ZÂMBETUL CARE VINDECĂ

Publicat: 24/12/2017, 13:02

Privirea pătrunzătoare și zâmbetul ascund, însă, o adevărată tragedie. Tragedia Mariei, o fetiță de 11 ani. La 3 ani și câteva luni, a fost diagnosticată cu tumoare neuroectodermală. Cu alte cuvinte, creierul micuței Maria era invadat de o tumoare cerebrală. Au urmat două operații pe creier, după o serie de diagnostice puse greșit și tratamente fără rost. La ambele intervenții, Maria a fost în comă de gradul IV.

„Am stat cu ea prin spitale. Prima dată că are roșu în gât, apoi că are viroze, tratamente date aiurea copilului până i-am depistat problema. Ea a avut un hematom care s-a spart și i-a inundat creierul”, povestește cu lacrimi în ochi mama Mariei.

Mamă care îi este acum și asistent personal, care o însoțește peste tot și nu o scapă din ochi. Micuța Maria este acum foarte sensibilă. O simplă răceală îi poate fi fatală. La fel și o lovitură cât de minoră. Totul este și mai complicat acum. Fetița are și o pareză pe partea stângă, care-i face deplasarea mult mai dificilă și face să-și țină cu greu echilibrul.

Cu toate astea, Maria este o fetiță matură, care știe să-și arate dragostea, să cânte, să zâmbească și să le poarte de grijă celor din jurul ei. Înțelege că părinților ei le e greu să se descurce, având în vedere toate costurile pe care le implică tratamentul ei și nu cere lucruri pentru ea. Așa cum povestește chiar mama micuței, aceasta din urmă a avut poate cea mai simplă dorință de Moș Nicolae.

„Maria mă întreabă: `Mami, ai bani?`. Dacă îi spun că am, îmi spune ce-și dorește. Dacă îi spun că nu, nu îmi spune. Și eu i-am zis să îmi zică întâi ce vrea și îi spun eu dacă pot să îi iau sau nu. De la Moș Nicolae mi-a spus că vrea fructe și ceva să îi fac eu mâncare”, mărturisește femeia și ochii i se umplu din nou de lacrimi.

Medicamentele sunt scumpe, iar compensate sunt doar cele care sunt oricum mai ieftine. Mamei îi e teamă să meargă din nou la școală cu Maria din ianuarie, pentru că dacă fetița răcește, vor fi nevoite să se întoarcă în spital, acolo unde micuța nu mai vrea să ajungă.

Cu toate că viața lor s-a transformat în totalitate de șapte ani încoace, Maria, mama ei și surioara mai mică, Alinuța, găsesc puterea să zâmbească și să meargă mai departe, fiind un exemplu al faptului că dragostea și înțelegerea înving întotdeauna. Cuvintele pe care le rostește greu, dar curat și corect pronunțate, le umplu inima de bucurie tuturor celor care le aud. „Te iubesc până la cer și înapoi!”, îi șoptește Maria zâmbind mamei ei, privind-o fix și strângând-o cu putere în brațe pe cea mai „frumoasă, bună și răbdătoare” persoană pe care o cunoaște, după cum o descrie tot ea pe cea care i-a dat viață. Iar zâmbetul fetiței vindecă orice durere.

Maria luptă în fiecare zi pentru viața ei. În holul viitorului Centru socio-medical al HOSPICE Casa Speranței, de la Adunații Copăceni, acolo unde am cunoscut-o, Maria ține în mână un microfon și cântă voioasă „Moș Crăciun cu plete dalbe”, în timp ce sora ei, Alinuța, cântă la pianul așezat în colțul camerei, ajutată de una dintre asistentele de la HOSPICE. Mama lor le privește mândră și, dincolo de toate greutățile, se gândește cât de norocoasă e să aibă doi copii atât de frumoși alături.

HOSPICE Casa Speranței a organizat un mini concert de Crăciun, eveniment prin care a marcat finalizarea lucrărilor de renovare a cladirii principale a noului proiect al fundației HOSPICE Casa Sperantei – Centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, proiect destinat exclusiv copiiilor care se confruntă cu boli incurabile.

Proiect unic în Europa de Est, acest centru va oferi clipe de neuitat pentru copiii care suferă de o boală limitatoare sau amenințătoare de viață și pentru familiile lor, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Centrul de la Adunatii-Copaceni conține un complex de 5 cladiri, ce vor fi destinate diferitelor forme de terapie și suport oferit micilor pacienți și familiior lor, iar până în prezent a fost finalizată etapa de renovare a clădirii principale – conacul proprietății, clădire de patrimoniu.

Centrul va include o unitate cu 12 paturi ce va oferi îngrijire paliativă copiilor, spații pentru activități educativ-terapeutice destinate copiilor, un adăpost dedicat familiilor aflate în situații limită (6 apartamente sociale), un centru educațional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupationale, o cladire destinata activitatilor de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii și un centru educațional destinat personalului medical.

Pentru ca Centrul HOSPICE de la Adunații Copăceni să fie functional în 2018, fundația are nevoie de sprijin. Companiile pot redirecționa, până la finalul anului, 20% din impozitul pe profit, fără niciun cost suplimentar (detalii pe www.20.hospice.ro). De asemenea, cei care vor să sprijine pacienții HOSPICE o pot face trimițând un SMS cu textul OPTIMISM la 8844 sau donând pe pagina HOSPICE (https://www.hospice.ro/doneaza/).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...