Parlamentul României, de la „Ferma Animalelor” la „prințesă”. Cum a ajuns plenul mai rău ca un stadion

Parlamentul României, de la Ferma Animalelor la prințesă. Cum a ajuns plenul mai rău ca un stadion
Publicat: 22/12/2017, 00:07

Prima scenă a avut loc în data de 6 decembrie. Deputata USR Cosette Chichirău și senatorul PSD Șerban Nicolae s-au certat, în direct, pe Facebook. Parlamentatul USR a vrut să arate prietenilor din mediul virtual cum se desfășoară dezbaterile din plenul Camerei Deputaților la Statutului magistraților.

Ajunsă la masa lui Șerban Nicolae, scandalul a fost asigurat. Chichirău l-a acuzat pe pesedist că fură, iar senatorul a catalogat-o „proastă” și „asistată social”. La un moment dat, Șerban Nicolae i-a aruncat parlamentarei USR. „Eu am o poză în care faceți sex anal”.

„Nu e important cum am fost insultată eu. Important e ce se întâmplă cu justiția din România. Avem de-a face cu un grup infracțional organizat și orice deputat care votează acestă lege e în complicitate cu acest grup. Eu nu mă simt jignită. Domnul Șerban Nicolae nu mă poate jigni”, a spus, ulterior, Cosette Chichirău.

Șerban Nicolae a declarat că nu își va cere scuze parlamentarului USR, ci doar electoratului care l-a trimis în Parlament.

Total neașteptat pentru USR, acuzații au venit și din partea Opoziției. Adriana Săfotiu, parlamentar PNL, a reproșat modul în care aleșii USR au ales să se comporte în plen.

„Ziua de ieri, așa cum s-a desfășurat în spatiul virtual și în spațiul real (plenul Camerei Deputaților) poate fi suportul unui studiu despre manipulare, despre goana după imagine, despre încălcarea regulilor, inclusiv de cei care le invocă acerb, despre continua compromitere a actului de legiferare și dezbatere în Parlament, cu instrumente diferite, dar cu același final. Dacă nu aș fi fost acolo, până la finalul ședinței (22.50) și aș fi urmărit doar ceea ce se vedea pe Facebook sau la TV chiar aș fi crezut că PNL a părăsit plenul”, a scris Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Scandalurile au continuat și în zilele ce au urmat și nu au ocolit comisia în care se dezbăteau modificările la Legile Justiției, condusă de Florin Iordache.

Marți, după ce propunerea de suspendare a ședinței a fost respinsă de membrii comisiei, între deputatul USR Stelian Ion și alesul PSD, Cătălin Rădulescu, a avut loc un schimb de replici:

„Este un abuz”, a replicat Stelian Ion.

„Băi, tu ne abuzezi. Ești incredibil, pleacă!”, i s-a adresat Rădulescu lui Stelian Ion.

În momentul în care Stelian Ion a spus că ia în calcul să părăsească lucrările ședinței, Rădulescu i s-a adresat din nou: „Ce vrei, să te sinucizi, ce vrei să faci? Lasă-ne să dezbatem ce avem de dezbătut”.

„Nu mă sinucid, domnule Rădulescu, vorbiți aiurea”, a replicat Stelian Ion.

Nici seara nu a fost mai liniștită. Dezbaterile, care au durat până noaptea, au fost întrerupte de două ori din cauza muzicii. La inițiativa USR, în boxele comisiei speciale pentru legile Justiției a răsunat Recviemul lui Mozart.

„E un Recviem pentru Justiție. Ați îngropat Justiția”, a spus deputatul USR Stelian Ion, adresând-se majorității PSD-ALDE.

„Sper ca va inspiră pasajul acesta”, le-a spus Stelian Ion parlamentarilor majorității la un pasaj muzical în care se auzea „Aleluia”.

Miercuri, deputatul USR, Cătălin Drulă, a sesizat Serviciul de Protecție și Pază (SPP), după ce deputaților Uniunii care au vrut să-și susțină amendamentele la Legile justiție în plen le-a fost blocat accesul la intrarea în plenul Senatului.

„Eu am văzut că colegii mei erau acolo, îmbrânciți de domnul acela, și m-am dus să sesizez SPP-ul și ei mi-au spus că au sesizat Poliția, la rândul lor, și că șeful de Dispoziție pe Parlament va veni acolo, dar nu știu ce s-a mai întâmplat, pentru că a trebuit să revin la plen la Camera Deputaților” a declarat Drulă, pentru MEDIAFAX.

Apoi, scandalul s-a mutat pe holul Camerei Deputaților, acolo unde parlamentarul USR Mihai Goțiu l-a abordat pe șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Domnul președinte a încălcat azi de mai multe ori regulamentul. Și vreau să transmit că azi a trecut o lege prin încălcarea acestui regulament și arată cum e condusă discreționar România”, a spus senatorul USR Mihai Goțiu.

„Toată lumea vede cum vă comportați în plen. Nu respectați regulamentul și vreți permanent să faceți în Senat și în Parlament un circ. Eu nu vă permit acest lucru. Atâta timp cât sunt președintele Senatului, circul nu are ce să caute. Îl faceți la dumneavoastră la partid, în stradă, unde doriți, dar nu în Senat. Regulamentul este pentru toată lumea”, a fost replica lui Tăriceanu.

A venit ziua de joi și votul pe proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM. Acesta a trecut de Senat în timp ce mai mulți parlamentari USR fluierau și țineau ridicate pancarte pe care scria „Toți pentru Justiție”.

„Vă rog să votați, nu să fluierați”, a fost mesajul de joi al președintele de ședință, senatorul PSD, Claudiu Manda.

„N-am să vă ascund un lucru: în Senat și în Parlament asistăm, de ceva vreme, la un comportament cum eu n-am mai văzut și sunt aici de destul de multă vreme. Un comportament al celor din partea USR care denotă o doză de exhibiționism și la ambiția de a se transforma, tot felul de neica-nimeni în vedete, prin atitudini de genul pe care le-am văzut. În ceea ce privește jignirile, pot să vă spun că unul din colegii de la USR mi-a atras atenția că o colegă a fost jignită când cineva, n-am auzit, dar să presupunem că a fost autentic, i s-a spus cameristă. Acum, când lui Șerban Nciolae i se spune avocatul penalilor de către un membru al USR, și nu e jignire, dar i se spune unei domnișoare USR cameristă și e jignire, am niște dubii. E clar că cei de la USR nu au niște repere încă suficient consolidate în ceea ce privește comportamentul în Parlament și nici nu judecă cu aceeași unitate de măsură”, a afirmat joi Tăriceanu.

Tot joi, parlamentarii USR au împărțit aleșilor puterii cartea „Ferma Animalelor”, lucru care a iscat noi tensiuni între Putere și Opoziție.

Senatorul USR, Florina Presadă, a declarat că, în momentul în care a vrut să îi dea o carte senatorului PSD, Liviu Brăiloiu, acesta a înjurat-o în plenul Senatului. Presadă a confirmat că Brăiloiu i-a spus „Prințeso, sugi …”

„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot să vă relatez, în schimb, contextul. Și anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărți membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre „Ferma Animalelor”, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început să mă insulte și să mă injure. Nu este prima dată, voi face o plângere împotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde există un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era președinte de ședință, să suspende ședința, însă a refuzat să facă acest lucru”, a susținut Florina Presadă la Parlament.

Brăiloiu a negat acuzațiile și susține că i-a spus colegei sale „La mulți ani”. Aceeași variantă o spune și Niculae Bădălău, președinte executiv PSD, prezent la întreaga scenă.

„I-am urat >, ceea ce e frumos și elegant, nu? De Crăciun, se zice că trebuie să fim mai buni. Crăciunul durează două zile, după aceea mai vedem. Dacă știți dumneavoastră altă replica, vorbiți cu dumneaei. Nu am de ce să-i cer scuze”, a precizat Brăiloiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât