Agenția de Transplant: 160 de DONATORI POTENȚIALI în anul 2018, dintre aceștia, au devenit REALI doar 55. REACȚIA ministrului Sănătății

Agenția de Transplant: 160 de DONATORI POTENȚIALI în anul 2018, dintre aceștia, au devenit REALI doar 55. REACȚIA ministrului Sănătății
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 20/11/2018, 15:09

În 2018 au fost identificați 160 de donatori potențiali, însă doar 55 dintre aceștia au devenit reali.

„Din păcate familiile a 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. (…) Au fost 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămân și cinci de cord”, a mai spus Anca Baculea.

Problemele cu care se confruntă Agenția Națională de Transplant

Directorul ANT a mai spus că Programul Național de Transplant are o sumă limitată, nu poate să susțină tot tratamentul și toate investigațiile necesare, pre și post transplant. Baculea mai spune că unele intervenții pot fi plătite din banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și că ANT se confruntă cu mai multe probleme.

„O primă problemă ar fi reorganizarea agenției, reorganizare care face obiectul Legii transplantului care este în momentul de față la Guvern. În momentul în care reorganizarea Agenției este realizată putem face pași înainte, până atunci așteptăm în sensul în care ANT nu are resursă umană, nu este în programul Național de Transplant, coordonarea activității naționale de transplant nu este făcută de către Agenția Națională de Transplant și toate acestea sunt așa datorită normativelor legislative în vigoare. Pentru a schimba lucrurile așteptăm Legea transplantului, unde noi am făcut aceste propuneri de modificare și de reorganizare”, a explicat Anca Baculea.

Baculea (Agenția de Transplant): Doar 11 din cele 41 de spitale acreditate au efectuat intervenția

De asemenea, directorul ANT spune că este foarte important ca lumea să știe că există Registrul donatorilor voluntari în care în timpul vieții omul poate să își dea acceptul de donare de organe în momentul în care ajunge într-o moarte cerebrală și că atunci nu mai este nevoie de acordul familiei.

„În momentul de față acest Registru nu îl monitorizează ANT, nu aș putea să vă zic care este numărul. Noi doar îl promovăm. Îl monitorizează Ministerul Afacerilor Interne. (…) Pașii sunt simpli: se merge la notar, orice notar din România poate să facă acest lucru, se face o declarație prin care se exprimă această dorință, iar notarul intră într-un Registru în care îl completează cu această cerere și declarație și primește un certificat pe care îl înmânează respectivului. Cu acel certificat se merge la medicul de familie și inclusiv pe cardul de sănătate să fie notate aceste aspecte”, a explicat Anca Baculea.

41 de unități sanitare din România sunt acreditate pentru a face transplanturi, însă doar 11 au făcut realizat astfel de intervenții, anunță directorul ANT.

Totodată, Anca Baculea susține că Registrul Național conține numele persoanei care este în așteptare, centrul din care face parte și câteva date personale.

„Ca registrul să funcționeze și să cuprindă tot ce ar trebui să cuprindă un registru al donatorilor vii (…) impune niște investiții, (…) dar suntem în curs de elaborare și de punere la punct a acestui registru. Trebuie să avem un cadrul legislativ că să facem pași înainte. În șase luni dacă lucrurile merg bine poate fi pus la punct și poate fi funcțional”, a spus Baculea.

Soluție pentru creșterea numărului de donatori

De cealaltă parte, directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Turkes Ablachim, susține că o soluție pentru a crește numărul donatorilor este de a informa studenții despre această posibilitate.

„Dorim să inițiem un parteneriat cu spitalele din Europa la care să se ducă medicii noștri. (…) Problema donării de organe este foarte gravă în România și asta se întâmplă din cauza lipsei de educație a populației. Știți ce dificultăți există în colaborarea cu societatea, cu membrii societății. Astfel, încercăm să facem niște campanii de educare în universități, ca tinerii să știe despre această posibilitate. Tinerii vor înțelege ce înseamnă acest lucru”, a spus Turkes Ablachim.

Ministrul Sănătății:Sunt centre de transplant în care nu se face nicio prelevare. Ar putea fi pedepsite

Există mai multe spitale județene în care au fost declarați pacienți în moarte cerebrală, dar nu s-a făcut nicio prelevare, spune ministrul Sănătății, precizând că aceste centre ar putea fi pedepsite prin scoaterea din Programul de Transplant sau să fie lăsate fără bani.

„Într-un județ există într-o lună 40 de pacienți declarați în moarte cerebrală și nicio prelevare. (…) Există mai multe centre, spitale județene unde au fost declarați pacienți în moarte cerebrală și nu s-a făcut nicio prelevare. (….) Asta înseamnă că nu există interes. (…) În primul rând, ei sunt cointeresați financiar prin programul Național de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparținătorii, dar din informațiile pe care le am (…) nici măcar nu îi abordează”, a spus, marți, ministrul Sănătății,SorinaPintea.

Ministrul Sănătății Sunt centre de transplant în care nu se face nicio prelevare. Ar putea fi pedepsite

Ministrul Sănătății spune că un centru medical primește bani pentru declararea morții cerebrale, dar și pentru prelevarea de organe. Unitățile medicale în care sunt înregistrate morți cerebrale, dar nu și prelevări de organe ar putea să fie excluse din Programul Național de Transplant.

„Spuneam că vom reorganiza puțin Programul Național de Transplant, astfel încât să-i răsplătim cu adevărat pe cei care fac sau să îi pedepsim pe cei care nu fac, pentru că până la urmă este o activitate finanțată pe care trebuie să o facă. (…) Încă nu ne-am gândit cum (n.r. – să îi pedepsim). În primul rând ne gândim să-i convingem. (…) Ar putea (n.r. – aceste centre) să rămână fără bani. (…) Poate că județul respectiv nu va mai fi inclus în programul național de transplant”, a mai explicatSorinaPintea.

Ministerul Sănătății a finalizat Legea Transplantului, iar aceasta urmează ca în luna decembrie să fie făcută publică.

„Eu spun că va fi ceva care nu doar va revoluționa transplantul, ci-l va pune exact acolo unde îi este locul. De altfel, ministerul Sănătății s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice”, a mai explicat ministrul.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA