreditarea diplomelor eliberate de Universitatea Paralelă a Pristinei, şi deci, valide sunt numai documentele evaluate şi acreditate de autorităţile guvernamentale ale Republicii Kosovo.”

Scrisoarea dr.Pleurat Ejdiu, preşedintele Camerei Medicilor din Kosovo

 

După ce a explicat contextul, medicul kosovar aduce noi detalii chiar despre situaţia lui Matteo Politi.

”Din cele mai sus menţionate rezultă că, în cazul ”chirurgului plastician”, documentul nu este valid şi nu poate fi identificat ca şi document eliberat de Instituţiile Legale ale Republicii Kosovo. Acest caz nu este singurul care a fost depistat de-a lungul anilor şi care este produs al acestei aşa-numite Universităţi,” afirmă dr.Pleurat Sejdiu.

”Vrem să vă reamintim că acelaşi ”doctor”, în perioada 2007-2008, în câteva cazuri, a încercat să abuzeze şi să înşele chirurgi din Pristina să facă investiţii comune, dar nu a avut succes.”

Scrisoarea dr.Pleurat Ejdiu, preşedintele Camerei Medicilor din Kosovo

 

Situaţia devine şi mai defavorabilă italianului Matteo Politi, cu cât România nu a recunoscut deocamdată Republica Kosovo, deci nici legislaţia invocată în mesajul medicului din Pristina. Ciudat este modul în care diploma adusă de italian afost atestată ”parţial” de autorităţile române.

Pe 22 martie 2018, la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) a fost depusă solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetăţean italian, pentru recunoaşterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obţinută în Serbia, la Universitatea din Priştina. Politi susţinea că are nevoie de ea pentru a fi angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.

Scrisoarea dr.Pleurat Ejdiu, preşedintele Camerei Medicilor din Kosovo

În urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor specifice, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaştere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoaşterea nivelului Licenţă şi a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menţiona specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României, au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, într-un răspuns pentru Mediafax.

“În atestat se menţionează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic şi nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor. Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaştere îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspuns.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti face apel la pacienţii care au fost operaţi de ”dr.Metthew Mode” să ajute cu informaţii despre acesta şi a înfiinţat o linie telefonică specială la care pot suna.

”Astfel, în perioada 7 februarie – 15 februarie, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00, la numărul de telefon 021.313.2634, un responsabil DSP-MB va prelua mesajele celor interesaţi să ofere amănunte în acest caz.

“Reamintim că Matteo Politi/Matthew Mode a acordat în ultimul an, în cadrul mai multor clinici medicale private, servicii medicale de chirurgie estetică fără a avea dreptul legal de a exercita această specialitate pe teritoriul României”, se arată în informarea publicată, joi, de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

 

Citește și: