Cum a ajuns să dispară metru cu metru pădurea unei comune din Bistrița, în timp ce autoritățile dau vina unele pe altele

Cum a ajuns să dispară metru cu metru pădurea unei comune din Bistrița, în timp ce autoritățile dau vina unele pe altele
Publicat: 21/01/2017, 15:28

Anual din pădurile comunei Bistrița-Bârgăului se exploatează între 32.000 și 34.000 de metri cubi de lemne, ocolul silvic având în administrate peste 9.000 de hectare. Nimeni, însă, nu știe cât lemn este sustras pe lângă cel exploatat legal, potrivit Mediafax.

Viceprimarul comunei Bistrița-Bârgăului, Sorin Nușfelean, i-a cerut șefului de ocol silvic, Dan Țacăl, să își dea demisia din funcție pe motiv că acesta ar fi responsabil de un prejudiciu de circa 700.000 de lei descoperit în urma mai multor controale efectuate, în ultimii trei ani de către Garda Forestieră la ocolul silvic.

La rândul său, șeful Ocolului Silvic Bistrița-Bârgăului susține că prejudiciul nu ar fi atât de mare, că nu se simte vinovat cu nimic și nu va demisiona. Recunoaște, în schimb, că există probleme și că patru dintre angajații săi sunt cercetați penal, iar unii se află sub control judiciar, însă nu recunoaște acuzele care i se aduc de viceprimarul comunei și de consilierii locali.

Acuzele nu au putut fi, însă, probate până la această oră, deși anchetatorii bistrițeni au efectuat numeroase percheziții în zonă. Asta în contextul în care rapoartele gărzii forestiere artă că, în ultimii trei ani, din aceste păduri au dispărut mii de copaci.

În ultimii zece ani, Dan Țacăl a fost cercetat în mai multe dosare, a fost suspendat din funcție și repus ulterior în drepturi.

11 persoane, reținute în 2016 pentru „tăiere fără drept de arbori”

În timp ce administrația locală și șeful de ocol se ceartă, inspectorii Gărzii Forestiere numără cioatele tăiate ilegal, iar procurorii cercetează fără ca vreun dosar să fie trimis în judecată.

La începutul lunii februarie 2016, 16 persoane, cu vârste cuprinse între 14 ani și 64 de ani, toate din localitatea Cușma, au fost prinse după ce au tăiat 160 de arbori dintr-o pădure situată în Bistrița-Bârgăului, desemnată arie protejată. 11 dintre acestea au fost reținute pentru 30 de zile, fiind acuzate de„tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, trei dintre cei 11 fiind acuzate și de „amenințare”, „lovire sau alte violențe” și „răzbunare pentru ajutorul dat justiției”, întrucât ar fi recurs la amenințări și agresiuni față de una dintre persoanele implicate, care ar fi încercat să coopereze cu polițiștii bistrițeni, potrivit Mediafax.

După 30 de zile petrecute după gratii, toate cele 11 persoane au fost lăsate în libertate, nici până la această oră procurorii nereușind să finalizeze cercetările și să dispună trimiterea în judecată a bărbaților, acuzați că au furat copacii din aria protejată. În acest caz prejudiciul cauzat este de aproximativ 19.184 de lei.

Garda Forestieră: 883 de cioate, provenite de la arbori tăiați ilegal

În vara aceasta, un alt raport al Gărzii Forestiere arăta că există 883 de cioateprovenite de la arbori tăiați ilegal, cu un volum total de 653,2 m.c., prejudiciul fiind estimat la 140.051 lei. Pentru acest prejudiciu, doi dintre angajații ocolului silvic, șeful de district – Dan Paul Majeri și pădurarul Ioan Precup au fost găsiți direct responsabili și puși sub control judiciar de către procurorii bistrițeni.

„Dosarul a fost trimis la Comisia disciplinară și în conformitate cu Codul Muncii am dispus, respectând concluziile Comisiei de Disciplină și a prevederilor din Codul Muncii, retrogradarea din funcție a pădurarului, șefului de brigadă și a responsabilului cu paza, pe durata a 60 zile. Ulterior, Parchetul a emis ordonanță de control judiciar tot pentru 60 zile, pentru pădurar și șeful de brigadă. Cei doi au contestat raportul de control al Gărzii Forestiere și prejudiciul estimat”, declara, la acel moment, șeful de ocol, Dan Țacăl.

41 de percheziții, nicio trimitere în judecată la un an de la descinderi

Mai mult, pe 3 decembrie 2015, zeci de mascați, procurori și anchetatori au descins în comună, fiind efectuate 41 de percheziții și fiind vizate 35 de persoane, două ocoale silvice, sediul unei instituții publice, 13 sedii ale unor firme bănuite că ar desfășura operațiuni comerciale ilegale cu material lemnos.

Zeci de oameni au fost duși atunci la audieri, percheziții având loc și la sediul ocolului silvic, la sediul primăriei, la sediile diferitelor firme și acasă la pădurari și personal silvic. A trecut aproape un an și nimeni nu a fost trimis în judecată. În urma cercetărilor făcute după realizarea celor 41 de percheziții, doar o singură persoană a fost pusă sub control judiciar de procurori. Este vorba despre patronul unei firme din comună care se ocupă cu exploatarea lemnului și despre care procurorii spun că ar fi furat din incinta ocolului silvic un ciocan de marcare a arborilor, ciocan pe care l-a și folosit apoi să marcheze arborii pe care i-au tăiat ilegal angajații lui.

„Față de inculpatul Ciurea Tiberiu Mircea s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru trei infracțiuni: furt calificat, instigare la tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori. Faptele constau în următoarele: prima faptă de furt calificat – în cursul anului 2015 inculpatul a pătruns în sediul unui ocol silvic de unde a sustras un dispozitiv pentru marcare a arborilor. A doua faptă cea de instigare la tăiere, fără drept, de arbori – constă în aceea că, ulterior, bărbatul ar fi determinat alte persoane, respectiv pe angajați ai societății sale, să taie fără drept, arbori dintr-o partidă forestieră, respectiv 93 de arbori pe care i-a marcat personal, în prealabil. În ceea ce privește fapta de furt de arbori, aceasta constă în faptul că inculpatul a sustras arborii în cauză, fiind creat un prejudiciu de 58.734,94 lei în dauna ocolului silvic Bistrița-Bârgăului”,a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, procurorul-șef adjunct, Angela Sângeorzan.

83 de copaci pe hârtie, 221 tăiați în realitate

De asemenea, în urma unui control efectuat, în 2014, de către inspectorii Gărzii Forestiere a fost stabilit un prejudiciu uriaș, la o primă estimare, în cazul unei exploatări forestiere realizată de o companie din comuna Bistrița-Bârgăului, în zona administrată de ocolul silvic al comunei. Compania cu pricina ar fi trebuit să taie 83 de copaci din zonă, însă a tăiat în realitate 221, ceea ce e creat o pagubă de 523 mc în valoare de 254.598 lei. Cazul a fost preluat de procurori și, de trei ani de zile nimeni nu a fost pus sub acuzare. Între timp, prejudiciul stabilit de Garda Forestieră a fost redus semnificativ.

„Prejudiciu estimat a fost de 254.598 lei, iar responsabil este agentul economic care execută lucrările de exploatare. Raportul este trimis la Parchet, agentul a cerut expertiză și concluzia este: 7628,95 lei sau 15.446,10 lei pe două variante de calcul.Cercetarea este în curs”, mai spunea Dan Țacăl.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului