Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Mircea Dinescu, hăituit de Securitate: În clipa aia am văzut pentru prima dată cum arată băieții de la filaj (Partea a II-a)

Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Mircea Dinescu, hăituit de Securitate: În clipa aia am văzut pentru prima dată cum arată băieții de la filaj (Partea a II-a)

Înființată la 30 august 1948, Direcția Generală a Securității Poporului sau Securitatea și-a exercitat puterea săvârșind acte de teroare, diversiune și șantaj asupra tuturor celor care aveau opinii contrare regimului sau care erau doar potențiali suspecți de atitudini ostile împotriva orânduirii. Securitatea – „vârful de lance al Partidului Muncitoresc Român” – a fost concepută ca organ represiv orientat mai curând împotriva populației și mai puțin în direcția prezervării securității naționale, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (iiccmer.ro).

„Dacă în primii ani de existență a Republicii Populare Române (1947 – 1965) principalele funcții de conducere din Securitate, Miliție, Grăniceri și Penitenciare au fost ocupate de foști membri de partid din ilegalitate – în mare parte proveniți din rândul minorităților etnice -, începând cu a doua jumătate a anilor ”50 ei au fost scoși din sistem sau retrogradați.

Procesul de „românizare” a aparatului de stat a luat amploare la începutul anilor ”60, odată cu distanțarea liderului PMR față de Moscova. Ofițerii de securitate formați în anii ”60 și care și-au scris memoriile sau care au avut diverse intervenții în mass-media post-decembriste, au încercat de fiecare dată să se distanțeze de predecesorii lor, punând toate crimele și abuzurile comise de Securitate în primii ani de democrație populară în seama „alogenilor”. Bineînțeles, se omitea cu bună știință faptul că marea masă a ofițerilor și a subofițerilor din MAI era formată din etnici români.

Această retorică naționalistă avea rolul de a îmbunătăți imaginea Securității ceaușiste, una care în opinia lor era total diferită de cea din perioada dejistă. Realitatea îi contrazice însă, existând în acest sens sute de mărturii ale celor persecutați și condamnați pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste (art. 166 din Codul Penal adoptat în 1968), precum și cazurile mediatizate ale disidenților și opozanților din anii ”70 – ”80: Paul Goma, Vasile Paraschiv, Ionel Cană, Doina Cornea, Radu Filipescu, Iulius Filip, Dorin Tudoran, Mircea Dinescu etc”, se arată într-un articol publicat pe site-ul iiccmer.ro.

Codul Penal din 1968 pedepsea propaganda împotriva orânduirii socialiste. Astfel, „propaganda cu caracter fascist săvîrșită prin orice mijloace, în public, se pedepsește cu închisoare de 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. Propaganda sau întreprinderea oricărei acțiuni pentru schimbarea orînduirii socialiste, sau din care ar rezulta un pericol pentru securitatea statului, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi”.

Poetul și dizidentul Mircea Dinescu a relatat într-un interviu, care face parte dintr-o producție mai amplăă cu privire la Revoluție, cum a fost filat de Securitate.

Citește continuarea și vezi interviul cu Mircea Dinescu pe platforma REVOLUTIONS…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers